Médianapló

Médianapló - Október 13-án miért nem sikerült kiütni az ellenzéket?

2020. január 02. 10:24 - Zöldi László

A Pesti Srácok nevű portálon figyelemre méltó vezércikk jelent meg az év utolsó napján. Pilhál Tamás értékelte a kormánypártok 2022-es esélyeit, és nehézségeket jósolt, amennyiben nem emberelik meg magukat. Elemezte például a választásokat, és az Európa-parlamenti meg az önkormányzati szavazás eredményéről erre a következtetésre jutott: „Előbbit kiütéssel nyerte a nemzeti oldal. Utóbbit viszont csak pontozással.” Hm, érdekes a megfogalmazás. Úgy rémlik, mintha egy jó tollú újságíró némi késéssel megtalálta volna a magyarázatot arra, amit a Rogán-féle propaganda-minisztérium október 13-a óta sem lelt meg.

Igen ám, csakhogy ugyanezen a napon terjedelmes interjú látott napvilágot az ATV honlapján. Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter szintén értékelte a helyzetet, és a két választásról ezt mondta: „A miniszterelnök példája találó: aki kiütéssel szokott nyerni, annak a pontozásos győzelem visszalépés.” Nocsak, a két kijelentés között kísérteties a hasonlóság. A kormány második emberének becsületére válik, hogy meg is nevezte a forrást, Orbán Viktor kútfejét. De mit is mondott valójában a miniszterelnök? Karácsonykor adott interjút a Magyar Nemzet című napilapnak, amelyben elégedetlenül állapította meg: „Mike Tyson hiába nyert pontozással, tőle kiütést várnak.”

Az amerikai ökölvívó nem a harmincas Pilhál Tamás és Gulyás Gergely nemzedéktársa, hanem Orbán Viktoré. Az 54. évét tapossa, háromszor nősült, és nyolc gyereke van. A rossz nyelvek szerint mérkőzésenként változott a magassága 176-tól 182 centiig, csakúgy, mint a súlya is, amely 95 és 105 kiló között ingadozott. Leggyakrabban ismételt mondata ez volt: „Az agresszivitás a véremben van.” Bizonyára ezzel magyarázható, hogy a börtönt is megjárta. A magyar miniszterelnök nyilván a profi pályafutása miatt hozta szóba. Példátlan volt a sikersorozata: 58 mérkőzéséből 50-et megnyert, ráadásul 44-szer kiütéssel.

Lehetséges, hogy két és fél hónapnyi vajúdás után Rogánék végre megtalálták a kormányzati indoklást a helyhatósági választás felemás eredményére? Arra jutottak, hogy tavaly mindkét szavazáson ők nyertek, másodjára azonban „csak” pontozással. A jókora fáziskéséssel meglelt magyarázatot a miniszterelnök igyekezett személyessé tenni a számára rokonszenves tysonos hasonlattal. Amelyet pedig két évtizeddel fiatalabb beosztottjai most próbálnak bevinni a köztudatba. De miért ugyanazon a napon?

 

24 komment
süti beállítások módosítása