Médianapló

Médianapló - Magyar Péter tüntetésén hányan fértek el a debreceni Nagytemplom előtti téren?

2024. május 06. 13:16 - Zöldi László

Magyar Péter visszavonta a javaslatát, mégis minden második-harmadik tüntető fehér ingben jelent meg a debreceni Kossuth téren. Az már nem derült ki, vajon kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viseltek-e. Felülről, a kamerák nézőpontjából láttam ugyanis őket. Mindenesetre sokan voltak.

Hajdani négyszáz méteres futóként fél kilométerig a távolságot elég pontosan saccolom meg. A tudósítások szerint az emberek az első száz méteren a Nagytemplom bejáratánál felállított pódiumhoz szorultak. Jobb kéz felől, az Arany Bika szállóig is sűrűn álltak, de már nem szorultak egymáshoz. Ugyanazon az oldalon található az a ház, amelynek erkélyéről Kossuth Lajos 1849-ben bejelentette a Habsburg-ház detronizálását. Nos, ott már ritkás foltok is feltűntek. De jutottak még érdeklődők az úgynevezett Csonka toronyig, sőt a környező utcák torkolatába is.

A Lakmusz.hu térbecslési ügyekben jártas munkatársaitól tanultam, hogy ahol szorulnak egymáshoz az emberek, ott egy négyzetméteren négyen férnek el. Ahol még sűrűn állnak, ott három és felen, a ritkásabb helyeken két és felen lelhetőek föl, a környező utcákban pedig ketten. Mindennek alapján elfogadhatónak látszik a tízezres szám. Vajon sok ez vagy kevés? A budapesti Kossuth tér befogadóképessége hogyan aránylik a debreceni Kossuth téréhez?

Budapestnek 1,7 millió, Debrecennek kétszázezer lakosa van. Nagygyűlés esetén a magyar főváros lélekszámához számítandók azok is, akik az agglomerációt képviselik a tüntetésen. Aligha túlzás tehát, ha kétmillióból indulunk ki. Április 6-án, Magyar Péter Parlament előtti összejövetelén a lakmuszos brigád 108 ezer résztvevőt számolt össze. Ez Nagy-Budapest öt százaléka. A kétszázezres Debrecenből és a környékbeli településekből a Nagytemplom előtti térre érkezők becsült száma, a tízezer egyenértékű a budapesti aránnyal.

A sors iróniája, hogy a legutóbbi másfél évtized legnépesebb vidéki tüntetését abban a városban szervezte meg a Tisza Párt, amelyet a kormánypárti sajtó szívesen nevez a nemzet fővárosának. Tegnap óta a jelek arra utalnak, hogy Kósa Lajos hitbizományában is megindult az erjedés. Vajon fokozta-e a folyamatot Magyar Péter háromnegyed órányi beszéde? Erre majd a Médianapló holnapi számában próbálok válaszolni. Addig is az olvasók figyelmében ajánlom a bejegyzés utáni összeállítást.

 

Tíz mondat a debreceni tüntetésről

 

Ha csak annyian jönnek el a Tisza Párt eseményére, amennyien már biztosan jelezték részvételüket az esemény Facebook-oldalán, akkor ez lesz a 2010 utáni Debrecen legnagyobb ellenzéki politikai rendezvénye. (Polgár Tóth Tamás újságíró, Debreciner.hu, 2024. április 30.)

Megtartjuk az utóbbi évtizedek legnagyobb vidéki politikai demonstrációját. (Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, ATV, 2024. május 5.)

A nagygyűlésen mintegy tízezren gyűltek össze. (Polgár Tóth Tamás újságíró, Debreciner.hu, 2024. május 5.)

A 444 tudósítója hét-nyolcezerre becsülte a tömeget. (Bárkay Tamás újságíró, Klubrádió, 2024. május 5.)

Hogy 15 ezer ember volt, abban egészen biztos vagyok. (L. Dézsi Zoltán újságíró, ATV, 2024. május 5.)

Tízezrek hallgatták a város főterén a Fidesz birodalmából elcsatangolt tékozló fiút. (Föld S. Péter újságíró, HírKlikk.hu, 2024. május 6.)

A Kossuth tér szinte megtelt. (Zsilák Szilvia újságíró, 24.hu, 2024. május 6.)

Megtelt a debreceni református templom előtti tér. (Dusza Erika újságíró, magyarnarancs, 2024. május 6.)

A kora délutáni felhőszakadás ellenére is megtelt a debreceni Nagytemplom előtti tér, még a kis utcákban is álltak. (Szomor Balázs újságíró, Alfahír, 2024. május 6.)

A református templom előtti tér zsúfolásig megtelt, legalább tízezer ember gyűlt össze. (Doros Judit újságíró, Népszava, 2024. május 6.)

komment
süti beállítások módosítása