Médianapló

Médianapló - Búcsú a katásoktól

2022. szeptember 01. 10:54 - Zöldi László

Négy hónapja beszélünk róluk a nyilvánosság fórumain. De kikről is? A kisadózókról? Vagy inkább az adócsalókról? Esetleg a kényszervállalkozókról? Akárkik is, máig kellett eldönteniük, hogy mennek-e vagy maradnak. Valójában kiktől is búcsúzunk? Szemle az újságokból.

Agyő az adószakértőktől, az állatorvosoktól és az állattenyésztőktől. A betegápolóktól, a bértanároktól, a biztosítási ügynököktől, a bohócdoktoroktól, a boncmesterektől, a borbélyoktól, a böllérektől és a burkolóktól. A cigányzenészektől, a cipészektől, a dalszövegíróktól, a díszletmunkásoktól és a dramaturgoktól. Az erdőgazdálkodóktól, az építészmérnököktől, az épületüzemeltetőktől és az ételfutároktól. A fazekasoktól, a fényképészektől, a fodrászoktól, a foltvarróktól és a fotóriporterektől. A gázszerelőktől, a gerillamarketingesektől, a gépkocsivezetés-oktatóktól, a grafikusoktól és a gyógytornászoktól.

Búcsúzunk a hangoskönyv-felolvasóktól, a háziorvos-helyettesektől, a háztartási alkalmazottaktól, a hirdetésekből élő influenszerektől és a hullamosóktól. Az időjósoktól, az informatikusoktól, az ingatlanközvetítőktől, az íróktól és a jegesektől. A karikaturistáktól, a képkeretezőktől, a kérdezőbiztosoktól. a kiadói szerkesztőktől, a kisbíróktól, a klímaszerelőktől, a kozmetikusoktól, a könyvelőktől, a könyvkötőktől, a könyvügynököktől, a könyvvizsgálóktól, a közönségszervezőktől, a kőművesektől és a kutyasétáltatóktól. A lakatosoktól, a lámpagyújtóktól és a lovasterapeutáktól.

Elköszönünk a masszőröktől, a mentőorvosoktól, a műkörmösöktől, a növénytermesztőktől és a nyelvtanároktól. Az ószeresektől, az öregtársalgóktól, a pedikűrösöktől, a pesztonkáktól, a pékektől, a piackutatóktól, a pincérektől és a publicistáktól. A sintérektől, a sírásóktól, a suszterektől, a súgóktól, a személyi edzőktől, a szikvíz-iparosoktól, a színészektől és a szobafestőktől. A takarítóktól, a tévészerelőktől, az újságíróktól, az ügyeletes orvosoktól, az üvegesektől és az üzleti tanácsadóktól. A varrónőktől, a versfelolvasóktól, a virágkötőktől, a vízvezeték-szerelőktől, a zenészektől és a zugügyvédektől is búcsúzunk.

 

Tíz mondat a katásokról

 

Meglepő módon az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katás. (Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Népszava, 2022. május 6.)

Mit élhet át most egy katás Fidesz-szavazó? (Szigeti Ildikó újságíró, Facebook.com, 2022. július 12.)

A katások egy része visszamegy munkavállalónak. (Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Klubrádió, 2022. július 13.)

A katásokat régen maszeknek hívták. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2022. július 15.)

A katások sokkal kevesebb nyugdíj-járulékot fizetnek. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2022. július 15.)

A katás az új kulák. (Kardos Gábor publicista, Index.hu, 2022. július 20.)

A KSH adatai szerint mintegy 800 ezer vállalkozás van, ebből 450 ezer katás. (Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Magyar Narancs, 2022. augusztus 11.)

4326 egyéni vállalkozó adta be a szükséges adatokat, hogy az új kata alá tartozhasson. (Klein Ron újságíró, Világgazdaság.hu, 2022. augusztus 22.)

Maroknyi katás marad csak szeptembertől. (Molnár Zoltán újságíró, 24.hu, 2022. augusztus 22.)

Nem játék, amivel a katások szembenéznek. (Szabó Gyula újságíró, Index.hu, 2022. augusztus 31.)

komment
süti beállítások módosítása