Médianapló

Médianapló - Hatalmi ág-e a média?

2020. június 25. 10:27 - Zöldi László

Illés Gergő az Azonnali.hu egyik szerzője. Több cikkét olvastam, és az a benyomásom, hogy tehetséges pályatárs bontogatja a szárnyait. Tegnapi cikkében az újságírók koronavírus-járványban játszott szerepét értelmezte okosan. Noha abból indult ki, hogy „A modern narratíva szerint a média és az újságírás egyfajta negyedik hatalmi ág, melynek feladata a másik három ellenőrzése, és persze minderről a közvélemény tájékoztatása.”

Az idézett mondat második fele (az ellenőrzés és a tájékoztatás) rendben van. Az első felét pedig kétségkívül enyhíti azzal, hogy nem a szakirodalomra, hanem valamiféle narratívára hivatkozik, és az ’egyfajta’ jelzővel viszonylagossá teszi azt a fránya negyedik hatalmi ágat. Fogalmazása mögött mégis az rejlik, hogy sokat olvasott ugyan a nyilvánosságról, de amit tanult, azt még nem emésztette meg. Mert a szakirodalom csupán három hatalmi ággal számol. A törvényhozással, amelyet errefelé országgyűlésnek neveznek. A végrehajtó hatalommal, amelyet kormányzatnak. Az igazságszolgáltatással, amely az ügyészségeket és a bíróságokat foglalja magában.

A polgári demokráciában a törvényhozás és az igazságszolgáltatás ellenőrzi a kormányzatot, nehogy elkanászodjon. A törvényeket végrehajtó hatalmat persze idegesítik a fürkésző tekintetek, ezért igyekszik maga alá gyűrni az ellenőrzésére szakosodott hatalmi ágakat. Ha ez sikerül neki - mint a legutóbbi évtizedben nálunk -, akkor megszünteti a kívánatos megosztásukat, önállóságukat, ellenőrző képességüket. Ez az a helyzet, amely mozgásba lendíti a nyilvánosság eszközrendszerét, a médiát. Alkotórészei (a sajtó, a rádió, a televízió és az internet) két tevékenységi formát találtak ki, mint ahogy ifjú pályatársam is írja: ellenőrzik a törvények végrehajtását, és erről tájékoztatják az állampolgárokat.

A média ilyenkor veszi át a háttérbe szorított hatalmi ágak ellenőrző szerepét. A kuszaságra jellemző, hogy akadnak újságírók meg politikusok, akik abszolutizálják az átmeneti helyzetet. A „modern narratíva” jegyében például a régi Hír TV-nek Negyedik címmel volt egy rendszeresen jelentkező műsora, melyet az Operaház jelenlegi főigazgatója, Ókovács Szilveszter vezetett. Ő is ama feltételezésből indult ki, hogy a média hatalmi ág. Ennél jobban tetszik a tévériporter Balogh Judit örökbecsű megállapítása: „A sajtó azért egy hatalmas ág.” (ATV, 2018. október 18.) Nem hatalmi tehát, hanem hatalmas.

 

Tíz mondat a „negyedik” hatalomról

 

Amikor a sajtót kollektív hatalmi szervből a negyedik hatalmi ággá minősítik át, akkor a politikusoknak a nyilvánosságtól való irgalmatlan félelme nyilvánul meg. (Dlusztus Imre szegedi újságíró, Népszabadság, 1990. május 22.)

Ahhoz, hogy a sajtó valóban a negyedik hatalmi ágazat legyen, egy bizonyos közszolgálatot kell ellátnia. (Antall József miniszterelnök, Magyar Nemzet, 1990. június 6.)

Pontatlan, de igen elterjedt megfogalmazás, hogy a sajtó a negyedik hatalom. A negyedik hatalom azonban a nyilvánosság, melynek a sajtó csak az egyik eszköze. (Bodor Pál közíró, Zalai Hírlap, 1991. október 26.)

A média egy új hatalmi ág, amely demokratikus kontroll nélkül működik. (Stumpf István politológus, volt kancelláriaminiszter, Magyar Nemzet, 2006. március 27.)

Sem a civil szervezetek, sem a sajtó nem tartozik az államhatalmi ágak sorába, hiszen nem gyakorolnak közhatalmat. (Latorcai János KDNP-politikus, Magyar Nemzet, 2010. augusztus 7.)

Demokratikus országokban a sajtó legfőbb feladata a többi hatalmi ág kontrollja a nyilvánosság eszközeivel. (Hargitai Miklós újságíró, Népszabadság, 2012. április 23.)

A sajtó nem tartozott a hatalmi ágak közé, hanem eszközként tekintettünk rá. (Lakatos Ernő, az MSZMP KB agitprop osztályának volt vezetője, Hetek, 2013. február 2.)

Tudomásul kell venni, hogy a média is egy hatalmi ág, s mint ilyen, a finanszírozásának az átláthatósága sérthetetlen közérdek, oda ellenőrizetlen pártpénzek nem folyhatnak be. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, FüHü.hu, 2017. szeptember 14.)

Mintha a média egy része függetlenítené magát a pártoktól, és kezd úgy viselkedni, mintha a média hatalmi ág volna. (Fiala János újságíró, ATV, 2019. november 9.)

Amennyiben  negyedik hatalmi ágként határozzák meg a médiát, úgy - mint bármilyen hatalmat - korlátozni és ellenőrizni kell. (Demeter Szilárd Fidesz-kultúrpolitikus, Origo.hu, 2020. június 25.)

 

 

 

2 komment
süti beállítások módosítása