Médianapló

Médianapló - Érdemes-e Belzebubbal szövetkezni az ördög ellen?

2021. december 15. 11:01 - Zöldi László

Bartus László érdekes színfolt a magyar nyelvű sajtóban. Nemrégiben töltötte be a hatvanat, több diplomája is van, tagja volt a Hit Gyülekezetnek, aztán összerúgta a port annak alapítójával. Idestova két évtizede él New York közelében, elszántan írja és szerkeszti az Amerikai Magyar Népszava nevű portált. A tengeren túlról próbálja befolyásolni az itteni nyilvánosságot. Nálam korántsem sikertelenül.

Jó publicista, bár az a benyomásom, hogy hiányzik mellőle egy bizalmi ember, akit a közös szakmánkban szerkesztőnek neveznek. Legutóbbi írása ma látott napvilágot, és a technika csodája, hogy a megjelenés után néhány perccel olvashattam. Szerinte Márki-Zay Péter személyében az ellenzéki pártok „Belzebubbal akarják legyőzni az ördögöt.” Mármint Orbán Viktort. A szerző mondandóját úgy foglalnám össze, hogy a református Orbán eleve nem képviselheti hitelesen a katolikus gyökerű, keresztény és nemzeti jobboldalt, amelyet a katolikus MZP hitelesebben képvisel. Igen ám, de „Ahol a politikában megjelenik a vallás, ott van vége a demokráciának és a szabadságnak.”

A publicista elmarasztalja a jelenlegi miniszterelnököt és az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét is. Elképzelem, hogy a kétszeres felségsértést elküldi a budapesti Népszavának. Ama újságnak, amely az Orbán ellen választási szövetségbe tömörült pártok erkölcsi és az Orbán-kormány anyagi támogatásával működik. A végiggondolt, sőt ízlésem szerint túlgondolt eszmefuttatás alkalmas volna arra, hogy legalább egy vita erejéig a szellemi élet középpontjába állítsa a patinás lapot. Vajon e kockázatot vállalná-e a szerkesztőség az országgyűlési választás előtt négy hónappal, a kimondatlan, mindazonáltal ezerrel dübörgő kampány kellős közepén?

Szinte feloldhatatlan az ellentmondás. Azt viszont nem értem, hogy például Bruck András miért nem megbecsült szerzője az ellenzék egyetlen napilapjának. Bartussal ellentétben azt az álláspontot képviseli, hogy Belzebubbal is érdemes szövetkezni az ördög ellen. Ráadásul nem küszködik túlírási gonddal, íróságából telik osztályon felüli publicisztikára is. S még említhetnék néhány magányos (magára hagyott) közírót, akik közreműködésükkel növelnék a Népszava színvonalát. Elismerem azonban, hogy elmélkedésükkel, érvelésükkel, latolgatásukkal, morfondírozásukkal, okfejtésükkel, tűnődésükkel csökkentenék az életben maradás esélyeit.

 

Tíz mondat Bruck Andrástól

 

A szüleink idő előtt meghalnak, a gyerekeink idő előtt elhúznak. (Facebook.com, 2016. október 19.)

Ezerszer inkább éljünk egy nem makulátlan eszközökkel visszaszerzett demokráciában, mint egy tökéletesen kivitelezett diktatúrában. (Facebook.com, 2018. február 25.)

Az ellenzék tagjait egy ideje már több érdek köti a hatalomhoz, mint a saját szavazóihoz. (Facebook.com, 2018. április 15.)

A templomtornyok keresztjein kívül semmi keresztényi nincs Orbán Magyarországában. (Facebook.com, 2019. május 18.)

/Az ellenzéki politikusok dilemmájáról/ Hagyni a kényelmes életet biztosító állami pénzt, és az elvet választani. (Facebook.com, 2020. augusztus 20.)

Vajon tisztában van-e az ellenzék azzal, hogy 2022 az utolsó lehetőség a békés hatalomváltásra? (Facebook.com, 2020. november 22.)

Már nemcsak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni a vereséget. (Facebook.com, 2021. április 11.)

Fehér glasszékesztyűben nem lehet latrinát tisztítani. (Facebook.com, 2021. április 25.)

Nem a közös jelölt váltja le Orbánt, hanem mi, ellenzéki szavazók. (Újnépszabadság.com, 2021. május 2.)

A Fidesz legyőzésének kísérlete közben az ellenzék ellenzékének lenni inkább destruktív, mint hasznos. (Facebook.com, 2021. június 4.)

süti beállítások módosítása