Médianapló

Médianapló - Mit keresett Reagan bélrendszere az újságban?

2020. június 01. 10:13 - Zöldi László

Mr. Algoritmus mostanában halálesetekkel kecsegtet. A világhálón néhány hirdetést is végig kell ugyan nézni, de legalább megtudható, hogy a hírességek miben hunytak el. Kellemes hangú bemondó vagy takaros, monitorra ráférő kisesszé adja közre, vajon a celebritás mivel, miben szerzett magának hírnevet, és hány évet élt.  A halálnemek: öngyilkosság, drog-túladagolás, végelgyengülés, rák. A legutóbbi hetekben pedig a koronavírus, az egyelőre vakcina nélküli Covid-19 szedte az áldozatait.

Füstölöghetünk persze, hogy az amerikaiak még a halálból is üzletet csinálnak. De ha a nyilvánosság felől közelítjük meg a kétségkívül morbid műfajt, akkor eltűnődhetünk, vajon a miénktől eltérő közegben milyen jelentőséget tulajdonítanak az információnak. A netező százmilliók tájékoztatásának vannak előzményei az amerikai kultúrában. Például 1985-ben vastagbélrákot állapítottak meg Reagan elnöknél, és a Time terjedelmes cikket szentelt az államfő betegségének. A nagy példányszámú magazin feltűnő helyén rajzolódott ki, hogy az orvosok miként távolítottak el 61 centit az elnök bélrendszeréből.

A friss, áprilisi és májusi listákban 85 híres elhunytat számoltam össze, közülük 16-an lettek a koronavírus áldozatai. Az arány körülbelül megfelel annak, hogy a „beazonosítható” fertőzöttek közül hány köznapi halandó vesztette az életét. Ilyen összefüggéssel azonban nem traktált bennünket a hazai nyilvánosság. Talán azért nem, mert a magyar reklámipar nem látott üzleti lehetőséget a híres emberek elmúlásában? Logikailag van egy másik lehetőség is. A magyar kutatók feltalálták a koronavírus ellenszerét, de a titkukat nem osztják meg az emberiséggel. Sőt, a magyar társadalom ama részével sem, amelynek tagjai nem képesek megfizetni a vakcina borsos árát.

Nem jött be a miniszterelnök aggodalma. Fölösleges volt felhatalmazást kérnie a rendeleti kormányzásra. Nem tűnt el a kétharmada, elvégre a 133 kormánypárti képviselő közül mindenki életben maradt. A bulvársajtóban akadt ugyan néhány hír arról, hogy magyar celebek is elkapták azt a fránya vírust, de mindannyian megúszták. Kíváncsiságból körbetelefonáltam az újságíró-társadalomból a nálam tájékozottabbakat, és egyikük sem emlékezett arra, hogy idén áprilisban meg májusban bármelyik hírességünk is Covid-17 miatt távozott volna az élők sorából. Miközben lám, tőlünk nyugatra a híres embereket még a pénzük sem óvta meg a járványtól.      

4 komment