Médianapló

Médianapló - Ki hamisította Karácsony fejét Szálasi nyakára?

2020. június 18. 10:19 - Zöldi László

Tegnap délután Bolgár György szóba hozta a hét botrányát. A Fidesz fővárosi szervezete olyan fényképet jelentetett meg a budapesti főpolgármesterről, hogy mögötte feltűnik a Dunába rogyott Lánchíd. A Klubrádió műsorvezetője szerint a fotón eredetileg Szálasi Ferenc volt, aki éppen „szemléli” a felrobbantott hidat. Szólhattak neki, hogy az ige nem igazán fejezi ki az 1946 elején készített fotó hangulatát, ezért később már úgy fogalmazott, hogy az eredeti fényképen „Szálasi látható”. Az ízlésficam érdekes, de figyelemre méltóak a fotózás körülményei is.

Szálasit és háborús bűnös társait az amerikai hadsereg Salzburgban tartotta fogva, onnan hozták 1945. október 3-án a mátyásföldi repülőtérre. Erről a Magyar Filmhíradó beszámolt. Arról is, hogy a rabomobil megérkezett az Andrássy út 60-ba, és elsőként Szálasi Ferenc kászálódik ki a gépkocsiból. Ugyanabban a fekete felöltőben, amely a fényképen is látszik, azzal a különbséggel, hogy a fején lévő kalapot a Duna budai partján már a kezében tartja. Egy nappal korábban, 1946. február 5-én indult ellene népbírósági eljárás, és azért vitték ki a Dunához, hogy nyomatékot adjanak a pernek. Március 1-én ítélték halálra, 12-én pedig kivégezték, például azért, mert az ő emberei lőttek a Dunába néhány ezer budapesti polgárt. Kegyelmi kérvényét március 13-án tárgyalta a Népbíróságok Országos Tanácsa, és azzal továbbította a köztársasági elnöknek, hogy ne kegyelmezzen meg neki.

Reismann Mariann híres fotóját közölték a Fidesz fővárosi aktivistái Karácsony Gergely fejével. A tiltakozások hatására levették a közösségi oldalukról, és azzal védekeztek, hogy ők már egy mémet vettek át, és a szerkesztő nem vette észre, hogy a fénykép eredetileg a nyilas nemzetvezetőt ábrázolja. Kínos történelmi analfabétának lenni, de még mindig jobb, mintha rájuk égne a nyilas bélyeg. Érvelésük megkönnyíti a nyomozók dolgát. A fotó ugyanis megvásárolható 2000 forintért az MTI archívumából, és a számlából ellenőrizhető, hogy ki vette meg. De ha a világhálón is megtalálható fényképet „fejelte meg” Karácsonnyal a mémes, akkor nyomon követhető, vajon kikkel osztotta meg. Ha nem tartoznak a digitális ismerősei közé, a további megosztóknak engedélyt kellett volna kérni tőle. Amennyiben a Fidesz budapesti szervezete nem élt ezzel a lehetőséggel, máris indítható ellene az igazságszolgáltatási eljárás.

Al Caponét sem alkoholhamisításért ítélték el, hanem adócsalásért.

20 komment
süti beállítások módosítása