Médianapló

Médianapló - Profitáltunk-e Szabó István rovott múltjából?

2020. február 14. 10:29 - Zöldi László

Kedves szegedi kollégám, Hollósi Zsolt föltett egy fényképet a közösségi üzenőfalára. Két művész látható rajta. Szabó István filmrendező öltönyben és sötétített szemüveggel, kezében mikrofon. Mellette Stohl András színész farmerben, keresztcsíkos pólóban. Közös munkájuk, a Zárójelentés premier előtti vetítésén üldögélnek az egymilliárd forintból felújított Belvárosi mozi Zsigmond Vilmosról elnevezett termében. (A világhírű operatőr Szegedről indulva csinált karriert az Egyesült Államokban.) A vetítés végén vastaps köszöntötte a két vendéget. A szegedieket nem zavarta, hogy rovott múltú művészeket ünnepeltek.

Stohl András módosult tudatállapotban gázolt el egy járókelőt, majd leülte a büntetést. Szabó István főiskolás korában jelentéseket írt a tanulótársairól. Ezért más büntetést kapott. Egy kulturális újságíró feltárta a múltját, mostanában pedig vannak olyan véleményformálók a kormányoldalon, akik nehezményezik, hogy néhány nap múlva a filmesek életmű-díjjal akarják kitüntetni. Nincs szándékomban elkendőzni a múltjukat, mindazonáltal a sors iróniája, hogy hajdani vétkük nélkül alighanem kevesebbet érne az életművük. Stohl Andráséról most csupán annyit, hogy csúcsformában van, Szabó István pedig négy évtizede küszködik ifjúkori önmagával.

Legjobb filmjeit az osztrák-magyar monarchia kémfőnökéről (Redl ezredesről), Göring kedvenc színész-rendezőjéről (Gustav Gründgensről), a nácik megbecsült karmesteréről (Kurt Furtwänglerről) készítette. Immár világszerte ünnepelt művei az árulás, a hatalomhoz való törleszkedés, az értelmiségi lét furcsa stációit járják körül. Mellesleg Hollósi Zsolttól megtudtam, hogy a nyugalmazott professzorból lett falusi háziorvos sorsát bemutató Zárójelentés egyik mozzanata az ifjúkori botlás, amelyért idős korában vonják felelősségre. Az a benyomásom, hogy az ilyen és az ehhez hasonló ügyekben a hazai véleményformálók hajlamosak felületesen ítélkezni.

Örök példám a két éve elhunyt Chuck Berry esete. Pályakezdő zenészként fegyveres rablásban vett részt, két évet ült. Már ismert zenész volt, amidőn egy fiatalkorú lány megrontásáért újabb két évre csukták le. Világhírű zenészként pedig adócsalásért ítélték három hónapnyi börtönre. Ennek ellenére fogadták a washingtoni Fehér Házban, a tiszteletére még hangversenyt is rendeztek. Soha senki nem vonta kétségbe, hogy a rock and roll egyik legnagyobb alakja. Lehet, hogy az élete nem volt példa értékű, de az életműve kikezdhetetlen.             

28 komment
süti beállítások módosítása