Médianapló

Médianapló - Medgyessy az útelágazásnál

2019. június 25. 10:16 - Zöldi László

A volt miniszterelnökkel készített interjú tegnapelőtt jelent meg a Boom Magazin online kiadásában. A menedzsereknek szánt újság azért szólaltatta meg, mert 2004-ben ő írta alá a Magyar Köztársaság belépését az Európai Unióba. Másfél évtizeddel később Medgyessy Péter azt fejtegette, hogy milyen következményekkel járt az Uniót feltupírozni a posztszocialista országokkal. Mondandóján el is töprengenék, ha nem említett volna meg egy nagy hírre vergődött bakit.

Szerinte „Európa útelágazáshoz érkezett - és az útelágazás szóba nem botlott bele a nyelvem, mint korábban, amivel froclizni szoktak.” A froclizott baki az egyik leggyakrabban nézett coub - ismétlődő videórészlet - a világhálón, sőt a tizenöt másodpercnyi teljes mondat 107757 érdeklődőt vonzott a YouTube-on. A miniszterelnök 2004. február 16-án évet értékelt a Parlamentben, és próbálta kimondani az „útelágazás”-t. Az a benyomásom, hogy a „logopédiai bonyodalom” (Magyar Nemzet, 2009. február 6.) mögött nem egyszerűen szónoki tehetségtelenség vagy felkészületlenség rejlik.

Olvastam a kézírásos javításokkal teletűzdelt beszédet, és azt vettem észre, hogy rengeteg összetett mondat van benne. A beszédíró kiemelt, majd mellékmondattá bővített egy-egy fontos szót, és a két elemet törvényszerűen vonatkozó névmással kapcsolta össze. Márpedig a kimondhatóság, a gördülékeny előadás íratlan szabálya, hogy ha a főmondat magánhangzóval végződik, akkor a vonatkozó névmást mássalhangzóval érdemes kezdeni. (Példa: macska, mely…) De ha a főmondat mássalhangzóval végződik, a vonatkozó névmást magánhangzóval. (Állam, amely…)

Csak így akadályozható meg a magán- vagy mássalhangzó-torlódás, amely a beszéd felolvasóját előbb-utóbb hibára készteti. Szegény és talán gyanútlan miniszterelnök igyekezett megbirkózni a hangzótorlódásokkal, és a negyvenedik perc táján elfáradt. Ekkor jutott az utolsó bekezdéshez, amely ezzel kezdődött: „Útelágazáshoz érkeztünk.” Megkönnyebbült, hogy túl van a nehezén, ezért akadt meg a végzetesnek bizonyuló szónál. Háromszor rugaszkodott neki, egyre kínosabb mosollyal. Vajon ki írta Medgyessy Péter beszédét?

Vagy olyan munkatárs, aki nem volt tisztában a retorikai szabályokkal. Márpedig ebben az esetben mit keresett a kommunikációs stábban? Vagy olyan munkatárs, aki érzékelte, hogy a miniszterelnök tekintélye megingott a szociálliberális koalícióban, és úgy vélte, hogy meggyorsítja a távozását. Ami fél év múlva be is következett.

9 komment
süti beállítások módosítása