Médianapló

Médianapló - Hányan lesznek a tisztesség őrei?

2019. május 17. 10:04 - Zöldi László

Cseh Katalin orvosnő politizálásra adta a fejét. A Momentum nevű párt uniós listavezetőjeként készül a május 26-i választásra, és szinte futószalagon érkeznek hozzá az újságírók, hogy firtassák az elképzeléseit. A nyilvánosság fórumain valóságos sztárnak számít a mutatós politikus, ehhez képest a Magyar Távirati Iroda szerdán (május 16-án) 13 óta 28 perckor kelt közleménye szerint két nappal a határidő előtt pártja egyetlen szavazatszámlálót se jelentett be a Nemzeti Választási Irodánál.

A Momentum akár még több ezer aktivistát is mozgósíthat. Félő azonban, hogy nem igazán akarja kivenni részét az ellenzéki pártok részleges összefogásából, miszerint külön indulnak ugyan, abban mégis együttműködnek, hogy mind a 10227 szavazókörbe próbálnak legalább egy delegátust eljuttatni. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a nemzedéki párt reálisan mérte föl a helyzetét, és mert valószínűleg öt százalék alatt marad, nem küldhet képviselőt Brüsszelbe, inkább beéri azzal, hogy a kampány teremtette nyilvánosság révén felépítheti a politikusát.

A kampányba beszállt Lendvai Ildikó is, aki kifejtette, hogy a szavazatszámlálók „az ellenzéki választók szemei-fülei-követei, a tisztesség őrei” (Hírklikk.hu, 2019. május 15). Az MSZP volt elnöke nem hivatkozott arra, hogy a fideszes vezetésű településeken rossz néven veszik a helybéliek fürkésző tekintetét. Elismerte, hogy a választási törvény értelmében máshonnan is küldhet aktivistát az ellenzéki párt. (Ezt a témában megszólaló politikustársai nem szokták hangsúlyozni.) Azt viszont gondnak tartotta, hogy a delegátusnak reggel fél hatkor kell jelentkeznie, és este kilencig, esetleg még tovább is étlen-szomjan kéne tartania a frontot.

Szerintem az is szegénységi bizonyítvány, ha az ellenzéki párt nem képes megszervezni, hogy hajnalban gépkocsi álljon a számlálóbiztos lakása elé, majd éjfél körül hazavigye. Ráadásul két-három szendvicset is csomagoljon neki. A baljóslatú előjelek ellenére mégis elképzelhető, hogy a ma délután négykor lejáró határidőig az ellenzéki pártok épp annyi aktivistáról tájékoztatják a Nemzeti Választási Irodát, amennyivel jelen lehetnek mind a 10277 szavazókörben. De ha a szerda déli adatok szerint az MSZP-Párbeszéd 556 delegátust jelentett be, a DK 202-őt, a Jobbik 84-et, az LMP 9-et, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1-et, vajon a tisztesség őreit hogyan képezték ki az uniós választás alapos ellenőrzésére?       

4 komment
süti beállítások módosítása