Médianapló

Médianapló - Parragh úr tárcája

2022. augusztus 11. 11:10 - Zöldi László

Nem kutakodom a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát irányító üzletember zsebében. Nem érdekel, hogy miért visel 11 millió forintos Rolexet a csuklóján. Ő maga sem számszerűsítette a jövedelmét, mert az „irritáló” volna.

Közéletünkben az általa vezetett kamara tölti be a törvényileg kötelező egyeztetés kétes funkcióját. A kormány ugyanis kizárja a társadalmi egyeztetésből a szakszervezeteket, a civil szervezeteket és az ellenzéki pártokat. Az iparkamara elnöke pedig megszellőzteti a kormányzat elképzeléseit, amelyek visszhangjából a politikai döntéshozók kihüvelyezik, mennyit érdemes megvalósítani belőlük. Ennek fejében Parragh úr elmondhatta: „Én akkor is Jaguárral fogok járni, ha másik kormány lesz.” (hvg.hu, 2018. május 6.)

Egyébként a tárcának van egy második jelentése is. A kétrét hajtott újság alsó részén keretbe zárt cikket jelenti, melyben az újságíró egyes szám első személyben fogalmazhat. A hajtás alatti sajtóműfaj jeles művelője Kácsor Zsolt, akit még egri újságíró korából ismerek. Később a Népszabadság debreceni tudósítója lett, mostanában pedig leginkább a Népszavának dolgozik. Tárcába fojtott szépírói tevékenységét mindenhová vitte magával, és ahogy elnézem, a szerkesztőségek szívesen is fogadták. Ezúttal csütörtöki rovatában az úgynevezett Parragh-jelenséggel foglalkozott a katások nézőpontjából.

Okfejtése a megszokott módon egyéni, érdekes, figyelemre méltó. Kár, hogy van egy mondata, mely nem felel meg a valóságnak. Teljes joggal marasztalja el Parragh Lászlót, aki ugyebár beleártotta magát a közoktatásba, a felsőoktatásba, a szexuális szokások tanügyi értelmezésébe, sőt a kisadózók életébe is. Kácsor kolléga erkölcsileg felháborodva írja az Orbán-kormány fregolijáról és félhivatalos kiszivárogtatójáról: „Azt tartanám méltányosnak, ha Parragh úr lemondana az elnöki tisztségről, és szeptembertől már nem kapná örömteli átutalását az iparkamarától.”

A máskülönben meggyőző okfejtés alapgondolata téves. Ez még akkor is szomorú, ha közös szakmánkban, az újságírásban minden tévedésünket nyilvánosan követjük el. Egy tárcaíró is tévedhet persze, ez Kácsor Zsoltnak eddig ritkán sikerült. Inkább azt nehezményezem, hogy a Népszava szerkesztőségében senki sem figyelmeztette a tévedésére. Parragh László többször is kifejtette, hogy a kamarai elnökségért egy fillért sem vesz föl. Azt már én fűzöm hozzá, hogy irritálást keltő jövedelmét, a belőle vásárolt Jaguárt és Rolexet meg a fényűző életmód egyéb kellékeit más, közelebbről meg nem határozott forrásokból szerezte.

 

Tíz mondat Parragh Lászlóról

 

Amennyiben a keresményével kapcsolatban tiszta a lelkiismerete, akkor miért ne vállalhatná? (Simay István Endre blogger, Kanadai Magyar Hírlap, 2018. május 26.)

Parragh szerepe már évek óta semmi más, mint Orbán Viktornak az oktatás és a gazdaság terén kifejtett lázálmait támogatni. (Palotás János volt MDF-politikus, VárosiKurír.hu, 2020. november 11.)

Mindenki megértené, ha Parragh úr sűrű bocsánatkérések közepette visszavonulna a közéletből. (Salamon Lajos, a Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Népszava, 2022. május 27.)

Egyetlen önálló gondolata nincs, de bármikor képes odaállni a gazdája mellé. (Molnár Bálint publicista, Kolozsvári Szalonna, 2022. május30.)

Egy tanár háromévnyi fizetéséért nézi meg az időt. (Tóta W. Árpád publicista, hvg.hu, 2022, június 2.)

Az utóbbi évek megmondóembere. (Csabai Károly újságíró, Mfor.hu, 2022. június 3.)

Mindenkihez volt egy rossz szava. (Závecz Tibor szociológus, ATV, 2022. június 4.)

Parragh László pont azokat árulta el, akiket elvileg képviselnie kellene. (Gelencsér Ferenc, a Momentum-párt elnöke, Népszava, 2022. július 13.)             

Parragh úr annyira magabiztos, és annyira úgy gondolja, hogy mindenható. (Nagy Elek, a Főtaxi tulajdonosa, a Budapesti Kereskdelemi és Iparkamara elnöke, Klubrádó, 2022. augusztus 2.)

Neki többé semmi keresnivalója az iparkamara élén. (Kácsor Zsolt közíró, Népszava, 2022. augusztus 11.)

süti beállítások módosítása