Médianapló

Médianapló - Kálmán Olga miért beszélt mellé?

2019. június 28. 10:45 - Zöldi László

 

Budapesti főpolgármester-jelöltként divatba jött, tegnap ketten is interjút készítettek vele. Bolgár György délután legalább húsz percig faggatta, este pedig Rónai Egon „csak” tizenhét percig. Mindkét műsorvezetőt leginkább az foglalkoztatta, vajon a Demokratikus Koalíció támogatottja, aki Karácsony Gergely mögé szorult az előválasztáson, miért maradt távol az eredményhirdetéstől. E kérdést a fél ország latolgatja.

Engem azért érdekel, mert van egy szakmai mozzanata. A nemrég volt újságíró kérdezettként tapasztalta meg a kíváncsiság mesterségét. Bolgár György udvariasan, kulturáltan, a kolleginának kijáró tegeződéssel nyolcszor firtatta a távolmaradását. Rónai Egon kulturáltan, de ironikusan, a politikus interjúalanynak kijáró önözéssel kilencszer tudakolta a távolmaradás okát. A két újságíró világcsúcsot hozott össze, a BBC egyik műsorvezetője ugyanis csak tizenhatszor tette föl ugyanazt a kérdést egy verejtékező miniszternek. A magyar újságírást dicséri, hogy sorainkból akadt egy társ csúcstartó is.

Az Egyenes beszéd stúdiójában Kálmán Olga 2013. szeptember 2-án a Szigetszentmiklóson lezajlott időközi választásról faggatta Tóbiás Józsefet, az MSZP Pest megyei szervezetének vezetőjét. Az MSZP, a Bajnai-féle E14-PM és a DK közös jelöltje győzött, és a műsorvezető megemlítette, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közös választási listát ajánlott az MSZP-nek, azon pedig közös listavezetőt, vagyis miniszterelnök-jelöltet. Először csupán utalt az ajánlatra, ezért interjúalanya körmondatokba bonyolódhatott, csak hogy kikerülje a választ. Másodjára is utalt a közös listára és a közös miniszterelnök-jelöltre, bár kevésbé finoman. S mert megint mellébeszélést hallott, firtatni kezdte, vajon „Lesz közös lista, lesz közös jelölt?”

Tóbiás József még tizenháromszor hallotta azt a fránya kérdést. Annyira rosszul szerepelt, hogy néhány hónap múlva megválasztották az MSZP elnökévé. Kálmán Olga csúcsteljesítménye lábjegyzet lesz a magyar sajtó történetében. Iskolapéldája annak, hogy az újságíró nem vonhatja kétségbe a választott politikusok döntéshez való jogát, indoklásra kényszerítheti azonban őket. A rámenős műsorvezető nem egészen hat évvel később, újdonsült politikusként, a kérdezett helyzetében épp úgy indoklásra kényszeríthető, mint hajdan Tóbiás József. Tegnap rosszul szerepelt. Vajon melyik párt elnökségét ajánlják föl neki?    

43 komment
süti beállítások módosítása