Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki pártok hány számlálóbiztosra számíthatnak az uniós választáson?

2019. április 06. 09:50 - Zöldi László

 

A képviselőik belemondták a kamerákba, hogy külön indulnak ugyan, egyesítik azonban az erejüket, hogy ellenőrizhessék a május 26-án esedékes szavazást. A „nagyjából 14 ezer választókörzetben” így lehet emberük. Máskülönben megismétlődik 2018. április 8., amidőn az országgyűlési választáson ellenőrzésük nélkül maradt az urnák jelentős része. Állítólag a szavazókörök kétharmadába nem jutott számlálóbiztosuk. Tegnap este Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus mást fejtegetett az ATV stúdiójában. Szerinte tavaly a „tízezer” körzetben „nyolcezer” ellenzéki őrködött a választás tisztasága fölött.

A választási törvényből azt hámoztam ki, hogy minden listát állító párt két számlálóbiztost küldhet a 10285 választókörzetbe. Ez elvileg 20570 aktivistát jelent, hozzá képest a nyolcezer ellenzéki küldött nagyjából megfelel az egyharmadnak. Csakhogy a nyilvánosság elé közösen kiálló ellenzéki politikusok más számokkal traktáltak bennünket. A szocialista Harangozó Tamás 5500-at tulajdonított az MSZP-nek, a jobbikos Jakab Péter 5400-at a pártjának, a DK-s Varju László „több mint háromezret” a sajátjának. Más műsorban pedig Ujhelyi István 5600 MSZP-s számlálóbiztosról beszélt. Ha összeadjuk a számokat, nagyjából kijön az a fránya 14 ezer.

De ha Harangozó Tamás szerint ennyi szavazókör van az országban, vajon tavaly áprilisban mi volt a gond? Elvégre mindegyik szavazóhelyiségbe juthatott legalább egy ellenzéki aktivista. Lehetséges, hogy a 14 ezer nem is a szavazókörök számát jelenti, hanem azt, hogy az országgyűlési választáson az ellenzéki pártok a 20570 számlálóbiztos kétharmadát küldték az urnákhoz? Mindenesetre van egy adatsor az uniós menekültkvótáról 2016-ban rendezett népszavazásról. A Fidesz 13122 aktivistát küldött az urnákhoz, a vele szövetséges KDNP 239-et, a Jobbik 170-et, az MSZP pedig 3811-et. A szocialista Szanyi Tibor szerint „A meglévő tízezer szavazókörben nagyjából három-négyezer helyen van fix emberünk.” (InfoRádió, 2016. június 15.) Ezt módosította az akkori pártelnök, Molnár Gyula 6500-ra. Néhány héttel később, október 2-án inkább Szanyit igazolta a népszavazás.

Vajon a számok kavargásából levonható-e ama következtetés, hogy az ellenzéki pártok akkor lesznek képesek ellenőrizni az uniós választás tisztaságát, ha a hadra fogható aktivisták számát a többszörösére növelik? Ehhez kétségkívül tettek egy lépést azzal, hogy bár május 26-án külön indulnak, most mégis együtt álltak a nyilvánosság elé.  

33 komment
süti beállítások módosítása