Médianapló

Médianapló - A Fidesz Bangónéja: Kósa Lajos

2019. május 05. 10:42 - Zöldi László

Beült a Hír TV stúdiójába, és kijelentette, hogy „vica verza”. A latin vice versa azt jelenti, hogy „fordított módon”, esetleg „és viszont”. A szakirodalom megjegyzi, hogy sokan a vice helyett vicát mondanak, a félműveltségből eredő elszólást azonban nem tekinti főben járó véteknek. Én se tenném szóvá, ha nem Kósa Lajos szájából hangzott volna el.

Polgármesterként ügyesen menedzselte Debrecent. Aztán országos tisztségeket kapott, és ha élő adásban mikrofon elé állt, mosolyra fakasztotta a médiafogyasztókat. Ugyebár „Közép-Afrikában a huti tuszu, a tuszi huti, hutu ellentét kapcsán.” (RTL Klub, 2016.06.24.) A nyelvi kuszasága miatt még idézhetetlenebb kupakos elszólás szintén arról árulkodott, hogy nem találja föl magát az országos nyilvánosság előtt. Akik közelebbről ismerték, tudták, hogy már polgármesterként is küszködött a nyilvános megszólalás vágatlan formájával.

Például 2014. január 6-án az RTL Klub híradójában egy kéz tartott mikrofont Kósa Lajos szája elé. Fiatal női hang kérdezte, miért most indították újra az anyatejgyűjtő-akciót. A várospolitikus arcán megrökönyödés, majd így rögtönzött: „Ön azt kérdez, amit akar, én meg arra válaszolok, amire akarok.” Majd sarkon fordult, és kisétált a képből, ám két-három másodperc múlva ismét felbukkant. Nyilván rájött, hogy rossz vért szült a kijelentése, és így folytatta: „Nem tudna olyat kérdezni, amire jót lehet mondani?”

Kiderült, hogy bezárták a régió egyetlen anyatejgyűjtő állomását. Egy héten át nem kaphattak anyatejet a debreceni klinikán lévő csecsemők, akiket nem táplálhatott az édesanyjuk, a bő tejű kismamák pedig elestek némi jövedelemtől. A polgármesteri hivatal szerint veszteséges volt az üzletág, néhány nap múlva mégis meggondolta magát. Ha a polgármester ezt mondta volna a kamerába, bizonyára rokonszenvet kelt a nézők körében. Ehelyett a támadást és a visszakérdezést választotta. Ezzel magyarázható, hogy a sokadik malőr után kifejtette: „Eddig majd’ minden választási kampányban kiemelt célpont voltam az ellenzék számára.” (Hajdú Online, 2018.01. 25.)

Az idén aligha lesz célpont, bár előttünk van az uniós és az önkormányzati választás. A miniszterelnök nem vállalja a kockázatot, hogy régi harcostársa bármikor elszólhatja magát a nyilvánosság fórumain. Olyan állásokat ad neki, amelyek nem csökkentik a jövedelmét, de ritkán kerül élő adásba. A kormánypártok személyekre lebontott kommunikációs gyakorlatát ez különbözteti meg Bangóné pártjáétól.

16 komment
süti beállítások módosítása