Médianapló

Médianapló - Kálmán Olga hogyan lett világcsúcstartóból országos csúcstartó?

2024. május 21. 13:17 - Zöldi László

Mielőtt az újságíróból lett politikusra térnék ki, illő megindokolni, miről jutott eszembe a pályafutása. Az Újnépszabadság vasárnapi számában jelent meg egy érdekes cikk Frank Tibor tollából. A Kanadában élő közgazdász-matematikus gyakori és gyakorlott szerző az emigráns magyar sajtóban, a szentendrei utánközlő portál szerkesztői nyilván a tengeren túlról vették át egy politikusi felsülés továbbgondolásra érdemes értelmezését.

Dél-Dakota az USA tagállama. Közel van a kanadai határhoz, kétszer nagyobb Magyarországnál, de csak 800 ezer lakost számlál. Kormányzója egy Kristi Noem nevű 53 éves, republikánus politikus, aki nemrégiben megjelentette az önéletrajzi kötetét. Ügyes üzletasszony lévén előkészítette a könyv útját, ezért néhány interjút adott környékbeli és országos médiumoknak. El-eldicsekedett azzal, hogy ő bizony járt Észak-Koreában, sőt találkozott is a diktátorral, Kim Dzsong Un-nal.

Ennek azonban semmi nyomát nem találták az újságírók, és gyanakodni kezdtek. A legkeményebben a Republikánus Párthoz közel álló Fox tévé firtatta, vajon nem füllent-e a dakotai asszonyság. Akit egyébként Trump úgy nevezett meg, mint esélyest az alelnöki posztra, ha ő veszi vissza a hatalmat Amerikában. A hazudós politikus becsülete kitelt a nyilvánosság fórumain, és a cikkíró szerint esélyei a nullára csökkentek. Frank Tibor azt kérdi, vajon a Hír TV vagy a tv2 munkatársai megsoroznák-e a Fidesz füllentésre hajlamos politikusait?

Itt jön a képbe Kálmán Olga. Az Egyenes beszéd hajdani műsorvezetője egy időközi választás eredményének járt utána 2013-ban. Szigetszentmiklóson az MSZP, az E14-PM és a DK közös jelöltje győzött, és a szocialisták azért küldték Tóbiás Józsefet az ATV stúdiójába, mert ő vezette az MSZP Pest megyei szervezetét. Ráadásul az országos elnökség tagjaként rálátása volt a már akkor is kusza ellenzéki viszonyokra.

A rámenős műsorvezető szeptember 2-án kerített sort a nap kérdésére, miszerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közös választási listát ajánlott az MSZP-nek, azon pedig közös listavezetőt, vagyis miniszterelnök-jelöltet. Kálmán Olga először még csupán utalt az ajánlatra, ezért beszélgetőpartnere körmondatokba bonyolódhatott. A riporter másodjára sem kérdezett rá, megint csak utalt a közös listára és a közös miniszterelnök-jelöltre, bár már kevésbé finoman. S mert erre is mellébeszélést kapott, firtatni kezdte, vajon  „Lesz közös lista, lesz közös jelölt?”

„Nem ez a kérdés” - hárított Tóbiás József. A verejtékező interjúalany még tizenegyszer hallotta azt a fránya kérdést, a legvégén pedig megadta magát. Nemmel válaszolt. Akkor még nem tudtuk, hogy ezzel a felkészültséggel hamarosan megválasztják az MSZP elnökévé, majd háromezer-hétszáz kilométerről, egy atlanti-óceáni szigetről jár be a Parlamentbe szavazni. Jelenleg azzal hasznosítja tévéstúdiókban szerzett tapasztalatait, hogy Zuglóban, a polgármesteri hivatalban kommunikációs tanácsadó.   

A Médianapló tanúsága szerint 2013 szeptemberében azon tűnődtem, hogy a magyarországi politikusok hajlamosak félreérteni az interjúhelyzetet. Nem látják be, hogy a kérdező joga eldönteni, mit tekint kérdésnek. Nekik meg az a dolguk, hogy válaszoljanak rá. Se több, se kevesebb. Képviseleti demokráciában ezzel ismerjük el, hogy választottjaink arra adhatják a szavazatukat, amire jónak látják. Ennek fejében képviselőink a nyilvánosságban, és az újságírók joggal kérdezhetik, vajon milyen okok játszottak közre a döntéseikben.

Ez az összefüggés mintha már akkor sem lett volna nyilvánvaló a kérdéseket előszeretettel felülbíráló politikusok számára. Az ellenzéki politikusok is fenekedtek az újságírókra, ha olyasmit kérdeztek tőlük, ami nem volt az ínyükre. A médiatörténet fintora, hogy a BBC egyik műsorvezetője épp az idő tájt vallotta be, hogy 1997-ben a Newsnight című műsor szerkesztője azt súgta a fülhallgatójába: kiesett az egyik téma, és ameddig csak lehet, húzza az időt. Tizenkétszer tette föl ugyanazt a kérdést a verejtékező hadügyminiszternek.

Ebből lett az újságírói bátorság magasiskolája, melybe lám, néhány év múlva Kálmán Olga révén mi is beiratkoztunk. Beállította a BBC-s világcsúcsot, sőt szerintem talán még meg is javította, mert nemcsak tizenkétszer kérdezett, hanem kétszer utalt is rá. Újabb néhány év telt el, és már nem hivatásos kérdező, a DK-s országgyűlési képviselőként a politika kenyerét eszi. Nos, 2022 augusztusában négy párttársával állt a Parlament épülete előtt.

Az ellenzéki pártokat képviselték, közösen javasoltak ugyanis az országgyűlésnek egy rendkívüli ülésnapot, tárgyalandó a kormányzati megszorító intézkedések nyomán kialakult helyzetet. A Mérce.hu munkatársa szóvá tette, hogy a főváros egyik kerületében a DK-s polgármester a törvény szigorával, de nem föltétlenül a törvény szellemében hozott kilátástalan helyzetbe egy csonka családot. Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció szóvivője rövidre zárta a kellemetlen epizódot.

Akit az ország engesztelhetetlen kérdezőként ismert meg, az kijelentette, hogy csak a rendkívüli ülésnappal kapcsolatos kérdésekre óhajt válaszolni. A hajdani kolléganő újságírói életművét tisztelem annyira, hogy eszembe se jut kioktatni közös szakmánkról. A bejegyzésem utáni összeállításban idézem inkább a kérdezésről vallott elveit. Csupán annyit fűzök hozzájuk, hogy a világcsúcs beállítása mellett néhány évvel később, a Parlament előtt országos csúcsot is fölállított.

Új, politikusi foglalkozásában harmincnégy másodperc alatt veszítette el a műsorvezetés közben szerzett erkölcsi tőkéjét.    

 

Tíz mondat a kérdésekről

 

Ezt is keményen kérdezem, meg azt is, politikailag nincs különbség. (Kálmán Olga újságíró, Nyugat.hu, 2007. január 7.)

A nézőknek csinálom a műsort, ezért aztán megpróbálok úgy kérdezni, mintha ők kérdeznének. (Kálmán Olga újságíró,168 Óra Online, 2008. július 10.)

Hogy a köz által választott, a köz pénzéből fizetett politikus bejön, és kérdésekre válaszol - hát nem ez a világ rendje? (Kálmán Olga újságíró, Magyar Narancs, 2012. október 25.)

Ami a kérdésemet illeti, mi a válasz? (Friderikusz Sándor műsorvezető, ATV, 2013. december 19.)

Azzal a politikussal nehéz, aki nem akar válaszolni. (Kálmán Olga újságíró, Hetek, 2014. január 3.)

Egyszerű kérdést tettem föl, nyugodtan megválaszolhatja. (Mészáros Antónia műsorvezető, ATV, 2015. szeptember 11.)

Elég beszédes, hogy ennyire kerüli a választ. (Mészáros Antónia műsorvezető, ATV, 2016. április 21.)

De nem teszem föl a kérdést, mert már föltettem. (Kálmán Olga műsorvezető, ATV, 2016. június 1.)

Várd ki a kérdésemet, az isten áldjon meg! (Fiala János műsorvezető, ATV, 2018. május 26.)

Nem akar válaszolni, ezt most „levettük”. (Krug Emília műsorvezető, ATV, 2023. március 23.)

komment
süti beállítások módosítása