Médianapló

Médianapló - Vannak-e még független médiumok?

2019. június 09. 09:28 - Zöldi László

 A hatalomból való kicsöppenés után Berecz János struccfarmmal kísérletezett, Herényi Károly és Lamperth Mónika potencianövelő étrend-kiegészítőket árult. Lendvai Ildikó önként vonult vissza, és a publicisztikát választotta. Azóta van egy rovata a Népszava hétvégi számában, és más szerkesztőségek is szívesen fogadják az írásait. Egyébként a Facebookon osztja meg a témáit, ötleteit, és a legérdekesebb hozzászólások beszüremkednek a hétvégi megnyilvánulásaiba. Amit indításként vagy válaszként ír föl az üzenőfalára, azt nem érdemes kiforrott megállapításnak tartani, elvégre épp azért él a világhálós lehetőséggel, hogy figyelembe vehesse az ellenérveket.

A minap egyik követője azt firtatta, vajon a három Brüsszelbe igyekvő képviselőjelölt (Jávor Bence, Szanyi Tibor és Ujhelyi István) uniós kitüntetéseiről miért nem számolt be a hazai sajtó. Lendvai Ildikó így reagált: „A független sajtó - amennyi van -, a Népszava és az MSZP honlapja mindig hírt adott róla.” A könnyű kézzel odavetett mondatot próbálom értelmezni. Ha az MSZP honlapját egy kalap alá veszi a Népszavával, két eset lehetséges. Vagy a Népszavával együtt függetlennek véli az MSZP honlapját, vagy a független jelzője mögött más médiumok rejlenek, a két említett szerkesztőség pedig nem független.

Az MSZP honlapját nem arra találták ki, hogy független legyen, a Népszava bonyolultabb eset. Volt idő, amikor „ráégett, hogy ez az MSZP lapja, ami nem használta neki a piacon” - mondta róla Horváth Gábor főszerkesztő (Kreatív, 2019. március 4.) Két és fél éve több-kevesebb sikerrel igyekszik begyűjteni a mértékadó információkat és véleményeket a társadalom minden rétegéből, a tizenhét átigazolt munkatárs ugyanis ezt tanulta a Népszabadságnál. Az már a helyzetből fakadó irónia, hogy mire a hajdani pártlap kiharcolta a függetlenségét, egy válságos helyzetben a szocialista vezetőknek már nem állt érdekükben megmenteni a tőlük elidegenedett újságot.

De ha Lendvai Ildikó az annyi, amennyi független sajtón nem a Népszavát és az MSZP honlapját értette, meg kéne fejteni, milyen médiumok lehetnek a független jelző mögött. Az a benyomásom, hogy az tekinthető függetlennek, amelyik nemcsak az Orbán-kormány tevékenységét fürkészi, hanem az ellenzéki pártokét is. Ilyennek látom az ÉS-t, a HVG-t, a 24-et, az Indexet, a Magyar Hangot, a Magyar Narancsot, a Mércét, a 444-et és a Válaszonline-t is. Lehet velem vitatkozni, hátha felhasználhatók az ellenérvek egy terjedelmesebb, alaposabb elemzésben.  

57 komment
süti beállítások módosítása