Médianapló

Médianapló-retró: Átverés az egész? (2002.01.01.)

2023. január 28. 07:47 - Zöldi László

 Fölhívott Ónodi György, a Heti hetes szerkesztője. A közéleti kávéház egyik állandó vendége, Havas Henrik szerint a búcsúzó évből nekem bizonyára vannak „lefülelt” mondataim. A törzsasztalnál ülők jól kapcsolódhatnának hozzájuk. Akár örülhettem is volna, csakhogy Gyuri kevésnek érezte a bejelentést, mert kifejtette: ő szintén szokta olvasni ezeket az összeállításokat a Tallózóban.

Ebből derült ki, hogy ritkán veszi kézbe a Magyar Hírlapot, ahol csaknem másfél éve jelenik meg a Lefülelt mondatok című rovatom. Legföljebb megbüntetem - gondoltam -, és a fölajánlott honorárium helyett többet kértem. Azonnal beleegyezett. Ilyenkor röstellem magam, ezért a különbözetet anyámnak vagy a még gimnazista lányomnak adom. Föl is hívtam Zsuzsit, hogy kerestem neki egy kis pénzt. Épp akkor lopták el táskáját a spórolt háromezer forintjával együtt.

Azért kíváncsiságból belenéztem az RTL Klub adásaiba. Például sugárzott egy átverős műsort. Egy Lázár nevű szinkronszínész rajzfilm-figurának kölcsönzi a hangját, és szemlátomást fogalma sincs arról, hogy az üvegfal másik oldalán ülő rendező azért olyan szőrszálhasogató, mert őt kell kihozni a sodrából. Borzalmas instrukciókat ad neki, többször meg is szégyeníti. Már rég asztalt borítottam volna a fölbérelt „rendezőre”, a színész azonban tűr. Kell neki a munka.

A másik mozzanat pedig az, hogy egy Farkasházy nevű színésznő fotózásra vár. Bentről furcsa hangok szűrődnek ki. Mintha szeretkeznének, egy nő és két férfi. Mi, nézők, látjuk persze, hogy csak imitálják az „édeshármast”, ez azonban az előszobában várakozó hölgy kellemetlen érzésein mit sem változtat. Ráadásul mellette üldögél egy tíz év körüli gyerek. Állítólag a fotós lánya, és intim kérdéseket tesz föl a szexről. Aztán megkérdi, hogy a néni szokott-e meztelenül fényképezkedni. Mire az ifjú és üde színésznő hallhatóan, de csak magának mormolja, hogy eddig még nem csinálta.

A szinkronszínész jókora késéssel lázadt föl, a színésznő még csak föl sem lázadt. Ha megkérdeznék az újságírással kacérkodó diákjaim, hogy ajánlanék-e munkát a kereskedelmi televíziókban, vajon mit válaszolnék nekik? 

 

komment
süti beállítások módosítása