Médianapló

Médianapló - Putyin pincsijei mióta vakkantanak?

2019. június 14. 10:04 - Zöldi László

Talán a hajdani rádiókritikus beidegződése, de a japán készüléket este tizenegy után tíz percre állítottam be. Körülbelül ekkor végződik a Magyar Rádió hírblokkja, és a szomszédos szobában felhangzik a sportműsor. Utána pedig az Ütköző című vitaműsor, amelyben két kormányközeli intézmény vagy intézet egy-egy munkatársa egészíti ki egymást. A tegnapi beszélgetést Csete Beáta moderálta. Azzal gondolkoztatott el, hogy Macron francia elnök és Putyin orosz elnök minapi közeledését hozta szóba.

Azt fejtegette, hogy miközben Macron a nemrégiben újraválasztott Európai Parlament liberális frakcióját kebelezné be, olyan politikusokkal barátkozik, akik tavaly még „Putyin pincsijeinek” titulálták azokat a közép- és kelet-európai államférfiakat, akik az úgynevezett keleti nyitás hívei. A megkérdezett szakértők hozzáértését nem vonom kétségbe, bár aligha ártott volna a jelzős szerkezet eredetét elmesélni a műsorvezetőnek. Nem derült ki ugyanis, voltaképpen kikre-mikre utalt. De ha a kormánypárti sajtóból tájékozódott, akkor valószínűleg ama néhány hónappal ezelőtti konferenciára, melyen Tordai Bence Párbeszéd-politikus a magyar miniszterelnököt és embereit Putyin pincsijeinek nyilvánította.

Csakhogy a korántsem dicséretnek szánt szókapcsolat még régebbre tekinthet vissza. 2018. március 31-én figyelemre méltó interjú jelent az Azonnali.hu nevű portálon. Egy befolyásos német politikus ezt válaszolta az Orbán Viktor Brüsszelben játszott szerepét firtató kérdésre: „Putyin az Európai Uniót szét akarja rombolni. Ha pedig valaki elvégzi helyette azt, ami az érdekében áll anélkül, hogy neki bármit is tenni kéne, az bizony azt a benyomást kelti, hogy az illető Putyin pincsije.” Azon tűnődöm, vajon Tordai Bence liberális politikusnak tekinthető-e. Nem vagyok benne biztos. Az viszont bizonyos, hogy Michael Gahler a CDU-ban, a Fidesz konzervatív testvérpártjában politizál.

Mindazonáltal a két p-s alliteráció ismerősen hangzott. Kíváncsiságból be is írtam a számítógép kereső programjába. 2007. október 1-ig jutottam Orbán Viktor honlapján. Az épp ellenzékben lévő magyar politikus így fogalmazott: „Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.” Az akkori miniszterelnökre, Gyurcsány Ferencre is utalt, aki szerinte az orosz elnökhöz törleszkedett. A véleménye azóta gyökeresen megváltozott. Ettől persze a Magyar Rádió műsorvezetője alaposabban is utánanézhetett volna Putyin pincsijeinek.

 

29 komment
süti beállítások módosítása