Médianapló

Médianapló - Ugocsa miért nem koronázza meg Brüsszelt?

2022. május 26. 11:20 - Zöldi László

A levélírótól egyszerre kaptam dicséretet és megrovást. Méltányolta, hogy utánanéztem az „Eb ura fakó.” mondás eredetének, elhagytam azonban a folytatást Orbán Viktor május 16-i beszédéből. A miniszterelök ugyanis május 16-án, az immár ötödik parlamenti esküje utáni szónoklatban leszedte a keresztvizet Brüsszelről. Azt fejtegette, hogy az Európai Unió központja kizárólagosságra törekszik, és ha ne hajtunk fejet neki, akkor jön az a fránya vizsgálat. „Magyarország ez ellen lázad: Eb ura fakó! Ugocsa non coronat!”

Elismerem, hogy az értelmezésben sort keríthettem volna az Ugocsa nem koronáz! kiszólásra is. Csakhogy a Médianapló terjedelme 2500 karakternyi, és ebbe csupán egyetlen téma fér bele. Én pedig az eb ura fakót választottam. Annak azonban nincs akadálya, hogy e levél nyomán újabb 2500 karaktert szenteljek a latin nyelvű szállóigének is. Orbán Viktor mondandójához voltaképpen illik az, hogy idegenek ne szóljanak bele a dolgunkba. A XV. század eleje óta kirajzolódott egy olyan országgyűlési vonulat, nagyjából a kisebbségé, hogy idegen uralkodóház sarja ne üljön a magyar trónra. Ennek részleteit azonban nem sikerült tisztázni, ráadásul e hagyományban Ugocsa nem is szerepel.

Tóth Béla, a szállóigék tudós kutatója 1892-ben megkereste Csőke  Imre fancsikai plébánost. A legkisebb magyar vármegye helytörténésze kifejtette, hogy a Rákóczi-szabadságharc után, 1722-ben III. (Habsburg) Károly országgyűlést hívott össze, hogy a magyar honatyákkal megszavaztassa a leányági örökösödést. Sikerült is megdolgoznia a képviselőket, akik egyöntetűen coronat-tal szavazták meg Mária Terézia trónöröklését. Igen ám, de a történelmi Magyarország északi csücskéből érkezett ugocsai küldött hosszas zötykölődés után, a szavazás napján érkezett Pozsonyba. A fáradtságtól az ülésteremben elnyomta az álom. Amidőn oldalba bökték az elbóbiskolt atyafit, felriadva motyogta, hogy „Ugocsa non coronat”.

Az a benyomásom, hogy miniszterelnökünk nem föltétlenül erre gondolt, amikor idézte a véletlenül ellenkező képviselő nagy hírre vergődött kiszólását. Brüsszel messzebb van ugyan Budapesttől, mint Ugocsa Pozsonytól, de az Európai Parlament fideszes és kereszténydemokrata képviselői már nem postakocsin zötykölődnek, hanem szuperszonikus gépeken kényelmesen repülnek. Nincs okuk az üléstermi bóbiskolásra. Lázadásukat aligha fejezi ki az Ugocsa non coronat inkább mulatságos, mint példás jelentése.

 

Tíz mondat Orbán Viktortól

 

Brüsszelben sok mindent mondhatnak, de azt vagy nem hallgatjuk meg a rádión, vagy azt mondjuk, hogy na jó, nem esszük azt olyan forrón, mármint azt a kását. (tv2, 2011. május 1.)

Aki Brüsszelben soha nem vállal konfliktust, az nem képviselheti jól a hazáját. (Magyar Nemzet, 2011. december 24.)

Aki nem vállalja Brüsszelben a vitát, az balek, az lúzer. (Magyar Rádió, 2014. május 23.)

Brüsszel lopakodva nyeli el nemzeti szuverenitásunk újabb és újabb szeleteit. (Echo TV, 2016. március 15.)

Brüsszelben a kárunkra trükköznek. (Miniszterelnök.hu, 2018. március 6.)

Vasárnap mutassuk meg Brüsszelnek, hogy milyen sokan vagyunk. (Magyar Rádió, 2019. május 22.)

Brüsszel megtámadta Magyarországot. (Magyar Rádió, 2021. július 23.)

Amit Brüsszel csinál, arra nincs jobb szó, mint az ostobaság. (Magyar Rádió, 2021. november 26.)        

A kizárólagosságra és az egyszínűségre törekvés szimbóluma ma Brüsszel. (Miniszterelnök.hu, 2022. május 16.)

/Navracsics Tibor volt uniós biztos miniszteri kinevezéséről/ Neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar képviselők malomkerekei között ne őrlődjön fel. (Miniszterelnök, hu, 2022. május 24.)

süti beállítások módosítása