Médianapló

Médianapló - A kormánypárti összeférhetetleneket miért nem leplezi le az ellenzék?

2020. február 27. 10:20 - Zöldi László

„Egyszerű a képlet. Ha a mi kutyánk kölykét bírálod, a Fidesz szekerét tolod” - írta digitális ismerősöm. Mindig teljes névvel vállalja a véleményét, amit ritkán tehetek ki a kirakatba, bár ezúttal éppenséggel az egyetértéséről biztosított. Arra utalt, hogy az október 13-én lezajlott helyhatósági választás után foglalkoztam néhányszor az önkormányzati törvény összeférhetetlenségi záradékával, és többnyire frissiben megválasztott ellenzéki politikusokat marasztaltam el. Tegnap például egy hódmezővásárhelyi zenetanárt, Márki-Zay Péter polgármester hívét.

Az efféle jellegű bejegyzések magyarázata, hogy az ő ügyüket szellőztették a nyilvánosság fórumai. Egy álneves kommentelő azt is hozzáfűzte a idézőjelek között olvasható értékítélethez, hogy e sorok írója hívta föl a figyelmet az október 13-a után hatalomra jutott ellenzéki politikusok sebezhetőségére. Ez nem felel meg a valóságnak. A támadásokat az váltotta ki, hogy a közelmúltban lettek hozzáférhetővé a képviselői vagyonnyilatkozatok, amelyekből a kormánypárti újságírók kiolvashatták, hogy a másik oldalon politizáló képviselők olyan pozíciókat vállaltak, amelyeket tilt az önkormányzati törvény. Ugyanezt persze megtehették volna a kormányzati tevékenységet bíráló médiumok munkatársai is.

Az önkormányzati jogszabály 2002 végi módosításából kirajzolódik a törvényalkotók szándéka. Igyekeztek megakadályozni, hogy választott politikusaink a polgári demokráciában szükséges mértéken felül befolyásolhassák a média működését. Szép és nemes gondolat, csak éppen a fejlemények tükrében képmutató gyakorlatot láttat. Mára odáig fajult a helyzet, hogy a nyilvánosság eszközrendszerének alig van olyan zuga, ahol még nem terpeszkedtek el a politikusok. Ehhez képest szőrszálhasogatás, ha olykor fülön csípünk egy-egy képviselőt, aki felelős kiadói, főszerkesztői, főszerkesztő-helyettesi vagy rovatvezetői szerepet vállal valamelyik tartalomszolgáltatónál.

Ráadásul a leleplezettek többnyire az országos ellenzékben lévő városházi többséghez tartoznak. Csakhogy nem azért, mert többen vannak, mint a kormánypárti fülön csíphetőek. Sokkal kevesebben vannak. Kár, hogy az alkalmilag együttműködő ellenzéknek hiányzik néhány eszköze az összeférhetetlenségben elmarasztalható kormánypárti politikusok leleplezéséhez. Például a pénze, a vagyonnyilatkozatokat böngésző apparátusa, a jogi eljáráshoz szükséges ügyvédi hátországa és a szakismerete.     

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8815493850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toller Béla 2020.02.27. 13:25:05

Gondolod, hogy benézi valaki ezt az írást ? Nos, lehet, de aki értően olvas, az nem ! A hódmezővásárhelyi pasas késett a dolgok rendbehozatalával, amiért meg lehet feddni. De rendbehozta a dolgokat, ezért nem lehet alkalatlanságot megállapítani. Sem betű szerint, sem pedig a lényeget tekintve. Ezzel szemben .... stb. stb. stb.

rallus 2020.02.28. 09:58:53

Az ördög sem foglalkozik az ellenzéki önkormányzatok apróbb botlásaival, amíg ilyen remekül teljesítik az ígéreteiket!
Most bárki megmérheti a hőmérsékletet a 3. metróban, nincs 33 fok! Karácsony állta a szavát és ez megható....

Európai téridő 2020.02.28. 10:35:55

Dehogynem teszi, Zöldi Úr! Csak, hát, az összeférhetetlenség kritériumai nem mindiog "életszerűek", ezért aztán lehet azokat csűrni-csavarni. A jogászok még a hatályos jogszabály "szelleméről" is be tudják bizonyítani akár annak az ellenkezőjét, Ön meg ott állhatna, mint Rozi a moziban.

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2020.02.28. 12:06:56

Csak az nem látja aki nem akarja, hogy mindent, amivel az ellenzék birálta a kormányoldalt, most a hatalomba visszatérve ők csinálnak ezerrel. Bennfentesség, akár az összeférhetetlenség árán, korrupció, sötét hatalmi játszmák ahol megjelentek. És nem csak az öreg rókák vannak benne, mint a Fletó vagy a Maszop, akiktől nem is lehetett mást várni, hanem a zsenge ifjú pártocskák mint a Jobbik vagy a Momentum. Aki korpa közé keveredik ...

HaD 2020.02.28. 12:41:44

@Több cseszlovák filmvígjátékot!: ahogy azorbán ma megmondta "soros hadserege ki akarja fosztani az országot"...mivel azorbán azt is megmondta hogy azt nézzék amit csinál és nem azt amit mond így az jön le hogy azorbán a soros embere(ha már fizette neki a külföldi kiképzés költségeit:)),mert hogy az ország kifosztásában élen jár az biztos...és az ellenzéknek nevezett tettestársak csak a parasztvakításra vannak kitalálva...mint anno a torgyán meg a csurka meg a vona(aki miböl is möstanság??)arra voltak kitalálva hogy ha netán valamilyen csoport radikalizálódott volna azt ki lehessen listázni a felsoroltak segedelmével....

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2020.02.28. 12:54:48

@HaD:
Induljunk ki azokból az országokból, ahol Soros szabad kezet kapott a "nyílt társadalom" megvalósításához, akármit is jelentsen ez. Grúzia és Ukrajna a "színes forradalmak" után totál legatyásodott, anarchiába csúszott, a korábbiaknál is nagyobb korrupcióba keveredett, oligarchák vették át az irányítást

Az Apokalipszis minden lovasa kutyafüle Soroshoz képest. Az kívánja ide Magyarországra, aki ukrán viszonyokat akar

í

Hívő hitetlen 2020.02.28. 14:32:55

"Csakhogy nem azért, mert többen vannak, mint a kormánypárti fülön csíphetőek. Sokkal kevesebben vannak. "

Ha csak egy kormánypárti példát felhozott volna... De nem tud. Biztos nincs meg hozzá az apparátusa, ugye?

Zöldi László 2020.02.28. 14:55:24

@Hívő hitetlen: Kérem, olvassa el a korábbi bejegyzéseket. Több kormánypárti példát is találhat bennük. Önnel ellentétben ugyanis figyelemmel kísérem a jelenséget.

Voloka 2020.02.28. 16:33:57

@Toller Béla: "...benézi valaki ezt az írást ? Mit csinál?
Talán megnézi... vagy olvassa ... az írást
Te nem vagy írástudó az látszik vagy nem beszélsz értelmesen magyarul!

BiG74 Bodri 2020.02.29. 06:48:29

Az ellenzéknek a választók azon véleményét kellene képviselni melyet a kormányzattal szemben kritikailag megfogalmaz. Fidesz érából kiindulva mondhatom, hogy akár jogszabállyal szemben is. Amennyiben az ellenzék és a kormányoldal között csak annyi a különbség, hogy ki van hatalmon, akkor a választók az egész demokráciásdit le fogják szarni, és hozzáidomulnak a rendszerhez.

törppicur 2020.02.29. 07:30:26

Az összeférhetetlenség, pontosabban nem összefüggés vizsgálata megtámadhatatlan (és értelmezhetetlen) Indexcímlap-módszerrel:
1. A CÍM
"A koronavírus miatt elhalasztja a budapesti divathetet az Orbán Ráhel-féle divatügynökség"
2. Az INFORMÁCIÓ
"A cégben nincs semmilyen formális funkciója a kormányfő lányának, de vezetőjét, Bata-Jakab Zsófiát a barátnőjeként tartják számon, és Orbán Ráhel a cég reprezentatív eseményein is részt vesz."

BiG74 Bodri 2020.02.29. 08:15:50

@törppicur:
Az információ így tényleg kevés, de a googli a barátod.

morph on deer 2020.02.29. 11:06:00

@Több cseszlovák filmvígjátékot!:
“ Az Apokalipszis minden lovasa kutyafüle Soroshoz képest. Az kívánja ide Magyarországra, aki ukrán viszonyokat akar”

Így igaz. Ezért aztán mindent meg kell tennünk az orosz viszonyok megőrzéséért!
Bár ahogy kinéz, az azeri viszonyok sem látszanak már túl távolinak...

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2020.02.29. 13:22:59

@morph on deer:
Ezt nyilván bonmotnak szántad, de ha vetsz egy pillantást a grafikonra, látni fogod hogy alapjában egy csacsiság

Ukrajna, miután a SZU szétesésekor egy ligában volt a többiekkel, egyre jobban leszakadva jelenleg a harmadát termeli az orosz vagy a kazah fejenkénti GDP-nek. És akkor még nem beszéltem a sovén ideológiáról, meg a többi disznóságról

Soros bácsi mintaországa, tessék rá büszkének lenni!

en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Ukraine#/media/File:GDP_PPP_per_capita_CIS.svg