Médianapló

Médianapló - A Tisza miért áradt ki Veszprémben is?

2024. május 02. 15:28 - Zöldi László

A jelek arra utalnak, hogy döntés született. A kormányzat befolyási övezetében lévő tizennyolc megyei és egy városi napilap elhallgatja Magyar Péter országjárását.

Amidőn az újdonsült politikus Békésben kezdett kampányolni, még azt hittem, hogy Gyula 28 ezres lélekszámához képest a több ezernyi közönségnek lesz hírértéke a Békés Megyei Hírlap online változata számára. Ennél persze többet is megtudhattam volna a hallgatás okáról, de nem akartam kínos helyzetbe hozni a főszerkesztőt, akit újságírásra tanítottam a szegedi egyetemen.

Akkor kezdtem gyanakodni, hogy a megyei lapok főszerkesztői szakmailag elfogadhatatlan helyzetben leledzenek, amikor a Fideszből kiszakadt politikus átment a Dunántúlra. Baranya székhelyén, a Dzsámi előtt 3-4 ezer ember gyűlt össze, ami Pécs 140 ezres lélekszámához képest szokatlanul nagy tömeg. Mégsem érte el a Dunántúli Napló ingerküszöbét. A helyi napilap online változata helyett a SzabadPécs.hu révén értesülhettünk arról, hogy Magyar Péter miről beszélt a főtéren.

Az ellenzéki sajtó arról is beszámolt, hogy a 25 ezres Komlón 800-an, a 8700 főnyi Siklóson 200-an hallgatták a piros-fehér-zöldre mázolt kisteherautó platóján szónokló politikust. Sőt, az alternatív szerkesztőség videofelvételen örökítette meg Magyar Péter szavait - az őt idéző országos lapok örömére. A baranyai látogatás után az országjáró politikus átment a szomszédos Tolnába, ahol a Tolnai Népújság online szerkesztősége elfelejtett tájékoztatni az ottani gyűlésekről.

Tegnap így érte el a Tisza-párti stáb a Balaton északi partját. A Napló című veszprémi napilap online változata „természetesen” nem számolt be Magyar Péter megnyilvánulásairól. Holott a közélet szorgos üstököse május elsején fölkereste az ajkaiakat, a devecserieket, a sümegieket, a tapolcaiakat és a veszprémieket. Tapolcát például 14 ezren lakják, és a Tisza-párti politikus bemutatkozását egy kétheti lap tudósítása szerint 5-600-an kísérték figyelemmel.

A megyeszékhelyi összejövetelről részletesen számolt be a Veszprémkukac.hu. S. Bonnyai Eszter tudósító úgy saccolta, hogy „Politikai rendezvényen soha nem volt annyi ember a lordok háza és a történelmi szoborcsoport közötti téren, mint tegnap.” A kukacosok azt is kiderítették, hogy Magyar Péter ezekben az órákban beszédet mond vagy már mondott is Balatonfüreden, Bándon, Pápán, Várpalotán és Zircen.

Az alternatív hírforrásokból kirajzolódik az országjárás szerkezete. A NER-ből kiszakadt politikus úgy járja végig a vidéki Magyarországot, hogy a megye összes városába beköszön. S mint Bánd esetében, még egy-két faluba is eljut. Egy szinttel lejjeb néz körül tehát, mint a Demokratikus Koalíció, amely csak a megyei jogú városokat vette célba. A csakot azért nem teszem idézőjelbe, mert elképzelhető, hogy a DK reálisabb célt tűzött ki maga elé.

Csupán arra van energiája és embere, hogy a megyei jogú városokon hagyjon némi nyomot. Vele ellentétben Magyar Péter a kisebb városokat is szeretné meghódítani, bár lehet, hogy ez meghaladja az erejét. Hamarosan kiderül. Addig is földereng, hogy kitől tanulta az országjárás fáradságos mesterségét. Torgyán József az 1998-as országgyűlési választás előtt kiküldte ifjú munkatársát, hogy tanulmányozza az amerikai republikánusok kampányát.

Amidőn Molnár Róbert - jelenleg a kübekházi polgármester - hazajött, a Torgyán-konvoj fölkerekedett. A stáb két napra kibérelt egy szállodai emeletet, és onnan rajzott ki a környékbeli településekre. A kisgazda politikus több faluba jutott el, mint most az országjáró közéleti személyiség, mert bázisát inkább a földművelők között kereste. Az alternatív sajtóból kirajzolódik Magyar Péter szónoki módszere is.

Két nap alatt vagy tízszer adja elő ugyanazt a félórányi tartalmat. Előtte azonban van öt-tízpercnyi szövege, amelyben személyes hangot üt meg, és érzelmi szálakat oszt meg a közönségével. Például a bakonyi falu, Bánd esetében azt, hogy a rokonság egy része onnan származik. A tudósításból nem derül ki, hogy csupán utalt Mádl Ferencre, vagy meg is említette a néhai köztársasági elnököt, aki bándi születésű.

Miután a szónok kifejtette, hogy mi köti a helybéliekhez, áttér általános mondandójára, melyet egyre rutinosabban fogalmaz meg. Korántsem biztos persze, hogy ez előnyére válik. Erről jut eszembe, hogy 2022 elején Dobrev Klára eljutott szűkebb pátriámba, Kecskemétre. Aznap ő is több településen beszélt, és fáradtan érkezett. Úgy köszönt be, hogy Kecskemét kormánypárti polgármesterét leurazta. Megfagyott körülötte a levegő. Rajta kívül mindenki tudta, hogy a százezres várost évek óta asszony dirigálja.

Magyar Péteren is látszik a fáradtság, eddig azonban egyik érzelmi indításban sem tévedett.

 

Tíz mondat Magyar Péter kommunikációjáról

 

Egy pár hete a semmiből előbukkant fiatalember még meg sem alakult pártja akkora tömeget toborzott, mint a pártállam és a parlamenti ellenzék együttvéve. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, 2024. március 18.)

Megtölti az Andrássy utat. (Pottyondy Edina publicista, YouTube.com, 2024. március 20.)

Magyar Péter tömegeket tud megmozdítani. (Vasali Zoltán politológus, ATV, 2024. március 26.)

Bizonyította, hogy tömeg áll mögötte. (Nagy Attila Tibor politológus, Népszava, 2024. április 8.)

Magyar társadalmi támogatottsága elképesztően megnőtt. (Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője, Magyar Rádió, 2024. április 12.)

Az elmúlt egy-másfél évtized legnagyobb látogatottságú közéleti rendezvénye. (Bod Tamás újságíró a gyulai összejövetelről, magyarnarancs.hu, 2024. április 18.)

Magyar Péter és a Tisza Párt számára zsúfolásig telt a pécsi főtér. (Babos Attila újságíró, SzabadPécs.hu, 2024. április 24.)

Ordító a különbség a platón ácsorgó, kérdésekre a hideg és minden kényelmetlenség ellenére válaszolgató ember és Orbán Viktor testőrök gyűrűjében véghezvitt sunnyogása között. (Tamás Róbert publicista, KolozsváriSzalonna.blog, 2024. április 25.)

A székelykapunál 5-600 fős tömeg volt kíváncsi. (Név nélküli tudósítás, Tapolcai Újság, 2024. május 1.)

Kiáradt a Tisza Veszprémben is. (S. Bonnyai Eszter újságíró, Veszprémkukac.hu, 2024. május 2.)

komment
süti beállítások módosítása