Médianapló

Médianapló - A választási vereségben milyen szerepet játszott a média?

2022. április 22. 11:10 - Zöldi László

Tegnap azzal fejeztem be, hogy kisebb jelentőséget tulajdonítok a kormánypárti sajtó túlsúlyának. Ma pedig elgondolkoztató interjú jelent meg a Telex.hu-n, Ungár Péter ezt fejtegette: „Tényszerűtlen ezt a vereséget a médiafölényre fogni.” Mármint a kormánypártira.

Az LMP-s politikus családi vagyonból való része 2 milliárd forint, ebből évente 80 milliót használhat föl. A képviselői jövedelmével együtt 100 millióból támogathatja a sajtóját. Telik belőle a fővárosban szerkesztett Azonnali.hu-ra és a szombathelyi Úgytudjuk.hu-ra. A politizáló milliárdosok közül Gyurcsány Ferenc mellett ő az, akinek a véleményét érdemes ismerni a nyilvánosság szerkezetéről. Az interjúban kifejthette volna, hogy szombathelyi képviselőjelöltsége idején mit tapasztalt, egyszer ezt is megtudjuk talán. Az előválasztáson azonban kikapott Czeglédy Csaba DK-s ügyvédtől, de portáljával a közös ellenzéki jelölt mellé állt.

A kormány közeli alapítványhoz, a KESMÁ-hoz tartozó megyei napilap, a Vas Népe Orbánék nótáját fújta. A szocialista polgármester több százmillió forintból működtette az önkormányzati médiumokat. Szombathelyen van még egy Nyugat.hu nevű portál is, amely megírja azt, amit a politikailag többé-kevésbé elkötelezett három nyilvánosságközpont nem ad közre. E viszonylag kiegyensúlyozott médiakörnyezetben szenvedett Czeglédy Csaba vereséget a Fidesz emberétől, Hende Csaba volt honvédelmi minisztertől.

Ungár Péter másik példasort bontott ki az interjúban. 2019-ben, az önkormányzati választáson a dunaújvárosiak leváltották a fideszes polgármestert. Utódja átalakította a helyi nyilvánosság szerkezetét, és valamelyest sikerült ellensúlyoznia a KESMÁ-hoz tartozó helyi napilap egyenirányított üzeneteit. E viszonylag kiegyensúlyozott környezetben nyert 2020-ban, az időközi választáson országgyűlési mandátumot az ellenzék. Majd az idén, április 3-án veszített a Fidesz jelöltje ellen, aki a helybéli kórház köztiszteletben álló főigazgatója.

Az LMP-s politikus mindebből azt vonta el, hogy „A mi szempontunkból még javult is ott, helyben a médiakörnyezet, mégis kikaptunk.” E megállapítást általánosítanám. A médiában szívós munkával kialakított kormányzati túlsúly természetesen szerepet játszott az ellenzék vereségében, de csak az egyik oka volt az eredménynek. Ha a választási szövetségbe tömörült ellenzéki pártok kihasználták volna a nyilvánosságban rejlő lehetőségeket, akkor a vereséget nem akadályozták volna meg, de a kétharmadot igen.

 

Tíz mondat a nyilvánosság szerkezetéről

 

Meg kell teremtenünk a saját nyilvánosságunkat, amit házhoz viszünk. (Cseh Katalin Momentum-politikus, Vasárnapi Hírek, 2018. augusztus 3.)

Az ellenzék nem spórolhatja meg egy saját médiahálózat kiépítését. (Barkóczi Balázs DK-politikus, Népszava, 2018. augusztus 22.)

Változtatni kell a jelenlegi médiastruktúrán, az erőforrásbeli fölényen. (Ungár Péter LMP-politikus, Azonnali.hu, 2018. augusztus 27.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke az ellenzéki irányítású városok nyilvánosságáról, 168 Óra, 2020. november 6.)

Nincs olyan, hogy ellenzéki média. Az RTL Klub nem fogja Márki-Zay Pétert ajnározni, sem a 444, a HVG vagy a Telex független újságírói. (Polyák Gábor médiajogász, az Egységben Magyarországért médiapolitikai kabinetjének vezetője. Népszava, 2022. március 21.)

A propaganda nyerte meg ezt a választást. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ATV, 2022. április 3.)

Bebizonyosodott a fideszes propaganda ereje. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2022. április 4.)

Az ellenzék az erőforrásai nagy részét a Facebookon költötte el. (Ruff Bálint kommunikációs szakértő, 444.hu, 2022. április 6.)

A sajtó abszolút fő ok. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus a választási vereségről, Klubrádió, 2022. április 7.)

Amíg a nyilvánosságban nem tudunk egyensúlyt teremteni, addig majdhogynem mindegy, hogy milyen a választási rendszer. (Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, 444.hu, 2022. április 7.)

komment
süti beállítások módosítása