Médianapló

Médianapló - Miniszterelnök, kezében kovászos uborka

2020. május 28. 10:06 - Zöldi László

Fészbukos üzenőfaláról utoljára február 10-én tűnődtem, akkor 665 ezren követték. Majd jött az a fránya járvány, amely óhatatlanul az érdeklődés tetejére emelte Orbán Viktort. Jelenleg 1017586 követője van, több mint 50 százaléknyival növelte a számukat. Például a kovászos uborkával, amelyet a májusi napsugarak csalogattak ki a tornácra.

Az első fényképen az egymáshoz préselt uborkák alatt kapor és néhány szem bors, fölöttük a maradék kapor és néhány szelet szikkadt kenyér. A sós vízzel megtelt üveget a levegőtől lefelé fordított tányér zárja el. A második fotón már az érett, roppanós uborkák csábítják az ízlelőbimbókat, a képaláírás pedig („Helló ubik!”) emlékeztet arra, hogy a miniszterelnökünk megszólította Erzsi néni háziállatát az ólban. („Helló röfi!”) A harmadik képen a kormányfő mosolyog a kamerába munkahelyén, a budai Várban, kezében az uborkás üveg. Nincs ezzel bajom. Akik a közösségi oldalon követik Orbánt, önszántukból csatlakoztak a táborához. Más kérdés, ha a Karmelita kolostorban készített uborkás fénykép a nyilvánosság fórumain is megjelenik.

Például a 19 vidéki napilapban. Amikor a kormány egybegyűjtötte őket, mintegy 400 ezer példányban láttak napvilágot. Azóta csökkent az eladott példányok száma, de még így is milliónyi olvasóhoz jutnak el. Az online változatot vagy félmilliónyian kísérik figyelemmel, a világháló révén tehát másfél millió ember ismerkedhetett meg Orbán Viktor kovászos uborkájával. Egymillió önként, fél nem annyira. Mindebből nem vonnék le következtetést, ha az online kiadásba nem került volna át egy másik Facebook-fénykép is. Nemrégiben a  Karmelita kolostor vendége volt a kormányfő unokája, egy kedvesen totyogó, szöszke csöppség. –

Tegnap pedig négyen köszöntötték videón Orbán Viktort, mert tíz éve alapította második kormányát, és közeleg, május 31-én lesz az 57. születésnapja. Nógrádi László közlekedési minisztere volt az első kormányában, Szalay Kornél Géza a kormánypárt egyik önkormányzati képviselője, Brenner Dominik a Fidesz-kongresszus legfiatalabb küldötte és Szikora Róbert. Miközben összekoccintják a pezsgőspoharukat, a csikidám-kultúra meghonosítója ki is mondja: „Csin, csin.” Az egyik évforduló kerek, a másik nem az. Magára valamit adó országban nem illik nyilvánosan megünnepelni a miniszterelnök 57. születésnapját. Ha mégis erőlteti a kormányzati stáb, akkor talán föltehető a kérdés: vajon az ország első emberével kapcsolatban használható-e a személyi kultusz kifejezés?        

32 komment
süti beállítások módosítása