Médianapló

Médianapló - Márki-Zay és a többi hajóágyú

2022. május 24. 11:55 - Zöldi László

Mostanában a politikusok és a publicisták két hasonlatot használnak, ha sértegetni akarnak valakit. Az egyik az, hogy az illető nem a legélesebb kés a fiókban, a másik pedig, hogy úgy viselkedik, mint egy elszabadult hajóágyú. Az utóbbi azért kulturáltabb, mert nem a jellemzett észbeli képességét vonja kétségbe. Bárdosi Vilmos nyelvész professzor szerint azt jelenti, hogy „minden ellenőrzés nélkül cselekvő (másokra is veszélyes) személy”.

A kormánypárti sajtó egyik publicistája, Apáti Bence szellemi kartácsolásra szánta el magát. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltjéről, a hódmezővásárhelyi polgármesterről ezt írta: „Minden jel szerint egy elszabadult hajóágyúnak és egy különösen aktív futóbolondnak a szerelemgyereke.” Hasonlatról van szó, méghozzá sűrítettről, amelyet metaforának nevezünk. Az idézett mondás annyira sűrű, hogy akár képzavarnak is vélhető, amely egy irodalomprofesszor, Benedek Marcell szerint „úgy keletkezik, hogy két képes kifejezés egymásba nyomul. Ilyenkor egymáshoz nem illő fogalmak kerülnek kapcsolatba.”

Az ágyúkat a XIV. század óta a vitorlás tatján (a hajó hátsó részében) helyezték el, és kötelekkel rögzítették. A XV. században, amikor a portugál és a spanyol tengerészek a Föld körül hajóztak, már negyven is került a cirkáló oldalára és a fedélzetközbe. S ha átlőttek a másik hadi vitorlásról, a golyóbis a köteleitől megszabadított ágyú révén tarolta a tengerészeket és a felszerelést. Igen ám, de 27-szer 8 méteres hajókról beszélünk. Még száz évvel később sem akkorákról, hogy „futóbolond” edzhessen a fedélzetükön. Manapság is csupán egy több milliárd dolláros repülőgép-anyahajón van lehetőség a futkározásra.

Nem akarom persze a kormánypárti véleményformáló szárnyaló képzeletét gúzsba kötni. (Bocs a képzavarért.) De ha már szerelemgyerekről szól a fáma, akkor gyanakvásra ad okot a második világháború legnagyobb ágyúja. A német Schlanke Bertha (Karcsú Berta) 31 méter hosszú. 7 méter széles, 11 méter magas volt, a cső átmérője pedig 28 centis. Egyetlen épen maradt példánya az Egyesült Államok északnyugati csücskében található. Nos, Márki-Zay Péter századunk első évtizedében Amerikában élt. A sajtóra vár a megfejtés, vajon az ellenzéki miniszterelnök-jelölt papája a múlt század hatvanas éveiben járt-e az aberdeeni Haditechnikai Múzeumban…

Mindenesetre Apáti Bence becsületére válik, hogy a pikáns, bár egyelőre hiányos történetet csak az országgyűlési választás után hozta nyilvánosságra.        

 

Tíz mondat az elszabadult hajóágyúról

 

Gyurcsány Ferenc hajóágyúként elszabadult politikus. (Molnár Tamás újságíró, Szent Korona Rádió, 2010. április 12.)

Lázár János egy elszabadult hajóágyú, aki már a Fidesznek is sok kárt okoz. (Schiffer András LMP-politikus, Népszabadság, 2012. március 19.)

Visszaemelték a fedélzetre ezt az elszabadult hajóágyút. (Rajcsányi Gellért újságíró Gyurcsány Ferencről, Mandiner.hu, 2014. február 18.)

Simicska Lajos elszabadult hajóágyú, akit az érzelmei vezérelnek. (Urbán Ágnes médiakutató, ATV, 2018. augusztus 2.)

Nemzetközi kapcsolatok felelős államtitkáraként ismert, elszabadult hajóágyú. (Föld S. Péter újságíró Kovács Zoltánról, HírKlikk.hu, 2019. december 12.)

Sokak szerint ön nem könnyű ember. Önjáró, sőt néha olyan, mint egy elszabadult hajóágyú. (Zoltai Ákos újságíró Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterhez, Józsefváros.hu, 2020. május 29.)

Jakab Péter olyan, mint egy elszabadult hajóágyú. (Bencsik András újságíró, Demokrata.hu, 2021. április 3.)

Márki-Zay az elmúlt hetekben elszabadult hajóágyúként vezette a kampányt. (Bartus László újságíró, Amerikai Népszava, 2021. november 22.)

Gyurcsányék felvigyázót rendeltek az elszabadult hajóágyú mellé. (Volner János volt Jobbik-politikus Márki-Zay Péterről és sajtófőnökéről, Péterfi Juditról, Facebook.com, 2022. január 6.)

Minden jel szerint egy elszabadult hajóágyúnak és egy különösen aktív futóbolondnak a szerelemgyereke. (Apáti Bence publicista Márki-Zay Péterről, Origo.hu, 2022. május 22.)

süti beállítások módosítása