Médianapló

Médianapló - Komjáthi társelnök és a bömbike

2024. január 25. 13:12 - Zöldi László

A címet kéretik inkább kattintásvadásznak elkönyvelni, mint csúfolódónak. Komjáthi Imre ugyanis rokonszenves politikus. Valóságos ajándék egy olyan pártnak, amely a bérből és fizetésből élőket akarja képviselni.

Sokáig úgy jelent meg a nyilvánosság fórumain, mintha három műszakból érkezett volna. Vörösbe játszó melegítő felsőben, fáradtan és gondterhelten ült a mikrofon és a műsorvezető elé. Íme, a szakszervezeti aktivista egy borsodi üzemből, aki szinte véletlenül csöppent a nagypolitikába. Amióta társelnök lett az MSZP-ben, kezd öltönyben feszengeni, bár melós szófűzéséből még telik arra, hogy őszintén képviselje a pártja álláspontját. Rokonszenvemet azért nem vesztette el, mert hiányzik belőle a másik társelnök, Kunhalmi Ágnes primadonnasága.

Amit azonban legutóbb mondott, egy háttér-beszélgetésen, az szomorú érzéssel tölt el. A Hírklikk szerint ezt fejtegette: „A független médiának is fel kell erősítenie a hangomat.” A tudósító akár félre is érthette, esetleg rövidre zárta a gondolatmenetét. Annyira mégse torzíthatta el az okfejtését, hogy ne halljam ki belőle, amit az esti és levelező hallgatók szoktak mondani a főiskolán. A termelésből érkeznek, olykor a kétkezi munkából, és figyelemre méltó a valóságérzékük. Ám a nyilvánosság működéséről kevés fogalmuk van.

Magyarországon a nyilvánosság eszközrendszere, a média nem gazdasági, hanem politikai vállalkozás. Vagy a kormánypártok, vagy az ellenzéki pártok nótáját fújja. Veszteséges működését politikai szervezetek egészítik ki null szaldóra vagy szolidan nyereségesre. Ennek fejében a pártvezetők akkor is megszólalhatnak benne, ha nincs érdemi mondandójuk. Vannak persze olyan fórumok, amelyek nem kapnak pénzt a pártoktól. Ők élnek a piacról, ezért engedhetik meg maguknak, hogy csak azokat a közéleti szereplőket szólaltassák meg, akik érdekeseket mondanak.

Az a benyomásom, hogy Komjáthi Imre hangját azért nem erősíti fel a független média, mert nem mond elég érdekeseket. Legalábbis öltönyben nem. Mondhatja, hogy ha az ellenzéki pártok nem fognak össze, akkor a Fidesz megint elsöpri őket. Igazán kár, hogy a közvélemény-kutató cégek folyamatosan a parlamenti küszöb alá mérik az MSZP-t. Érzékelhető, hogy a társelnök pártkeretek közé szorított őszintesége mögött rejlik valami. Az ugyanis, hogy ha a kis ellenzéki pártok nem fognak össze a 2024-es önkormányzati és Eúrópa-parlamenti választáson, akkor bizony 2026-ban óhatatlanul kihullanak a parlamentből.

Az öltönybe bújtatott munkásember jól jön a válságos helyzetben lévő pártnak, mert hihető, amit mond. A másik társelnök pedig azt próbálja elhitetni, hogy „Az MSZP a harmadik legnagyobb ellenzéki párt ma Magyarországon.” (444.hu, 2023. november 14.) Ő se füllent, csak éppen nem köti az orrunkra, hogy a közvélemény-kutatók két százalékra mérik a társadalomba valaha mélyen beágyazott pártját.

     

Tíz mondat a nyilvánosságról

 

Vannak újságírók, akikkel azért találkozom, mert tudom, ha mondok nekik valamit, az olyan, mintha megafonba kiáltanám. (Szigetvári Viktor politológus, a Bajnai-kormány volt államtitkára, a Haza és Haladás Alapítvány kuratóriumi tagja, Mozgó Világ, 2011/7.)

Mutatóba maradhat-e néhány független újság, televízió és rádió, amely elláthatja házőrző feladatát, ha a tűzhöz közel állók kilopják a szemünket? (Hollósi Zsolt szegedi újságíró, Délmagyarország, 2017. augusztus 7.)

Megafonra annak van szüksége, aki túl akarja kiabálni a tömeget. (Fábián András publicista, Újnépszabadság.com, 2020. november 9.)

Vannak még független szerkesztőségek, de döntő többségükre a kormány bármikor rá tudja rakni a fojtónyakörvet, ha sokat ugrálnak. (Hargitai Miklós újságíró, Index.hu, 2020. december 8.)

Szeretném felhangosítani a patrióták hangját a Facebookon. (Rákay Philip kormánypárti publicista, Mandiner.hu, 2021. május 28.)

Ha a Fidesz vagy a fideszes sajtó szándékosan félreértelmezi a szavaimat, azon már nem lepődöm meg. De azon igen, hogy a független sajtó is. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2022. március 22.)

Nem jó nekik a független sajtó, csak amelyik azt írja, amit ők szeretnének. (Katus Eszter komlói újságíró az ellenzéki politikusokról, Népszava, 2022. június 11.)

A kiáltó ellentmondásokat zömmel a független portálok újságírói veszik észre. (Tamás Ervin újságíró, Jelen.media.hu, 2022. augusztus 7.)

A médiafelület 20-25 százalékát még meghagyták a függetleneknek és a velük egyet nem értőknek. (Bolgár György műsorvezető az Orbán-kormányról, Klubrádió, 2023. január 17.).

A független médiának is fel kell erősítenie a hangomat. (Komjáthi Imre szocialista politikus, HírKlikk.hu, 2024. január 24.)

komment
süti beállítások módosítása