Médianapló

Médianapló - Miért kéne mézet csöpögtetni a nemzet kávéjába?

2019. december 05. 09:43 - Zöldi László

Külföldi újságíró szervezetek képviselői jártak nálunk. Fölkeresték Kovács Zoltánt, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt is, akinek álláspontjáról két értelmezés terjedt el. Az egyik szerint azt mondta volna, hogy nem a sajtó dolga a hatalomgyakorlás. A másik szerint pedig a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése. Ha  fájlalta, hogy a sajtó esetleg a hatalmat akarja gyakorolni, akkor egyetértek vele. Ha viszont megtagadta a sajtótól, hogy ellenőrizhesse a hatalmat, akkor nem értek egyet vele. Amíg ez tisztázódik, felidézek három figyelemre méltó véleményt.

Katona Tamás történész a rendszerváltás után politizálásra adta a fejét. 1992 nyarától lett miniszterelnökségi államtitkár, ő felelt a sajtóügyekért Antall József, majd Boross Péter kormányában. Ebbéli minőségében jegyezte meg: „Az újságíróknak minden reggel egy csepp mézet kell csepegtetniük a nemzet kávéjába.” (Népszabadság, 1993.10.16.) Néhány hónap múlva pártja, az MDF elveszítette a hatalmat. Horn Gyula alakított kormányt, és bevitte a parlamentbe Donáth Lászlót. Az evangélikus lelkész Veszprémben így nyilatkozott: „A sajtó szerepe hihetetlenül nagy, mert közvetíteni kell az emberekhez azt, hogy a nevükben uralkodó kormány mit akar.” (Napló, 1994.06. 24.)

Tölgyessy Péter alkotmányjogász 1998-ban úgy lett a hatalmat gyakorló Fidesz-frakció tagja, hogy olykor kiszólhatott a kórusból. Ezt mondta például: „A kormánypárti sajtó sokkal inkább kívánja a nyilatkozó politikus tetszését megnyerni, mint a publikum igényeit kielégíteni.” (Magyar Nemzet, 1998.12.24.) Kijelentése emlékeztet a kormányzati médiapolitika egyik vándormotívumára. Először Rákosi Jenő publicista vetette papírra 1922-es emlékiratában, hogy a millennium táján Bánffy Dezső miniszterelnök megkérdezte a sajtófőnökét, miért jobbak az ellenzéki újságok. A bizalmi ember ugyanazt válaszolta, amit később egy másik miniszterelnökségi sajtófőnök felelt Gömbös Gyulának.

Antal István megírta a múlt század hatvanas éveiben, hogy 1932 végén a kormányfő meghívta nagytétényi kúriájába, és a kertben sétálva beszélgettek. Gömbös szintén azt firtatta, hogy miért jobbak az ellenzéki lapok. „Azért - válaszolta a szürke eminenciás -, mert a kormánypárti újságokat Neked írják, az ellenzékieket pedig a közönségnek.” Azon tűnődöm, vajon Kovács Zoltán szokott-e sétálni Orbán Viktorral az alcsúti arborétumban. Ha igen, a miniszterelnök megkérdezte-e tőle.   

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1915339142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2019.12.06. 07:36:47

Hát, az önjelölt negyedik hatalmi ág hatalmat gyakorol, csak másképp és épp elég bajt csinált eddig is. A felelősséget pedig lazán elhárítja az esetek nagy részében.

Toller Béla 2019.12.06. 08:03:42

@Európai téridő: Önjelölt .... Nos, önjelölt a földműves a szántásra ? A hatalom forrása a nép, a sajtó tájékoztat. A jó sajtó jól tájékoztat, hiteles. Pártatlan is lenne ? Nem, az nem tud lenni, de minden párt szerepel a sajtóban, a súlyának megfelelően. Szabályok ? Szabályok kellenek, végtére is emberek vagyunk. És a szabályokat be kell tartani, a kultúra részévé kell tenni őket. Mint a helyesírás szabályait.

Európai téridő 2019.12.06. 09:11:59

@Toller Béla: Mondd, te el is hiszed ezt az agitpropos oktondiságot, amit ide találtál rittyenteni ?

Zöldi László 2019.12.06. 10:08:10

@Európai téridő: Mielőtt egymásnak esnének, érdemes volna a szakirodalomban utánanézni a média mibenlétének. Szíveskedjenek mellékelni az érvelést, miszerint a média hatalmi ág vagy a negyedik hatalom. Csodálkoznék, ha szakember tollából találnának.

Európai téridő 2019.12.06. 11:20:16

@Zöldi László: A nem szakember médiamunkások közül többen hencegnek ilyesmivel.

Zöldi László 2019.12.06. 11:38:24

@Európai téridő: Ennek mélyebben rejlő oka van, de azért nem kéne komolyan venni.

Európai téridő 2019.12.06. 14:10:18

@Zöldi László: A nem médiamunkás szakemberekre gondol?