Médianapló

Médianapló - Miért nincs felhajtás?

2020. január 19. 10:08 - Zöldi László

A közismert tévéreklám jelmondata így hangzik: „Az ön méretére igazított üzleti megjelenés.” Egy kellemes színészhang pedig bemondja a ruhabolt címét, szemközt a képviselői irodaházzal, a pesti hídfő északi oldalán. Erről jutott eszembe egy sajtófotó, amelyet nemrégiben a Zalai Hírlapból vágtam ki.

A címoldalon látott napvilágot, és azt a pillanatot örökítette meg, amikor öt középkorú férfi átadta a kétszer kétsávossá bővített M70-es utat. Sötét ruhában feszítenek, kezükben olló, készülnek átvágni a piros-fehér-zöld szalagot. Háromnak buggyos, vagy ahogy Orbán Viktor minapi megjelenése után a kaján újságírók elnevezték: „trottyos” a nadrágszára. Arról most nem tűnődnék, vajon a miniszterelnök divatot teremtett-e. Az se firtatnám, hogy az alárendeltjei miért avatnak méretükre nem igazított nadrágban országutat, gyárat, iskolát, játszóteret. A trottyos nadrág ugyanis nemcsak a kormánypárti politikusokat jellemzi. Csakhogy az ellenzékiek nincsenek jelen az avatásokon. S ha olykor láthatóak is a megyei napilapban, inkább asztalnál ülve, deréktól fölfelé.

A fényképen feltűnő öt férfi közül egyébként is csak kettő a politikus, a másik három vezérigazgató vagy -helyettes a gazdasági életből. A két közéleti személyiség közül pedig az országgyűlési képviselő (a volt nagykanizsai polgármester) nadrágja hibátlan esésű, csupán a zalaegerszegi születésű innovációs miniszter pantallója trottyos. Arról érdeklődtem a közelben található úri szabóknál, hogy ha a politikai-gazdasági elit magas jövedelmű tagjai megengedhetik maguknak a kifogástalan minőségű szövetből készített öltönyöket, vajon miért nincs pénzük arra, hogy méretre igazíttassák. Itt, a XIII. kerületi Csanády utca sarkán van egy varrónő, aki ezer, legföljebb ezerötszáz forintért hajtja  fel a túl hosszú nadrágot. A reklámban megnevezett elit-ruhabolt tulajdonosa sem kérhet sokszorosan többet.

Az úri szabók egyöntetűen arról számoltak be, hogy a felső tízezer tagjai Bécsből vagy németországi boltokból öltözködnek. Alsó kategóriában ezer, középsőben kétezer, felsőben háromezer euróba kerül egy jó minőségű öltöny (egy euró jelenleg 336 forint). S mert a középkorú férfiak hirtelen megvastagodnak, ha sokat ülnek, és keveset mozognak, már csak bővebb öltönyben férnek el, amelyet náluk magasabb izompacsirtákra szabtak-varrtak. A méretre való nadrágigazítást képesek volnának megfizetni, a hazulról hozott kultúrájukból azonban nem telik a felhajtásra.                

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515416296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2020.01.20. 08:09:28

Ugyehogyugye! Minél magasabb pozícióban van egy politikus, és minél jobban közelít a derékkerülete a magasságához, ezzel fordítottan arányos az IQ-ja, és annál biztosabbak lehetünk benne, mi adófizetők, hogy az adott politikus által nyújtott befektetésünk nem térül meg. Sőt! Egyre nagyobb kárunk keletkezik belőle, minél tovább marad a hivatalában.
Viszont, az is tény, hogy a derékkerület/magasság arány növekedésével az adott politikus ténykedését is rövidebb ideig "élvezhetjük". Mármint, ha feltételezzük, hogy csak kihalással szűnik meg a pozíciója.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 05:30:29

A kisembernek nincs ideje liberális divathóbortokat követnie.

lobster thermidor 2020.01.21. 06:28:41

Nem kell ezt túlmagyarázni, napjainkra a prosztóság lett az etalon.

vergyula 2020.01.21. 07:44:43

@MAXVAL bircaman közíró: Meglehet, de itt nem kisemberekről van szó. És miért lenne liberális dolog a túl hosszú nadrág felvarratása? Pont az a liberális, ha mindenki úgy hordja, ahogy akarja.

kewcheg 2020.01.21. 08:02:22

Ha látok egy egyhatvan magas, golyófejű, nyóchónapos terhes avatóembert karikalábakkal, nyakkendőjén a csülkös pacal maradékával /tipikus magyar/ akkor biztos lehetek az enyves kéz effektusban.
Ugyanez szikár, magas kesehajú külföldiül vartyogó személy esetén=balfax, aki még arra is alkalmatlan hogy állami pénzből meggazdagodjon, mert csak héringet zabál.
Egyébként én visszahoznám a két vh.közötti úridivatot, hónaljig húzott pantalló hózentrógerrel, ami jótékonyan takarja az egész pocakot és a zsebekért se kell mélyre nyúlni, rögtön ott vannak könyökmagasságban....

nemecsekerno_007 2020.01.21. 09:01:10

Nincs téma? (elütés volt)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 09:23:11

@vergyula:

Alapvetően nevetséges arisztokrata etikettet számon kérni modern, liberális politikusokon.

Christian Smith 2020.01.21. 10:10:43

@MAXVAL bircaman közíró: Az igénytelenséget kérik számon, nem azt hogy miért nincsenek frakkban.
Egy jobban prosperáló nyugati cégnél az ilyenek a levélkézbesitöi szintig jutnának.
Ugyanis ez az öltözék azt üzeni, hogy igénytelen tahó vagyok, nem adok magamra és a környezetemre.
A legendás Orbán és családja képek önmagukért beszélnek. Lásd V4-ek találkozó. Vagy Rákell a divat nagyasszonya és hü csicskája ( akarom mondani felesége) Bahrein-ben, és még sorolhatnám. Falusi lakodalom traktoros szekcioja különbül néz ki.

clemens 2020.01.21. 11:01:35

Mintha anyámat hallanám!
Ő is elsősorban a politikusok zakóját nézi, nem a mondandóját.
Mentségére legyen mondva hogy szabó.
Élek a gyanúval hogy ha ov Bécsben csináltatott szipi-szupi öltönyben járna, akkor abból csinálnál cikket.
(van sapka - nincs sapka)

morph on deer 2020.01.21. 11:19:49

@MAXVAL bircaman közíró:
“ Alapvetően nevetséges arisztokrata etikettet számon kérni modern, liberális politikusokon.”

Azokról itt szó sem volt, Birca.
Itt csak a parvenü suttyó pökhendi önteltségéről van szó, akinek nehogy már megmondja valaki is, hogy hogyan kell öltöznie a melóhoz.
Ó, bocsánat: a “kecsöléshez”..!

A helyzet az, hogy garázsderekú, délceg és minden irányból szembetűnően sportos* nemzetvezetőnk szemmel láthatóan az önmagáról alkotott vágykép mérete alapján öltözködik, azaz akkora öltönyben jár, mint amekkora lenni szeretne!

Bár elismerem, az utóbbi időben valamivel javult a helyzet, valószínűleg a kolostori élet jótékony hatása látszik a ruházkodásán...

* Már messziről látszik, hogy a labdajáték szerelmese, titkolni sem tudná. :)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 11:20:16

@Christian Smith:

Mióta igénytelenség az arisztokrata divat nem követése?

morph on deer 2020.01.21. 11:22:34

@nemecsekerno_007:
“ Nincs téma? (elütés volt)”

(Remélem nem hagytak cserben!)
De, van téma! Talán olvasd el, hogy miről szól a poszt.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 11:23:59

@morph on deer:

Nem Amerika vagyunk, ahol a fogsor, a cipő, meg a frizura fontosabb szempont az átlag választó számára, mint a politikai irány.

A kelet-európai kisember választó nem kedveli a puccos nagyurakat, hanem olyan embereket kedvel, akikkel el tudna beszélgetni a helyi kocsmában. A magyar kisember kifejezetten irtózik a nagyarcú, öltönyös-frakkos szakér tő uraktól.

citrix 2020.01.21. 11:47:06

@MAXVAL bircaman közíró: Bulgáriában a trottyos gatya a menő?

Toxic Waste 2020.01.21. 11:51:54

Na még pont az hiányzik, hogy ne csak a HÖK-ből két éve kikerült államtitkárok vásárolják a luivüttont meg a dizájneröltönyt, hanem a pocakos-pirospozsgás volt tsz-elnökök is. Mert nem az lesz, hogy ezentúl Jucikával bevetetik a nadrág szárát egy ezresért, hanem inkább Mr. 25% lesznek 20 helyett, és Londonba járnak biszpókért, mert a nép azt kívánja.

morph on deer 2020.01.21. 12:03:41

@MAXVAL bircaman közíró:
“ A magyar kisember kifejezetten irtózik a nagyarcú, öltönyös-frakkos szakér tő uraktól.”

Akkor remélem nem nézték az “orbáninfót”! Igaz, a szakértelem erősen vitatható, de az összes többiből jutott bőségesen.

Mit nem értesz, Birca?
Itt NEM arról van szó, hogy ki mennyit költ ruhára, vagy milyen csicsás a megjelenése, hanem hogy miért nem a méretére való az a ruha, amit felvesz!
Ez az a fanyűvő gondolkodásmód, amikor ha már kifizetted a több százezres árat, akkor az alakra igazítás költségét megspórolod, mert ennyiért jó az úgy is, nehogymá’..!

Aki meg nem jár kocsmába, az magára vessen, ugye.:)
Ez az ápoltság vs ápolatlanság kérdése, ha már ott tartunk.
Azaz: helyben is vagyunk.

Christian Smith 2020.01.21. 13:08:31

@MAXVAL bircaman közíró: Félreérted,szekunder szégyen az ahogy öltözködnek az adófizetök pénzén. Egy gumicsizmás paraszt ne képviseljen egy embert se. Egy öltöny szerinted az arisztokrácia az öltönynél kezdödik?
Igaz a gumicsizma és a kakis melósgatya szerintem os hitelesebb lenne tölük.
Nem tudom észrevetted-e hogy bármelyik random társaságban látszik melyik háturlról is melyik a magyar képviselö. Egyedül a Varga Judit aki tud öltözködni. A többi a Mezö és Gumicsizma TSZ. alkoholista traktoros brigádjának tablóképére hasonlit.

Christian Smith 2020.01.21. 13:12:11

@citrix: Biztosan ez a bulgár divat is, ha neki a tisztelet és az igényesség megléte és meg nem léte nem evidens.
Amugy nem is értem mit várnak egy olyan nép gyermekétöl ,akik egyedül a földön a helyes bólogatást sem tudták megtanulni?
Kislányom 3 évesen megértette.

Macropus Rufus 2020.01.21. 13:39:59

@MAXVAL bircaman közíró: "A kisembernek nincs ideje liberális divathóbortokat követnie. "
Konkrétan Orbán Viktorról volt szó, Magyarország első emberéről te okos! Nem kisemberről.

kewcheg 2020.01.21. 14:10:29

Maorszågon kétféle divat van politikuséknál.xxxl-es öltöny, kézfej nem látszik, trotty nadrág az idősebb elhizottaknak, extrasmall méretű kacagány skinny nadrággal 45ös cipővel a nyurga feltörekvő nemzedéknek.Ja,és szigoruan határozott névelő nélküli megszólitás az öregebb méltóságoknak, szinte mintha ez lenne a tulajdonnevük...."emlitettem Miniszterelnök Urnak, átbeszéltük Államtitkár Úrral...stb..."

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 14:14:41

@citrix:

Nem foglalkozom a férfi divat kérdéseivel. Aki férfii létére egész nap ezen elmélkedik, az jellemzően homokos.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 14:18:07

@morph on deer:

A ruha nem tesz senkit ápolttá, szóval butaságokat írsz.

Férfi ember pedig eleve nem piperkőcködik órákig. Ez női dolog, nekik jól áll, férfiaknál azonban ugyanez betegség jele.

Ősi magyar szokás a mostaninál kicsit nagyobb méret vásárlása, így ugyanis akkor is jó lesz, ha megnő az ember. A kisembernek nincs pénze állandóan ruhatárat cserélgetni.

citrix 2020.01.21. 14:27:14

@MAXVAL bircaman közíró: Te lennél inkognitóban a miniszterelnök :-)
Ő se foglalkozik (mint tudjuk) nőügyekkel, üzlettel, divattal, etc., úgy tulajdonképpen semmivel a focin kívül... Kivéve a gyűlöletkeltést és az öntömjénezést mert az nagyon megy neki.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 14:30:20

@Christian Smith:

Nőknél fontos a ruha, mert tükrözi az egyéniséget. Ott eleve hatalmas is a választék.

Férfiaknál a szabványos politikusi egyenruha a szokás, azaz sötét öltöny világos inggel, nyakkendővel. Más követelmény nincs.

A 3 legszebb magyar politikus Demeter, Kunhalmi, Széll. A baj velük, hogy a koruknál idősebbnek öltöznek, különösen Kunhalmi, aki nyugdíjas tanárnőnek szereti magát álcázni. Széll meg unatkozó titkárnőnek öltözik. Talán még Demeter az, aki megpróbál nőies is lenni.

Nemzetkozileg a legszebb politikusnő Sarah Palin, gyakorlatilag egy szépségkirálynő. S ő képes nőiesen is öltözni, nem csak a szabványos titkárnő stílust majmolja.

kewcheg 2020.01.21. 14:31:14

@MAXVAL bircaman közíró: nekem tetszik amit írsz, én is sokmindenben egyetértek.én nem erőltetném ezt a nyugatról jött majom divatot, mindenféle fazonu öltönyök, szmokingok,nyakkendők, sokkal hasznosabb és kényelmesebb pl.a kantáros nadrág zubbonnyal, vagy még jobb a kezeslábas, az sose csúszik le, hidegben meg védi a vesét amikor perzseljük a disznó fülét és le kell hajolni.Nekem tetszik pl.a mongolok köntöse is, aminek két számmal hosszabb az ujja és egy méret mindenkire jó, mert úgy kell megkötni derékon egy sállal, mint egy fürdőköpenyt.Vagy pl.Jasszer Arafat /nyugodjon/ lebernyege meg fejkendője.Vagy ott van a Kim család zubbonya, naggyon bő nadrágokkal, ami jótékonyan elkendőzi a sonkalábakat.Demis Roussos tógája és még sorolhatnam mivel a lehetősegek tárháza óriási.Ebből a szortimentből a nyugati öltöny a legkényelmetlenebb, legkevésbé flexibilis opció.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 14:31:15

@Macropus Rufus:

Hiába gazdag ember, s vezető, ő lélekben kisember.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 14:34:22

@citrix:

Én télen-nappal UGYANÚGY öltözöm midenhol, csak ha nagyon kell, váltok ideiglenesen. Szürke kisember vagyok, 2 cipőm van és 2 nadrágom, meg 10 darab pólóm, plusz 2 pulóverem. Se öltönyöm, se ingem, se másom nincs. Viszont a női divat autodidakta tudora vagyok.

Zöldi László 2020.01.21. 14:35:38

@morph on deer: Tanulságos "bircaman közíró" vitastílusa. 5.30-kor szólt hozzá először, most a hatodiknál tart, minden negyedik komment az övé. Röviden kezdi olyasmivel, amivel felborzolja a nála árnyaltabban érvelők kedélyét. Aztán vitatkozik velük, de nem fö9ltétlenül a véleményét fejti ki, hanem azt, amivel kiugraszthatja a nyulakat a borokrból. Egyre terjengősebb, elterpeszkedik a stílusában. Két számmal nagyobb zakót hord, a nadrágját azonban nem látni, mert reggeltől estig a számítógép előtt ül. Már most főszereplő lett, ez volt a célja.

citrix 2020.01.21. 14:41:26

@MAXVAL bircaman közíró: Összegezve: egy modern kori remete :-)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 14:42:10

@kewcheg:

Így igaz.

Sajnálom a politikusokat, hogy ezt az egyenr uhát kell viselniük.

n3spr3ss0 2020.01.21. 14:52:27

Ezek még késsel-villával enni sem tudnak, nem hogy elegánsan öltözködni. Olyanok, mint a paraszt p..sa az angol wc-n.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 15:13:51

@citrix:

Igyekszem magamat nem túlságosan beleártani a liberális társadalomba.

Macropus Rufus 2020.01.21. 15:15:20

am. ez a igénytelenség nem a Viktorunk sajátja. Az összes spanja ilyen hülyén öltözködik:

emerging-europe.com/news/hungarian-fm-supporting-turkeys-syria-operation-is-in-national-interest/

valahogy olyan a nadrágjuk szára mind ha arra számítanának, hogy majd bele fognak nőni...

kewcheg 2020.01.21. 15:28:47

@MAXVAL bircaman közíró: "Hiába gazdag ember, vezető, ő lélekben kisember....." ööö, tudtommal nem gazdag.Vagy történt hirtelen valami?

S. Baldrick 2020.01.21. 15:29:18

@MAXVAL bircaman közíró: "Sajnálom a politikusokat, hogy ezt az egyenr uhát kell viselniük."
Tényleg jobban illene hozzájuk a kényszerzubbony vagy a rabruha.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.01.21. 16:03:39

@kewcheg:

De, gazdag. A párszázmillió forintos vagyon gazdagság.

Zöldi László 2020.01.21. 16:19:37

@MAXVAL bircaman közíró: Reggel fél hat óta dolgozik, csak nálam 40-ből 13 hozzászólása jelent meg. Ennyi elég. Pihenjen!

morph on deer 2020.01.21. 17:01:07

@MAXVAL bircaman közíró:
“Ősi magyar szokás a mostaninál kicsit nagyobb méret vásárlása...”

Hát hogyne!
Már a turul is, - akarom mondani: a Turul is, - az is legalább három számmal nagyobb gatyát viselt, hátha belenő!
Ez a tuti hagyományőrzés, ez nem lehet más!

Birca, szerinted hányszor fordult elő, hogy valaki hirtelen vagy öt centit nőtt így hatvan felé?
:)

kewcheg 2020.01.21. 17:25:25

@MAXVAL bircaman közíró: szerinte nincs vagyon.Be se vallja....

Zalancelot 2020.01.21. 17:30:49

Azt gondolom, hogy kinn a prérin, ahol a fotó készült, túlzás lenne a méretre szabott Armani öltöny.
Mondhatnám rongyrázás.

morph on deer 2020.01.21. 18:20:45

@Zöldi László:
“ Tanulságos "bircaman közíró" vitastílusa.”

Köszönöm, már van némi tapasztalatom, brcailag, bár nem biztos, hogy én vitastílusnak nevezném.
A birca nagyon ritkán vitatkozik érdemben, nem is az a célja.
Nyilván a hozzászólásainak darabszáma a legfontosabb, azt hiszem, emiatt is válaszol félmondatonként.

Ezzel együtt ad némi rálátást az egyirányú orbánhívő gondolkodásmódra, ha mégoly szélsőséges megközelítésben is.
De legalább alkalmat ad a témát a megszállott fideszes szempontjaihoz képest kifejteni, amire egyébként pl én a dolgok természeténél fogva csupán saját nézőpontom alapján nem lennék képes.

Világít a torony 2020.01.21. 18:58:14

@MAXVAL bircaman közíró: Te tészta hülye vagy birka. Fogadom, azt sem tudod mire válaszoltál.

böIcsbagoly 2020.01.21. 19:04:19

nem a ruha teszi a fideszest, hanem a nyelve.

illaim 2020.01.21. 21:13:38

"Nem a ruha teszi az embert" valszeg abból az időből származik, amikor valóban az anyagi lehetőségek különbözősége miatt, néha az igaz ember csak rongyokban tudott megjelenni, míg a címzetes gazemberek kiváló ruhát viseltek. De mostanság a címeres gazemberek viselik a kiváló ruhadarabokat rongyként! LOL

látjátok feleim szümtükkel 2020.01.21. 22:00:12

@MAXVAL bircaman közíró: "Én télen-nappal UGYANÚGY öltözöm midenhol, csak ha nagyon kell, váltok ideiglenesen. "

Ugyan abban a szőrben-bőrben jársz?;D

Jaj, elfelejtettem, hogy néha lenyírnak.

Zed is not dead yet 2020.01.22. 03:11:31

@Macropus Rufus: Szóval mégiscsak egy kisemberről. :p

vergyula 2020.01.22. 08:01:33

@MAXVAL bircaman közíró: Sarah Palin annó tényleg szépségkirálynő volt, megérdemelten. És ha már szép politikusnőkről van szó, Kolinda Grabar-Kitarović is említést érdemel.