Médianapló

Médianapló - Orbántól kapott-e selyemzsinórt Borkai?

2021. szeptember 03. 10:13 - Zöldi László

Erről beszélgettek tegnap az ATV egyik vitaműsorában. Dudás Róbert Jobbik-politikus azt firtatta, hogy miután 2019 őszén, az önkormányzati választás előtt kirobbant a Borkai-botrány, és az adriai orgián lefényképezett polgármestert mégis újraválasztották a győriek, vajon a volt olimpiai bajnok tornászt néhány hét múlva miért vonultatta vissza a jelenlegi miniszterelnök. Borkai Zsolt nemrégiben maga mesélte el újságíróknak, hogy birtokán tengeti a napjait, korántsem spártai körülmények közepette. A Jobbik-politikus talán nem is tudja, hogy a selyemzsinóros hasonlattal fején találta a szöget.

Amennyiben a török birodalom elitjéből valaki méltatlannak bizonyult a szultán bizalmára, kapott még egy esélyt. Ha a konstantinápolyi Topkapi palota kertjében megrendezett „halálfutamon” legyőzte a kertészt, a kegyes uralkodó megelégedett a száműzetéssel. Ha vesztett, az edzésben lévő győztes személyesen fojtotta meg. Csakhogy 1822-ben akadt egy Haci Salih nevű pasa, aki készült az alattvalóit egészségtudatos életformára ösztönző szultán halálos erőpróbájára. A háromszáz méteren oly nagy fölénnyel győzte le a kertészt, hogy nemcsak száműzték Damaszkuszba, hanem még kormányzónak is kinevezték.

A bejegyzésem utáni összeállításban megszólalók nyíltan vagy áttételesen utaltak néhány kormánypárti politikusra, akik manapság fényes elszigeteltségben tengetik a napjaikat. Borkai Zsolt például Sokorópátkán gondoz lovakat, tenyészt birkákat, nevel csirkéket, metsz és permetez szőlőtőkéket. Lázár János Hódmezővásárhely mellől, a batidai vadászkastélyból járja be az országgyűlési választókörzetét. Mengyi Roland a kecskeméti luxusbörtönben múlatja az időt. Orbán Viktor, akinek állítólag Merkel kancellár küldött selyemzsinórt, Berlinből nézve a világ végén, a budai Karmelita-kolostorban tüsténkedik. Szájer József egy 200 millió forintosra becsült nyaralóban teregeti az ingeket és alsónadrágokat, a Balaton parti települést azonban a volt politikus személyiségi jogai miatt nem merik megnevezni az újságírók. Simonka György pedig Újkígyóson, egy önmagától bérelt birtokon várja a következő bírósági fordulót.

Mellesleg hajdani négyszázasként méltányosnak tartom a palotakertben kijelölt háromszáz méternyi halálfutamot. Az utolsó százon ugyanis az elitből elbocsátottaknak aligha lett volna esélyük a száműzetésre. A savasodás (lelassulás) a célegyenesben szokott bekövetkezni. 2015. június 21-én, az Eurosport TV kommentátoraként nem véletlenül mondta Kovács Dusán, a 400 méteres gátfutás országos csúcstartója: „A négyszáz méter háromszáznál kezdődik.”

 

Tíz mondat a selyemzsinórról

 

Nincs is már igazi selyemzsinór. Ki bajlódna vele? (Csurka István MIÉP-politikus, Magyar Fórum, 2011. április 14.)

Vida Ildikó egy tünet. A selyemzsinór Orbán Viktornak szól. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, ATV, 2014. november 5.)

Orbán Viktor a Figyelőben tegnap megjelent Lázár-interjúval állítólag selyemzsinórt küldött Pokorni Zoltánnak. (Csuhaj Ildikó újságíró, Népszabadság, 2014. december 19.)

Számos újságíró és blogger szerint a német kancellár azért jön Budapestre, hogy képletesen átadja Orbán Viktor miniszterelnöknek a selyemzsinórt. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2015. január 6.)

A lázári feddés egy Fazekas Sándornak küldött selyemzsinór, amelyet miniszterelnöki bólintás nélkül aligha mert volna megkockáztatni. (Szirmai S. Péter újságíró, Figyelő, 2016. január 7-13.)

Ha a „halálfutamban” a fogoly legyőzte a hóhért, csupán száműzetésben részesült. Ha vesztett, akkor már semmi se mentette meg a rettegett selyemzsinórtól. (Stvorecz Adrián újságíró, Origo.hu, 2016. április 5.)

A választási megállapodás épp arról tanúskodik, hogy Farkas Flórián selyemzsinór helyett kegyelmet kapott. (Czene Gábor újságíró, Népszava, 2017. május 26.)

Káslert múlt héten Balog Zoltán, most Bayer Zsolt támadta meg. Ez selyemzsinór. (Dalos György író, Facebook.com, 2020. április 20.)

A Fideszben főszabály, hogy lehet lopni, lehet erkölcstelennek lenni, mert mindez csak akkor bűn, ha kiderül. Kósa Lajos tehát megkapta a selyemzsinórt. (Föld S. Péter újságíró, HírKlikk.hu, 2021. február 17.)

A XXI. századi selyemzsinór azt jelenti, hogy aki elveszítette a miniszterelnök bizalmát, jobban teszi, ha visszavonul. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2021. február 20.)

 

süti beállítások módosítása