Médianapló

Médianapló - Gelencsér Ferenc meddig tart ki?

2022. szeptember 09. 09:56 - Zöldi László

Azt tanultam, hogy első helyre kell tenni a nevet. Perszonifikálni kell a címet, máskülönben Mr. Algoriimus a századik helyre sorolja a cikket, holott minél előbbre kerül, annál többen kattintanak rá. Félő, hogy e tapasztalat Gelencsér Ferenc esetében nem jön be. A Momentum újdonsült elnöke a gyermeket váró Donáth Anna lemondása után alighanem azért lett első ember, mert a nála esélyesebb jelölteket a kormánypárti sajtó kikészítette. Az ismeretlenség homályából érkezett 32 éves politikus pedig besétált a nemzedéki párt elnöki székébe. Három mozzanatot jegyeztem föl róla.

Publicisztikával vétette észre magát a Magyar Hang nevű hetilapban. A rendszerváltás után született, világlátott, nyelveket beszélő értelmiségiek képviselőjeként nemcsak az Orbán-rendszertől határolódott el, hanem a hatalomgyakorlás gyurcsányi módjától is. Az pedig azért nem lep meg, hogy épp úgy osztotta ki az urbánusokat, mint a népieseket, mert amikor 32 éves voltam, hasonló hangvételű cikkeket írtam. Ha mulatságosnak tartanám a történelemszemléletét, óhatatlanul hajdani naivitásomról állítanék ki bizonyítványt. E publicisztikában volt egy szellemes mondata is, amellyel az Orbán-rendszer haszonélvezőit jellemezte: „Öltönyt lehet venni, pedigrét nem.” (Magyar Hang, 2022.08.25.)

A második mozzanat már kínosabb. A fészbukos üzenőfalára fölírta, hogy „Kitartás.” Fábri Péter költő azonnal megjegyezte: „Fiatalember, maga ellógta a történelemórákat. Ez a nyilasok jelszava.” Gelencsér Ferenc magyarázkodásba kezdett, és tagadta a foglalt szavak gyakorlatát. Holott magára adó közéleti személyiség nem kísérletezik az élettér, a talajgyökér, a végső megoldás (Endlösung) vagy a Szálasi-féle kitartás átértelmezésével. E hibát 32 éves koromban se követtem volna el, és Gelencsér Ferenc is választhatta volna az elszántságot, az eltökéltséget, a helytállást, a megingathatatlanságot, a rendületlenséget vagy a tántoríthatatlanságot.

Elismerem, hogy a kitartás egyszerűbb, érthetőbb kifejezés, nem véletlenül csaptak le rá a szélsőjobboldali (nyilas) publicisták. Használata azonban tragikai vétség egy mégiscsak modernitásra, európaizálásra törekvő pártvezető esetében. Egyébként a pályakezdő pártelnököt fölkészítették arra a kommunikációs tréningen, hogy élénk gesztikulációval kölcsönözzön nyomatékot a (nem igazán kiforrott) gondolatainak. Arra viszont elfelejtették fölkészíteni, ami vagy bosszúságot, vagy nevetést váltott ki a tévénézőkből. Gelencsér úr oly gyakran csapta össze a két tenyerét, hogy az ingéhez csippentett hangerősítő „jóvoltából” a csattanások élvezhetetlenné tették a szavait.

Az imént kifejtett előzmények után talán jobb is.

 

Tíz mondat a Momentumról

 

Abban hiszünk, hogy velünk fejezi be Magyarország a rendszerváltást. (Fekete-Győr András, 24.hu, 2017. március 5.)

A Momentum azért jött létre, hogy ne kelljen azokra szavazni, akik miatt itt tartunk. (Pottyondy Edina, hvg.hu, 2017. július 18.)

Mi nem 2018-ra szövetkezünk, a Momentum jó pár évtizedig itt lesz Magyarországon. (Fekete-Győr András, 24.hu, 2018. január 15.)

Azért hoztuk létre a Momentumot, hogy piacpárti, Európa-párti, progresszív alternatívát kínáljunk. (Cseh Katalin, Válaszonline.hu, 2019. április 29.)

Egy pincében ülésező baráti társaságból az ellenzék meghatározó erejévé váltunk. (Cseh Katalin, Magyar Narancs, 2019. december 5.)

Az lesz a feladatunk, hogy nyugdíjba küldjük a múltat. (Fekete-Győr András, Magyar Narancs, 2020. január 9.)

Pontot kell tenni a rendszer végére. (Orosz Anna, ATV, 2021. június 2.)

Most a demokrácia maradékát kell megvédenünk. (Donáth Anna, 168 Óra, 2021. december 16.)

Nem véletlenül Budán tarolt a Momentum. (Gelencsér Ferenc, SzabadEurópa.hu, 2022. június 20.)

Kitartás. (Gelencsér Ferenc, Facebook.com, 2022. szeptember 7.)

süti beállítások módosítása