Médianapló

Médianapló - Blöffölt-e Gyurcsány?

2019. június 13. 10:11 - Zöldi László

Néhány napja azt firtatjuk a nyilvánosság fórumain, vajon a volt miniszterelnök átverte-e a szocialistákat. Elvégre kihátrált Karácsony Gergely mögül, és elővette a sufniból Kálmán Olgát, aki szerinte harcosabb természet, mint „a Gergő”. A Demokratikus Koalíció elnöke azóta magyarázgatja a bizonyítványát. Legutóbbi interjúja a Magyar Narancs mai számában jelent meg, és azt pedzegette, hogy a DK előretörésével új helyzet jött létre, a környezete pedig változtatásra ösztökélte.

Vannak kétségeim az őszintesége felől, elfogadom azonban Bauer Tamás álláspontját. Nem bonyolódott erkölcsi okfejtésbe, inkább gyakorlatiasan ítélte meg a történteket. Szerinte „Ha Kálmán Olga csak arra elég, hogy az önkormányzati választáson megismétlődjék az ellenzéken belüli átrendeződés, de arra nem, hogy a Fidesszel szemben győzni lehessen, az nem biztos, hogy megéri a DK iránt a többi demokratikus pártban fennálló bizalom megingását.” (FüHü.hu, 2019. június 12.) Oké, várjuk ki a végét, és az őszi fejlemények után térjünk vissza a folyamat értékelésére. Addig is indokolom, mivel magyarázhatóak a kétségeim.

Nem először tűnődtem arról, vajon Gyurcsány Ferenc átverte-e a szocialistákat. Tavaly volt egy érdekes mondata. Arról beszélt a Hír TV-ben, talán éppen Kálmán Olga műsorában, hogy „Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos.” (2018. március 17.) Ha e magabiztos kijelentés elhangzott korábban is, az MSZP-vel folytatott tárgyalásokon, akkor bizony szerepet játszott abban, hogy a két párt megállapodott a 106 választókörzet meglepő megosztásán. Április 8-án kiderült, hogy az ország 40 százalékára kiterjedő hálózat híján a Demokratikus Koalíció leszerepelt, mindössze 308 ezer szavazatra tett szert. A blöff lelepleződött, mindazonáltal az MSZP akkori vezetését sikerült előnytelen egyezségbe szorítani.

Az a benyomásom, hogy Gyurcsány Ferenc tavaly becsapta Molnár Gyulát, aki a választási kudarc után lemondott pártelnöki tisztségéről. Jött utána Tóth Bertalan, aki azt hitte, hogy az uniós választáson sikeres Demokratikus Koalíció elnöke tartja magát az együttműködési szerződéshez, és kitart Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége mellett. Gyurcsány mentségére szóljon, hogy ő is csak egy politikus, aki hajlamos megtéveszteni, megvezetni a tárgyalópartnereit. Ahhoz azonban, hogy kétszer is blöffölhessen a késhegyig menő testvérharcban, olyan pártra volt szükség, amely gyakran változtatja a tapasztalatlan elnökeit.

46 komment
süti beállítások módosítása