Médianapló

Médianapló - MIért veszélyhelyzeti a "felhatalmazási" törvény?

2020. március 30. 09:57 - Zöldi László

Javában dúl a nyelvi háború. Miniszterelnökünk mindig törekedett arra, hogy az ő szóhasználata terjedjen el a nyilvánosság fórumain. 2015-ben például a menekült vagy bevándorló kifejezés helyett bedobta a migráns szót, a vasfüggöny vagy kerítés helyett a biztonsági határzárat, a fizikai védelmi rendszert. Napjainkban sem zárta be az iskolákat, csak „digitális tanrendre” állította át. A kijárási tilalom helyett pedig a kijárási korlátozást sulykolja. Az országgyűlésben ma délután a felhatalmazási törvény helyett a veszélyhelyzeti jogrendet akarja elfogadtatni.

Egy hete, amidőn az ellenzéki pártok nem szavazták meg, hogy sürgősséggel tűzessék napirendre a jogszabály, Orbán Viktor így beszélt az úgynevezett felhatalmazási törvénytervezetről: „Rossz emlékű szó ez. Nem áll szándékomban felhatalmazási törvényt beterjeszteni.” (Miniszterelnök.hu, 2020.03.23.) Igazat mondott, csakugyan nem ő terjesztette be. De akkor ki? Felületesebb pályatársaim Varga Judit igazságügyi minisztert és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert nevezték meg. Nos, egyik sem. „A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot” 2020. március 20-án, 20 óra 45 perckor Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette be. Varga Juditnak annyi köze van hozzá, hogy ő volt az előadó.

Ettől persze a tartalma még felhatalmazás, a kormányzat felruházása, kijelölése, megbízása különleges jogokkal. Aligha véletlen, hogy néhány nap múlva a miniszterelnök nyelve is megbicsaklott. Ezt mondta: „Ugye nem kaptam meg a fölhatalmazást, nem kapta meg a kormány a szükséges felhatalmazást kellő gyorsasággal a legutóbbi parlamenti ülésen. (Magyar Rádió, 2020.03.27.) Két szálon fut tehát a cselekmény. Van egy tartalmilag felhatalmazási jellegű javaslat, amelyet a kormánypárti politikusok másként neveznek meg a nyilvánosság általuk ellenőrzött fórumain. És van a felhatalmazási törvény, amelyet azok használnak, akik a tervezet tartalmából indulnak ki.

Az olvasók talán észrevették, hogy ma reggel föltettem az üzenőfalra tíz mondatot a törvényjavaslatról. Mindössze ketten vannak, akik idézőjelek közé tették a felhatalmazási jelzőt. Jellemző, hogy mindketten jogi végzettségűek: Lattmann Tamás nemzetközi jogász és Schiffer András védőügyvéd. Miközben dacolnak a miniszterelnöki szóhasználattal, a kevésbé mesterkélt jelzőt is némi fenntartással fogadják. Alighanem jobban járnánk, ha a nyelvi háborúban őket követnénk.   

58 komment
süti beállítások módosítása