Médianapló

Médianapló - Orbán miért nem mondja ki a száműzött hívei és az engesztelhetetlen ellenfelei nevét?

2024. február 29. 12:47 - Zöldi László

Závecz Tibor közvéleményt kutató szociológus. Társadalomtudományi felkészültségét igénybe veszik a tévések is, tegnap este például az Egyenes beszéd című atv-s adásba hívták meg. Azt fejtegette, hogy Orbán Viktor befelé beszél. Az úgynevezett kegyelmi ügy felelőseit, Novák Katalint, Varga Juditot és Balog Zoltánt ugyanis a botrány kirobbanása óta nem nevezi meg. Csak utalgat rájuk.

Ha szóba kerülnek a nyilvánosság fórumain, akkor mindig kitalál valamit a jellemzésükre. Novák Katalint például következetesen Elnök Asszonynak titulálja, a vezeték- és keresztnevét azonban nem veszi a szájára. A miértről röpke vita alakult ki. A másik stúdióvendéggel és a műsorvezetővel sikerült is összehozni azt a jelenséget, amely úgy fogalmazható meg, hogy országunk első embere a legritkább esetben nevezte meg Márki-Zay Pétert és Gyurcsány Ferencet is. A már-már teljhatalmú miniszterelnök tudatosan él a névtelenségre való lefokozás eszközével.

Próbáltam utánanézni legalább az Orbán-Gyurcsány kapcsolatnak. Nos, a jelenlegi kormányfő még a rendszerváltás előtt keresztnév nélkül említett egy Gyurcsány nevű KISZ-vezetőt, akit egyedül érdemes komolyan venni a politikai ellenfelei közül. Aztán eltelt tizennégy és fél év, mire az időközben gyárakat privatizáló Gyurcsány Ferenc milliárdos lett, és újra rákapott a politikára. 2004 őszén Orbán Viktor még nem látta benne a megbélyegzendő ellenfelet, de arra sem volt oka, hogy megnevezze, ezért inkább csak „új miniszterelnök”-nek hívta. 2006-ban már megnevezte, és hazudozónak vélte. Két és fél évvel később pedig azt is megtagadta tőle, hogy komolyan vegye.

Amióta újra ő lett a miniszterelnök, ha szóba kerül az immár engesztelhetetlen ellenfél, akkor Gyurcsány Ferencet már csak „szóban forgó úriember”-nek nevezi. Megengedheti magának, hogy a lebecsülés, lekezelés, lekicsinylés, lenézés, leszólás jegyében az ellenzéki pártok és politikusok összegyurcsányozását átengedje a propagandagépezetének. Három és fél évtized sajtójában csupán öt mondatot találtam, amelyben Orbán Viktor kiejtette Gyurcsány Ferenc nevét. Háromszor csak a vezetéknevét említette, ugyancsak háromszor Gyurcsány-korszakról, egyszer-egyszer Gyurcsány-programról és Gyurcsány-Vona paktumról beszélt.

Nem kísértem figyelemmel miniszterelnökünk minden rezdülését, ezért lehetséges, hogy egy alaposabb kutakodás feltárná még vagy tucatnyi gyurcsányozását is. Ezt kéne összehasonlítani Gyurcsány Ferenc orbánozásával. A volt miniszterelnök a perszonifikáció (a megszemélyesítés) híve, mert a nyilvánosság fórumain ötvenötször ejtette ki a jelenlegi kormányfő teljes nevét. Hetvenkétszer pedig a neve helyett jellemezte valamivel, általában kedvezőtlenül. Ha a DK-politikus esetében sem voltam eléggé körültekintő, akkor mintegy másfél száz orbánozást kéne összevetni kéttucatnyi gyurcsányozással. A csiszolt, kifinomult, pallérozott politikai kultúra nagyobb dicsőségére.  

 

Tíz Orbán-mondat Gyurcsány Ferencről

 

Egyetlen ember van a kiszesek között, akit én ismerek, akit komolyan kell venni, ha az ember tárgyal vele, mert az próbára teszi az ember képességeit, az egy Gyurcsány nevű ember. (Fekete Doboz, 1989. február 21.) 

Az új miniszterelnök annak a kormánynak a miniszterelnöke, aki a szabad Magyarország történetében elsőként kerül hatalomra választási felhatalmazás nélkül. (Index.hu, 2004. október 1.)

Gyurcsány Ferencet beteges hazudozónak tartom, ezért vele nincs miről beszélni. (Magyar Hírlap, 2006. szeptember 28.)

Gyurcsány Ferencnek a válság megoldására tett javaslatait épp a miniszterelnök személye miatt nem lehet komolyan venni. (Népszabadság, 2009. február 17.)

Magyarország igazi kormányfőjét most is Gyurcsánynak hívják. (Hír TV, 2009. szeptember 11.)

/A KISZ-vezetőkről/ Ott, a szervezői és helyzetfelmérő képességével, a teendők logikus számbevételének képességével kitűnt közülük a szóban forgó úriember. (Policity.hu, 2012. augusztus 13. )

Van egy főszereplő, ez Gyurcsány Ferenc, ő mindig megmondja, hogy mi a pálya. (Magyar Rádió, 2021. május 21.)

Gyurcsány a főnök. (Magyar Rádió, 2021. május 28.)

/Jakab Péterhez/ Az önök térfelén Gyurcsány Ferenc a főnök. (Országgyűlés TV, 2021. május 31.)

A magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, ahogy szeretnénk. (Hír TV, 2024. február 17.)

 

komment
süti beállítások módosítása