Médianapló

Médianapló - Putyin pincsijei

2024. április 20. 11:02 - Zöldi László

A hazai közélet kutyás vonulata Orbán Viktor kijelentésével indult. 2007-ben az akkor éppen volt miniszterelnök azzal vádolta ellenlábasát, a regnáló kormányfőt, hogy Magyarországot kiszolgáltatja a Gazprom és a mögötte álló orosz állam érdekeinek. Majd amikor 2010-ben újra elfoglalta a miniszterelnöki bársonyszéket, óhatatlanul ő lett a nyilvánosság ellenzéki részében Putyin pincsije.

Erre mondta Szent-Iványi István egykori SZDSZ-politikus, majd az Orbán-kormány szlovéniai nagykövete: „Feltűnő, hogy miniszterelnökeink ellenzékben atlantisták, kormányon viszont Moszkva felé fordulnak.” (Mozgó Világ, 2016/2.) E kijelentést úgy értelmezem, hogy Magyarország aktuális vezetőjét mindig óvatosságra inti egy gazdaságpolitikai összefüggés. Aki a Szovjetunióban, illetve Oroszországban a földgáz- és kőolajvezeték másik oldalán állt, bármikor elzárhatta, most is elzárhatja azt a fránya  csapot.

A bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, hogy az egyik értelmező szerint Gyurcsány miniszterelnök kutyát ajándékozott a Magyarországon tartózkodó Putyinnak. Ennek ugyan nem találtam nyomát a hazai sajtóban, ettől azonban még megtörténhetett. Azt viszont sikerült megtalálni, hogy az értelmezők figyelme miért fordult a kutyák felé. Orbán Viktor megnyilvánulását az váltotta ki, hogy 2006 februárjában Gyurcsány Ferenc nemcsak a hivatalában fogadta Putyint, hanem a rózsadombi házába is meghívta.

E látogatást fénykép örökítette meg. Hárman láthatóak rajta. Baloldalt Dobrev Klára, a háziasszony, középen a nála legalább tíz centivel alacsonyabb Putyin, jobboldalt pedig a még feleségénél is magasabb Gyurcsány Ferenc. A vendég fekete ölebet, szemlátomást kölyökkutyát tart a karjaiban. Totót, a család kedvencét, aki a korabeli tudósítások szerint megnyalta az orosz elnököt, sőt még két puszit is adott neki.

A kétségkívül pajkos tekintetű kutyus aztán még egyszer hírértékre tett szert. 2018 közepén a gazdája felírta a fészbukos üzenőfalára, hogy Totó eltávozott az élők sorából. E személyes, családi közleményt a magyar sajtó is említésre érdemesnek tartotta. De hogy a koromfekete magyar puliból hogyan lett pincsi a hazai nyilvánosság fórumain, az számomra változatlanul homályban maradt. Várom a megfejtéseket.

(Utóirat: a fényképet megleltem a világhálón, az Index.hu-n jelent meg. De sajnos nem tehetem föl, mert állami hírügynökség készítette, és engedélyt kéne kérni hozzá. Akit érdekel, írja be a keresőbe, hogy Totó kutya Putyin.) 

 

Tíz mondat a pincsikről

 

Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Orbánviktor.hu, 2007. október 1.) 

Gerhard Schröder egykorvolt német kancellár meg sem állt a Gazprom igazgatótanácsáig, s lett imigyen Putyin pincsije. (Bayer Zsolt publicista, Magyar Hírlap, 2014. január 17.)

Orbán Viktor vagy pincsinek állt, vagy súlyos politikai elbutulás, demens sújtja. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök az Orbán-Putyin találkozóról, Index.hu, 2017. február 2.)

Gyurcsány Ferenc mit meg nem tett azért, hogy Putyin pincsije lehessen. Otthonában fogadta az orosz elnököt, valósággal körberajongta, kutyát ajándékozott neki. (Märle Tamás újságíró, Magyar Fórum, 2017. április 13.)

Nem szeretem a Putyin pincsije kifejezést, de belátom, hogy elég plasztikus leírása annak, hogy mi történt tegnap Moszkvában. (Molnár Bálint publicista Orbán látogatásáról, Kolozsvári Szalonna, 2022. február 2.)

Putyin pincsije nem meri megugatni a gazdit. (Horváth Gábor újságíró Orbán Viktorról, 2022. március 21.)

Mindig lesz pincsikutya, aki falatkáért dörgölőzik. (Rab László újságíró, VárosiKurír.hu, 2022. május 30.)

A hírek szerint a négyszemközti megbeszélésre egy józan, a világot, az orosz fenyegetést pontosan érzékelő magyar politikus lépett be, majd úgy jött ki, mint Putyin pincsije. (Eörsi Mátyás volt SZDSZ-politikus Orbán Viktorról, Népszava, 2023. március 18.)

Gyakran Putyin pincsije, de a NATO-bővítés ügyében Erdogan ebe. (Rostoványi András újságíró Orbán Viktorról, Népszava, 2023. július 3.)

Itt Soros, ott Putyin pincsijei csaholnak. (Zsebesi Zsolt újságíró, olkt.hu, 2024. április 18.)      

komment
süti beállítások módosítása