Médianapló

Médianapló - A pontatlan jé

2019. február 19. 09:49 - Zöldi László

Bangóné és Kunhalmi honanyák tegnap eltulajdonították a show-t az ellenzék elől. Kiálltak a képviselői irodaház folyosójára, keblükhöz ölelték a két példányban kinyomtatott papírlapot, hogy ország-világ elé tárhassák, mennyire elégedetlenek Kövér házelnök úr garázdálkodásával. A sminkjük hibátlan volt, a szövegük nem annyira. Csupán a történeti hűség kedvéért rögzítem, hogy ezt firtatták az A/4-es formátumú lapon: „Képviselőkbe folytani a szót illendő?” A digitális teret elöntötte a kommentáradat. Tízezrek köszörülték rajtuk a nyelvüket.

Különösen az ellenzék szavazói voltak elemükben. Minden csalódottságukat, kiábrándultságukat beleírták a hozzászólásaikba. Megértem az indulatukat, mégis méltatlannak érzem a hangvételüket. A pontos j és az ly jelensége ugyanis anyanyelvünk logikátlan jelensége. Az a benyomásom, hogy akik most támadták a két ellenzéki politikust, maguk sem volnának képesek hibátlanul kitölteni a világhálón terjengő helyesírási tesztet. Ebből a szempontból nincs nagy különbség a két honanya és az őket pellengérre állító kommentelők között. A különbség leginkább abban érhető tetten, hogy nekünk, nem parlamenti képviselőknek nincs apparátusunk a nyilvánosságnak szánt üzenetek ellenőrzésére.

Ők ketten úgy álltak a nyilvánosság elé, hogy jóváhagyólag ácsorgott mellettük Harangozó Tamás az MSZP és Varju László a DK képviseletében. Arcukon nem az látszott, hogy tisztában lettek volna a kinyomtatott szövegben rejlő humorforrással. A másik oldalon, a központosított kormánypártokban szintén akadnak politikusok, akik nem tanulták meg a két jé közti különbséget. De náluk aligha fordulhat elő ilyen botlás, mert minden megnyilvánulásukat egyeztetni kell egy kommunikációs szakemberekből összeállított testülettel. Az ellenzéki pártok nem honosították meg a kaszárnyafegyelmet, de még az ő erőforrásaikból is telne arra, hogy legalább azokat ellenőrizzék, akik számtalanszor bizonyították alkalmatlanságukat a nyilvános szereplésre.

Azt nem kérdezhetjük, vajon Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes mit keres a magyar parlamentben. Elvégre a demokrácia egyik veszélye, hogy bárkiből lehet országgyűlési képviselő. Mindazonáltal a szocialista képviselőcsoport legkevésbé felkészült - és ahogy elnézem, legkevésbé felkészített - tagjai folyamatosan „termelik” a kínos ügyeket. Annyi kis hibával beszélik az anyanyelvünket, hogy rászorulnának a belső ellenőrzésre. Tegnap kiderült, hogy nemcsak beszélik, hanem írják is.         

105 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2214635514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leylandi 2019.02.19. 14:05:35

@Frady Endre: a költő költ. Ha írna, akkor nem költő lenne, hanem író...
Művész úr, kérjük már azt a fránya verset!

Zöldi László 2019.02.19. 14:08:49

@Frady Endre: Kérem a hozzászólókat, hogy mellőzzék a j és az ly idétlen változatait. Előre is köszönöm.

Leylandi 2019.02.19. 14:10:37

A poszternek pedig: a show-t nem elveszik.
Elloplyák.
Hogy stílszerű legyek.

Zöldi László 2019.02.19. 14:14:22

@Leylandi: Oké, köszönöm a pontosítást, javítok. A hülyéskedést pedig tisztelettel törlöm.

apro_marosan_petergabor 2019.02.19. 14:20:08

Azt gondónám, nincsen lellyeb - pedigde.
Megriaszt az gondolat, hogy a sors valamilyen különös fintora folytán ezek az emberek felelős pozícióba kerülnének - pl. miniszteri - államtitkári székbe, s ott intézkednek választott csapatukat igénybe véve...
Iskolai pedellusnak, házmesternek alkalmatlanok, azzal a különbséggel, hogy az emlegetett állásokban általában alkalmazni szokott embereknek van jelleme, gerince... Nem hazudnak, nem bohóckodnak.
Náluk jobban képzett s értelmesebb emberek is komoly károkat okoztak Mo-nak (gondolok itt pl. Magyar Bálintra, Simorra, Surányira, Gyurcsányra stb.). Akkor mit várunk ezektől - pontosabban mit vár tőlük az ellenzék?
Ézsre kell venni, hogy meg kell várni, míg felnő, kiképződik egy alkalmas csapat - mert jelenleg ilyen nincs.
Egy ajtónak rohanás, hasravágódás, lépcsőmászás, kéretlen tegezősdi nagyon kevés egy ország irányításához, még ilyen cuki helyesírási hibák mellett is...

nick papagiorgo 2019.02.19. 14:21:54

Egy "eszményi" országban az ember azt várja el a képviselőjétől, hogy legyen jellemes, becsületes, aztán legyenek egyéb képességei, pl. legyen jó szónok, vagy mondjon vicceseket, vagy legyen karizmatikus, esetleg ne változtassa véleményét naponta, stb. stb. Lehetne folytatni, hogy ki mit vár el a képviselőjétől ugye.

De nem eszményi világban élünk, a képviselők is "esendő emberek": emez lop, amaz hazudik (jobban belegondolva, kb. majdnem mind, akinek nem inge ne vegye magára), a harmadik titokban (vagy nem is titokban )náci, itt vannak "Gollam bérencei" stb. stb. Ezt is a végtelenségig lehetne folytatni, kb. mindegyiknek van valami hendikepje.

Most némelyikről kiderült, hogy helyesen írni se tud. Nem tudom, ez kinek mekkora csalódás. Mondjuk, ha egy valaki önmagában nem tudja ezt, az még elmegy, de hogy egy egész tömeg - az azért már kellemetlen. Akkor nem kellene olyan nagyot csodálkozni, ha kiröhögik az illetőket.

Viszont Zöldi úr helyesen látta meg, ha ez egyszer történne meg, akkor lenne belőle pár mém, az emberek röhögnének egy jót, aztán elfelejtenék. A gond akkor kezdődik, amikor egynémelyek (akiket ráadásul a többi még előtérbe is tol) kb. hetente "szállítják" az ilyen-olyan bakikat. Ott már el kellene gondolkodni pár dolgon.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 14:44:00

@nick papagiorgo:
Nem tellyesen értem miről is beszélsz, mert a valóvilágban, vagy a maunikasóban még nem konvertálták érthető népi formába.

nick papagiorgo 2019.02.19. 14:52:14

@apro_marosan_petergabor:
Szerintem nem kell arra várni, amíg felnő egy új nemzedék. Ha megnézzük, a szavazók kb 1/3a- szavaz a Fideszre, kb 1/3-a az ellenzékre, a maradék 1/3-uk pedig senkire - egy részük soha nem szavaz senkire, de egy jó részük azért nem szavaz, mert úgy véli, hogy (az Auróra együttes örökbecsű dalával élve) "egyforma hülyék cirkálnak fel-alá mindkét oldalon".
Ebben a táborban is akadnak azért értelmes emberek, nem is kevesen, csak kellene valaki (egy vagy több karizmatikus egyén) aki alternatívát mutatna nekik.

nick papagiorgo 2019.02.19. 14:56:40

@BiG74 Bodri: hát, hiába is szeretnéd, nem fogom elrappelni :)

Az egy dolog, hogy a politikusnak is a "nép nyelvén kell beszélnie" ugyebár, de ez nem azt jelenti, hogy úgy kell megszólalnia, hogy "figyejjé má', hö...hö..." :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.02.19. 15:11:57

@Zöldi László: Erre - a j és ly idétlen változatainak mellőzésére - megkérhetted volna az ellenzéki hölgyeket is... :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.02.19. 15:13:37

@Leylandi: :)))

Aki folyton folyvást elfojt,
Annak agyvize már elfolyt.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 15:25:07

@nick papagiorgo:
Azért felvetődik bennem a kérdés, hogy szépen cizellált, dallamosan hangsúlyos szövegben semmit, vagy marhaságot mondani, vagy elcserélni a j betűt egy arra érdemesebb sorsú mondatban?
Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy hülye okoskodik. Álamfőink és huszituszi kupakos barátaink között mire ráncoljuk a homlokunk?

nick papagiorgo 2019.02.19. 15:34:17

@BiG74 Bodri:
Szerintem az egy dolog, hogy valaki szépen cizelláltan, hosszan stb. mondja a semmit. Ilyenre több példát is látni, rendszeresen.
De ha valaki helyesen írni SE tud, az már egy másik szint (lefelé).

nick papagiorgo 2019.02.19. 15:36:37

@ételizésítő: az azért elég baj, ha valaki CSAK a fideszes képviselőkben látja meg a hibát :)

Comte de Gippaud 2019.02.19. 16:22:00

Nem illendő ha nem engedik az enbert beszélni az országgyülésbe. Na. Mér nem lehet eszt megérteni.

Zöldi László 2019.02.19. 16:33:07

@Comte de Gippaud: Így már jó, bár ez a beszédmodor nem illik az intellektusához.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.02.19. 16:44:22

Sajnos az bizony úgy működik, hogy aki nekiáll trollkodni, az nagyon kell ügyeljen, hogy ne kövessen el hibákat, mert összeomlik az egész. Aztán meg egy közszereplőnél még komolyabb ez a hatás, tényleg igazságtalannak tűnhet, de ha kiállsz egy ordító helyesírási hibát tartalmazó transzparenssel, akkor bármilyen komoly is lenne a mondanivaló, hülyét csinálsz magadból. Ezen nincs mit finomítani, fontolgatni, mérlegelni, független a tábortól (a betegesen elvakultak kivételével), pont.
Az "ly" védelmében hozzá kell tennem, hogy semmivel se logikátlanabb, mint a többi nyelv hasonló szivatásai (németben a nemek, angolban a rendhagyók, stb). Vagy megy valakinek, vagy nem. A folyik és a fojt keverése amúgy is egy klasszikus típushiba, bár nem olyan nehéz, mint mondjuk a muszáj, sujkol, röhej szavak, amiket konkrétan meg kell jegyezni.
Ráadásul ezeket a papírokat valaki megírta Wordben, ami szinte egész biztos, hogy pirossal aláhúzta a hibát, többeknek is a kezébe került, mások látták. Még ha nem is pont a helyesírásról szólt a történet, azért nagyon feltűnő a hiba. Nekem egyből szemet szúrt, amikor megláttam a képet az Indexen, csak utána láttam a cikk címét.

midnightcoder2 2019.02.19. 16:44:47

Amúgy ez az egész szépen mutatja, hogy miért is nyernek Orbánék. Ha választani kell, hogy Piszkos Fred vagy Fülig Jimmy álljon a kapitányi hídon, kevesen döntenek ez utóbbi mellett.

Hefe 2019.02.19. 16:46:13

"Megértem az indulatukat, mégis méltatlannak érzem a hangvételüket. A pontos j és az ly jelensége ugyanis anyanyelvünk logikátlan jelensége."

eredetileg nyilvan ket kulonbozo hang volt.

Comte de Gippaud 2019.02.19. 16:46:46

@Zöldi László:

"ez a beszédmodor nem illik az intellektusához."

Hacsak nem akar a zember ellenzéki képet viselni.

Hefe 2019.02.19. 16:48:06

a dolgot az teszi erdekesse, hogy kunhalmi kepviselono eppen az oktatasert felelne a partjaban, meg ugy altalaban. A kicsit neccesen megszerzett diploma kihangsulyozza a malort.

Ekrü 2019.02.19. 16:57:22

"Kunhalmi Ágnes 2010 óta az MSZP elnökségi tagja, a párt oktatáspolitikusa, " (Wikipédia). Már csak egy kérdés.Ha ő az MSZP oktatáspolitikusa akkor milyen lehet a többi? :)))))

gyászhuszár 2019.02.19. 16:57:40

Oszinten, elso ranezesre nekem le sem esett mi az a nagy hiba csak azutan hogy megneztem mit kell nezni. Egyebkent tok mindegy bar angolul tudnek ilyen szarul.

Comte de Gippaud 2019.02.19. 17:03:03

@Ekrü:

"Már csak egy kérdés.Ha ő az MSZP oktatáspolitikusa akkor milyen lehet a többi? "

Ja, aztán azzal kampányolnak, hogy romlik az oktatás minősége . Hát, én nem tudom, a 13 éves lányom ezt a hibát biztos nem követte volna el szerintem.

engedélyes pinaellenőr 2019.02.19. 17:08:31

Medgyessy a szavak embere volt,szellemi utódai az írás népe..:)

Ekrü 2019.02.19. 17:11:33

@gyászhuszár: Én ezzel a helyedben inkább nem dicsekednék.Ez ugyanis a súlyos helyesírási hibák közé tartozik.

venszivar 2019.02.19. 17:29:19

nyelv újítók! ez IS bizonyítja,hogy mit össze "melóznak"...

BiG74 Bodri 2019.02.19. 17:32:41

Most tényleg muszály ennyit rúgozni egy elíráson?:)

BiG74 Bodri 2019.02.19. 17:54:43

Részemről nagyon unom már ezeket a középiskolai projekteknek beillő papírlapokat és molinókat mutogatunk fellépéseket. Dögunalom, hatástalan, nulla munka van benne, és nevetséges.
A birkamenetet, a sorosozást és a brüsszelezést is kiröhögöm, de ezt is. Meg a suzukihoz vonulok, oszt kérdezek, szörnyülködök, visszavonulok, mutogatok. Ez a politikai aktivitás? Gratula!
Akkor még megfejelik egy ilyen hibával, de sebaj, biztos jól megmagyarázzák maguk között, a kávézóban, hogy nem történt semmi, acélosan megy tovább a harc.

andrásúr 2019.02.19. 17:55:33

@midnightcoder2: Kikérem magamnak a kocsisok nevében !

Kunhalmi Nelymar 2019.02.19. 17:57:36

"Az ellenzéki pártok nem honosították meg a kaszárnyafegyelmet"

Rendben, de ezt legalább hárman olvasták: a két hölgy, meg aki kinyomtatta. 3-ból 0-nak tűnt fel a probléma? Remélhetőleg választáson is ilyen arányban kapják a szavazatokat.

HAT 2019.02.19. 18:03:31

@Before:
Egy kicsit elvetetted a sulykot :)

martineden 2019.02.19. 18:15:51

@midnightcoder2: ,,,és egy parlamenti képviselõ tudjon már olyan szinten helyesen írni mint egy közepes tanuló általános iskolás. ".....ha,egy (s p)koztarsasagi elnok nem tud,mert lenne kotelezo egy fapados kepviselonek?

törppicur 2019.02.19. 18:40:42

Kunhalmi Ágnes délután újságírói kérdésre az esetről azt mondta: Hibáztam. Ezért elnézést kérek. Csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit.
Azért a helyében megfontolnám a hibátlanságot, még ha a semmittevés is az ára.

Ellenzéki Tüntető 2019.02.19. 18:47:56

"Az a benyomásom, hogy akik most támadták a két ellenzéki politikust, maguk sem volnának képesek hibátlanul kitölteni a világhálón terjengő helyesírási tesztet."

Viszont nem is jelölték őket oktatásügyi miniszternek...

Kunhallmi Agnes 2019.02.19. 19:18:18

Az Orbánrezsim nem foglya tudni elfolytani az országos tüntetéseket.

SZRTÁLYK, SZRTÁLYK, SZRTÁLYK, SZRTÁLYK, SZRTÁLYK, SZRTÁLYK, SZRTÁLYK, SZRTÁLYK

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2019.02.19. 19:23:15

Azért az ugye megvan, hogy Kunhalmi az MSZP egyik oktatási szakpolitikusa? :) Vagy legalábbis ebben a szerepben is nyomják őt évek óta.

Ad Dio 2019.02.19. 19:38:34

@Zöldi László:

Nagyon nagyra értékelem, hogy végül is nem cenzúrázott.

enrikokaruszo 2019.02.19. 19:39:04

a szavazóbázis a kommenteken van kiakadva:)

önhordó 2019.02.19. 20:01:50

Bangóné és Kunhalmi lassan olyan lottó 5 ös lesz a fidesznek mint.....

Kandabula 2019.02.19. 20:02:07

Én csak hápogok. A hülyeség taknya beborít már mindent.

nick papagiorgo 2019.02.19. 20:29:04

Azért vegyük észre, hogy itt valami iszonyatos káosz van némelyek agyában.

Ma az ellenzéki képviselők visszatértek dolgozni, és ilyeneket mondtak, hogy:

"Varju László (DK): A kormányt szerinte nem érdekelte, hogy az apák, anyák nem látják a gyerekeiket a 400 túlóra miatt." (ezt nem fejtette ki, hogy ki dolgozik 400 túlórát, az apák/anyák, vagy a gyerekek - nyilván mindenki). Továbbá: ". A munkavállalóknak nem több munka kellene, hanem több bér. ". Igen, ezt Franz Timmermans is kifejtette. Csak két dolgot felejtett el hozzátenni:1. a szoci kormányok se igyekeztek valami hűde a béremeléssel 2. honnan kellene a cégeknek kigazdálkodni azt a 20-30%-os béremelést, ami úgymond "igazságos" lenne. Illetve ez ilyen "csettintésre"megy, ugyebár.

illetve (a kedvencem)
"Szabó Tímea (Párbeszéd): Hétfőn az ellenzék a Suzuki-gyárban járt, amely a kormánytól 2,6 milliárd forint állami támogatást kapott. Ehhez képest az ellenzéki képviselők nem juthattak be." Nyilván, ha egy MAGÁNCÉG állami támogatást kap a KORMÁNYTÓL, akkor ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve az ELLENZÉKI képviselők oda szabadon bejárhatnak. Ennek a nőnek még nagy jövője van.

A fenteieket olvasva, meg kell állapítanom, hogy egynémely képviselők, pestiesen szólva "azt se tudják, milyen rendezvényen vannak". Ennek fényében revideálnom kell álláspontomat, egy j vagy ly elütés szinte semminek tűnik.

TSandor Toth 2019.02.19. 21:26:09

Szerintetek olvasni azért tudnak?

Billy Hill 2019.02.19. 21:41:07

@Before: "Ráadásul ezeket a papírokat valaki megírta Wordben, ami szinte egész biztos, hogy pirossal aláhúzta a hibát".

Első gondolatom! Még most, hogy ide pötyögök, ez a felület is pirosan aláhullámozza a problémás beírást... Pölö ezt, hogy "Before" meg "pölö". :-)

Billy Hill 2019.02.19. 21:47:15

@nick papagiorgo: Szerintem Timmermans úr hazafelé menet benézett néhány nagy autógyártó központjába (München, Ingolstadt, Stuttgart és Rüsselsheim), és már intézkedett is a közép-kelet-európai bérelemelések ügyében! Remélhetőleg pozitív visszajelzéseket kapott; kíváncsiak és bizakodók vagyunk!

Kelly és a szexi dög 2019.02.19. 22:18:01

A kommunisták mindig is híresek voltak a műveltségükről...

élhetetlen 2019.02.19. 22:27:38

@midnightcoder2: „Azért, ha valaki képviselõnek jelölteti magát, rendelkezzen már valami kulturális minimummal.”. Igen ezen a szinten lehet elvárás. Plágium Pálnál már nem volt elvárás a kulturális minimum, mert ő már felette állt ezeknek a hívságoknak, ő lehetett álamfő. Ja, nála szóba sem jöhetett a lejjebb, élete végéig villa, személyzet, repikeret, stb. Sőt, a kedvéért külön törvény is, hogy mindezek nemcsak a szolgálati idejüket kitöltött államfőknek jár. Nem ciki a szöveged? De az, legfeljebb te nem fogod fel.

Ekrü 2019.02.19. 22:33:07

@élhetetlen: Amennyire én emlékszem,miután kiderült a plágium,ő lemondott.Ezek szerint várhatjuk ,hogy jelen képviselők is levonják a szükséges konzekvenciát és lemondanak a mandátumukról?

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2019.02.19. 22:41:53

Kíváncsi voltam, milyen mentséget talál ki a poszt írója az iskolázatlan önjelölt kultúrfelelős Kunhalminak meg a vele egy húron pendülőknek. Sajnos önmagát is csak ugyanoda sorolta be azzal, hogy relativizálja és elfogadhatónak állítja be a nyelvtani analfabétizmust. Lesújtó a véleményem az egész bagázsról.

élhetetlen 2019.02.19. 22:43:23

@Ekrü: „miután kiderült a plágium,ő lemondott”. De nem mondott le az „álamfő” leírása után. Ha akkor mondott volna le, akkor helyesírási hiba itt is, ott is, akkor vonhatnál párhuzamot. De egy helyirási hiba, és egy plágiummak szerzett doktori között azért van különbség, akkor is, ha te ezt nem látod.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2019.02.19. 22:45:12

@nick papagiorgo:
Timike nyilván dolgozni akart beállni a Suzuki gyártósoron, de nem hagyta az O1G

Ekrü 2019.02.19. 22:57:11

@élhetetlen: Azért Schmitt Pál egy olimpiai bajnok ,sportoló volt.Tehát az élet egy másik területén letett már valamit az asztalra.Kunhalmi Ági és Bangóné ugyan mit? Ráadásul az ajtónak rohanás,no meg Bangóné esetében a hírhamisítás kísérlete után nekik is le kellett volna mondaniuk,nem gondolod?Ez már náluk is a sokadik eset.

élhetetlen 2019.02.19. 22:57:39

@törppicur: „Azért a helyében megfontolnám a hibátlanságot, még ha a semmittevés is az ára.”. Semmi gond, ülj a galagonya földön, ahol találtak, és tökéletes leszel, ha nem teszel többet, minthogy körbeugrálsz egy sülttököt. Biztosan neked való életmód, de nem biztos, hogy mindenki erre vágyik. (www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/9623/hupikek-torpikek/torpicur---robog-a-domper-zeneszoveg.html) .

Zöldi László 2019.02.19. 22:58:25

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: Ezek szerint azért hoztam szóba az egészet, hogy mentséget találjak a két hölgynek? Érdekes elképzelés.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2019.02.19. 23:06:18

@nick papagiorgo: "A gond akkor kezdődik, amikor egynémelyek (akiket ráadásul a többi még előtérbe is tol) kb. hetente "szállítják" az ilyen-olyan bakikat. Ott már el kellene gondolkodni pár dolgon."

Nem is maga az elírás a lényeg, mert tényleg esetlen, de súlytalan lenne az egész ügy, ha nem lenne az egész mögött egy olyan implikáció, hogy sajnos az amúgy egyáltalán nem szakértői, profi, meritokrata fidesz-kormányt akárki, akárhogy alapon akarják leváltani, és ha valaki még emlékszik, 2010 is pontosan így indult, és sajnos nem az látszik, hogy bármilyen lényegi változás jön. Lehet hogy lesz némi "appeasement", nem lesznek nyílt támadások mondjuk az Akadémia ellen, csak lábjegyzetben lehet olvasni a hírt, hogy hogyan sorvad továbbra is a magyar oktatás, tudományos élet.

Pontosan annak az érdeke diktatúrával és nem szakmai programmal kampányolni, aki politikai manipulációval és big campizmussal akar választást nyerni, mint anno egy bizonyos valaki, aki felszalámizta a saját oldalát. A sérelmi politika nem elég, az o1g nem elég, nem erről kellene szólnia a közéletnek, hanem arról, aminek jönnie kell. Nekem kimondottan nagy felüdülés volt, hogy sokan, azok közül, akiket a fidesz a legvadabb sorosistákként bélyegezhetne meg normálisan, a saját moralitásuk, értékrendjük szerint, de szakmailag korrekten elemezték az új családalapítást ösztönző programokat. Ez lenne a valódi civil szféra, de ezt nem lehet és nem szabad elválasztani, még kevésbé alárendelni a tényleges politikai intézkedéseknek. Az elemző elemez, az akadémikus kutat és utána szakpolitikusok és képviselők kidolgoznak egy programot, amit utána bemutatnak a választóknak, a demokrácia bázisának, és ez alapján ítélik meg a munkásságukat. A morális döntés a népé, a realitás meghatározása a tudományos kutatást végzőké, a politika feladata, hogy közvetítsen a kettő között, biztosítsa, hogy a széles publikum pontos, és hiteles információkat kapjon a döntéshez.

Van helye a mémeknek és a hőbörgésnek, de az csak egy desszert, nem lehet arra építeni.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2019.02.19. 23:09:47

@Billy Hill: ennyike. Én mondjuk ezért is nem értem, hogy lehet annyi egyszerű elpötyögés, typo az indexnél, főleg a külföld rovatban. Tudom, régen sokkal-sokkal több volt, de azért még ma is jönnek ki olyan cikkek, hogy azon gondolkodok, hogy ezt legalább mobilon nyomkodta be és senki át sem futotta, vagy mi és hogy.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2019.02.19. 23:20:31

@élhetetlen: igen, pontosan ezzel az igénytelenséggel kell periféria országot, lemaradó, "jó ez nekünk így is" régiót építeni. Nem baj, ha nyelvileg igénytelen a képviselő, a lényeg, hogy a mi oldalunk nyerjen, zárjunk össze gyerekek, az ellenség a másik oldal, ne kritizáljuk egymást. Kicsit sem lehet csodálni hogyan építette fel itt Orbán a NER-t, ez a mentalitás mélyen benne van sokakban és egyre mélyül.

gyászhuszár 2019.02.19. 23:21:50

@Ekrü: nem ebbol lesz kenyerem de abban a pillanatban nem tunt fel, sok diploma ide vagy oda vagy sok nyelvvizsga ide vagy oda. Ez egy bagatell dolog, szerintem a nákolas suksukoles es lyuk helyett luk irasa az sokkal gazabb. De mindegy nem lehet mindenki Gretsy Laci bacsi. En peldaul a nyalasban vagyok jo ott nem hibazom apa!

élhetetlen 2019.02.19. 23:36:19

@Ekrü: „az élet egy másik területén letett már valamit az asztalra”. Na, látod, ez az. Az élet egy másik területén. Ha ottmarad, beéri a nemzet spotolója címmel, és a sportdiplomáciai karrierjével, akkor is jól élt volna. De ő kiröhögtette magát, mikor megfosztották a doktori címétől és azt mondta, hogy majd leteszi a doktorit, amire nem képes. Ez őt sem érdekli, és engem sem, de ez nem az a hozzáállás, amit értékelni lehet. Kunhalmi Ági és Bangóné megpróbálnak valamit tenni, úgy ahogy, de semmivel sem szánalmasabbak, mint S.P. az álamfői szereplésével. A különbség annyi , hogy S.P. mindezt komoly, élete végéig szóló anyagi előnyökért tette. Sőt, a kedvéért külön törvényt is hoztak, hogy mindezek nemcsak a szolgálati idejüket kitöltött államfőknek jár, hanem a bukottaknak is. Befejezhetjük ezt a kommnet váltást, mert nem fogunk egyetérteni abban, hogy melyik fél a tisztességesebb.

élhetetlen 2019.02.20. 00:00:00

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: „Nem baj, ha nyelvileg igénytelen a képviselő, a lényeg, hogy a mi oldalunk nyerjen, zárjunk össze gyerekek”. Milyen összezárásról beszélsz? Ki mondta, hogy az nem volt hiba? Hol olvastál ilyet? Itt senki nem zárt össze, mindenki tudja, hogy ez egy baki, csak van, aki bűnnek állítja be, és azt vonja le belőle, hogy egyetlen ellenzéki sem tud írni. Igazad is lehetne, hogyha nem feledkeztél volna meg egy „álamfőről”, az belefért a NER igényességébe, mert senkinek a szeme sem rebbent. Ahhoz, hogy bukjon, már a plagizált doktori kellett. Baj, ha nyelvileg igénytelen egy képviselő, sokkal nagyobb baj, ha egy államfő az, mondom én. És nem csodálkozom, hogy hogyan lehetett felépíteni a NER-t, de nem is csodálom az elkészült remeművet.

élhetetlen 2019.02.20. 00:13:12

@Comte de Gippaud: „én nem tudom, a 13 éves lányom ezt a hibát biztos nem követte volna el szerintem.”. 13 évesen járási helyesírási versenyt nyertem, de felejt az ember. Ha ráérsz kivárni, nézd meg, hogy negyven évesen téveszt-e. Persze lehet, hogy te sem tévesztettél soha, és a lányod sem fog, de nem lehet mindenki olyan tökéletes, mint ti.

élhetetlen 2019.02.20. 00:20:28

@Kandabula: „Én csak hápogok. A hülyeség taknya beborít már mindent.”. Most képzeld el ezt a mondatot így. A hülyeség beborít már mindent. Mondanivalód van, vagy csak azért írsz, hogy beapplikálhass egy gusztustalan szót?

élhetetlen 2019.02.20. 00:38:24

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Ez jó! „Az elemző elemez, az akadémikus kutat és utána szakpolitikusok és képviselők kidolgoznak egy programot, amit utána bemutatnak a választóknak, a demokrácia bázisának, és ez alapján ítélik meg a munkásságukat. A morális döntés a népé, a realitás meghatározása a tudományos kutatást végzőké, a politika feladata, hogy közvetítsen a kettő között”, de láttál ilyet a NER-ben. Erről szólnak a nemzeti konzultációk? Bocs, ha félreértettelek, nem mentem vissza a kommenteken.

ételizésítő 2019.02.20. 01:50:37

@élhetetlen:
A hozzászólásaidat látva ez elég hihetetlennek tűnik.

Netuddki. 2019.02.20. 08:12:12

@Zöldi László: Nos, ha én ide, a szövegmezőbe, hibásan beírom a kérdéses szót, a szoftver pirossal aláhúzza, mert hibás. Az elütéseket ki is szoktam javítani. Más kérdés, hogy aki kinyomtatta a hölgyeknek a szövegüket, miért nem javította ki? Az biztos, hogy aki elkövette, annak a szövegszerkesztőjében is alá volt húzva a hibás szó.

Egyik riportban Kunhalmi azt mondta, ha nem lett volna a hiba, akkor sokkal kevesebb visszhangot kapott volna a performancuk, és a lakájmédia meg se említette volna. Nem tudom az ellenzék melyik változattal járt volna jobban. Mindenesetre, én a Suzuki elé vonulást sokkal gázosabbnak éreztem, mint ezt a véletlen, vagy szándékos elütést.

A TV székházban a földre fekvő performance is nekem kicsit túl gyerekes volt. De aztán értelmet nyert amikor a lakájmédia össze-vissza hazudozott róla. Mivel én élőben néztem az FB-n, köszönő viszonyban sem volt a valósággal amit be akartak adni a nézőknek, hallgatóknak. Ez viszont nagy szégyen mindenkire nézve, hogy idáig jutottunk '90 óta. :/

sinus67 2019.02.20. 08:25:21

Tegyünk írásjelet a politikusok helyesírási hibáit - jogosan - firtató mondatok végére.
Azt hiszem ebben az országban a legnagyobb lopás nem a show ellopása.
Sőt! A legnagyobb probléma sem az, hogy j, vagy ly, l, vagy ll.
Ha minden rendben lesz, pl.:
- a valóban rászorulók valódi támogatása
- a tudományos élet autonómiája
- az oktatás
- az egészségügy
- a korrupció visszaszorítása (megszüntetni esély sincs) stb.

akkor ráér mindenki a helyesírással foglalkozni. Addig ez semmi más, mint pótcselekvés bármelyik oldaltól. Még akkor is, ha szerez némi örömteli pillanatot az ellenfélen való ironizálás, viccelődés formájában. Kiváltképp, hogy a mostani élcelődés alanyainak semmi befolyása és lehetősége nincs és egyhamar nem is lesz a fenti problémák megoldására.

Sokkal jobb téma az élcelődésre a legfőbb ügyész indoklása az EP költségvetési bizottsági ülésére történő meghívás elutasítását illetően.
A bizottság ülésén ugyanis nem a SHOW ellopásának részleteit szeretnék megvitatni.

gigabursch 2019.02.20. 08:33:04

Ági jobb híján elmehet még az indexet, vagy a B1 blogra szerzőnek.
Ott ez elmegy.

gigabursch 2019.02.20. 08:34:11

@gigabursch:
Indexet => nem ndexre
Kugli...

gigabursch 2019.02.20. 08:36:28

@gigabursch:
Ettől már herótom van...

Okostelefonról kommentelni kész agybaj.
(Az agybajt mindenáron ágybanra akarta javítani.)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2019.02.20. 09:04:16

@gigabursch: Már megtörtént! :)
Ekkor: 2019.02.19. 15:13:37
;-)

Nincs közöttünk csicska 2019.02.20. 09:38:38

Mar nagyon varom, hogy melyikuk lesz az elso analfabeta noi miniszterelnok jelolt.

nick papagiorgo 2019.02.20. 09:48:16

@gigabursch:
láttam erről egy viccet (angolul).
Egy sírfelirat, így hangzik:
Here lies the inventor of the autocorrector. Restaurant in peace.

nick papagiorgo 2019.02.20. 09:56:00

@sinus67: hát azért ebbe a megjegyzésbe sokan beleláthatják a "jó, de ne erről beszéljünk, hanem amarról" igyekezetet :)

Ez egyébként egyre általánosabb, az illető nem foglalkozik a problémával, mert "vannak sokkal súlyosabb problémák is, miszerint...." és elmegy abba az irányba. Ügyes próbálkozás, de a probléma megkerülése. Minősített esete volt, amikor a múltkorjában egy Jobbikos legényt kérdezgetett a kormánypárti tévé a pártjában levő - esetleges - korrupcióról, meg "furcsa" kampánypénzekről, erre ő ügyesen kivágta magát, hogy nem erről kell beszélni, Mészáros Lőrinc sokkal többet lop, és őt majd legközelebb akkor hívják, ha majd Mészáros Lőrinc meggazdagodása kerül szóba - és kiment.

Egy tökéletes performansz volt. Az illető biztos büszke is volt magára, hogy milyen ügyesen megoldotta a feladatot :)

Látens Inszinuáció 2019.02.20. 10:42:13

@Ellenzéki Tüntető:

"Viszont nem is jelölték őket oktatásügyi miniszternek..."

Sőt!
Államfőnek sem.

Látens Inszinuáció 2019.02.20. 10:51:10

@nick papagiorgo:

"2. honnan kellene a cégeknek kigazdálkodni azt a 20-30%-os béremelést, ami úgymond "igazságos" lenne. Illetve ez ilyen "csettintésre"megy, ugyebár."

Ez egy igen összetett kérdés, de néhány ötlet:

Csökkenteni kell a munkaadók adóterheit, amely jelen helyzetben a legmagasabb Európában.
Nem összeszerelő üzemnek kellene tekinteni az országot, és annak munkavállalóit.
Fejleszteni kellene az oktatást, és azon belül a szakmai oldalt, mert nincs már itthon szakember.

És a slusszpoén.
Ha már a fogyasztói árak megütik az EU. szintjét, akkor a béreknek is valahol itt kellene mozogniuk.
Ugyanis - és ezt már 9 évvel ezelőtt is megírtam:

Ha nincs bér, nincs fogyasztás.
Ha nincs fogyasztás, nincs munkahelyteremtés.
Ha nincs munkahelyteremtés, nincs bér.

Ennyi.

nick papagiorgo 2019.02.20. 11:13:02

@Látens Inszinuáció:
nézd,
a munkaadók adóterheit lehet csökkenteni (lettek is csökkentve), de abból nem lesz +20-30%-os béremelés. Lesz valamennyi (pár %), de nem ennyi.
"Nem összeszerelő üzemnek kellene tekinteni az országot" - ez szépen hangzik, sokan mondták is már, de erre senki sem tudott megoldást (még). Pár példától (pl. MOL, OTP) eltekintve, nincs magyar multi, sem tekintélyes magyar vállalat, az igazán nagy mennyiségű embernek munkát adó cégek külföldi multik.
"Fejleszteni kellene az oktatást" - ezt is sokan mondták, sokan próbálkoztak vele (kb. erről szólt az oktatás az elmúlt 20 évben) megoldás még sincs.

Tehát a 2. és 3. ötleted jó ugyan, de egyfelől ezek hosszútávú megoldások, másfelől ezek a dolgok 20 éve feszegetik a magyar társadalmat, de megoldást nem talált rá senki. Nem hinném, hogy bárki hipp-hopp kihúz valamit a kalapjából :)

és végül:
"Ha már a fogyasztói árak megütik az EU. szintjét, akkor a béreknek is valahol itt kellene mozogniuk."
Ez társadalmilag nagyon igazságosnak hangzik, viszont ha a bérek is ott lennének, akkor az országnak nem lenne ún. "versenyelőnye" - tehát minek jöjjön ide pl. a német multi dolgoztatni, ha a bérek stb, ugyanazok, mint otthon, akkor ő inkább otthon teremt munkát, nem ? :) A magyaroktól hiába várod a munkahelyteremtést, tehát ez így szép lenne, csak akkor nem lenne munkahely.

midnightcoder2 2019.02.20. 11:16:34

@élhetetlen: Mintha úgy emlékeznék, hogy Schmitt Pál a botrány után eltûnt egy lyukban és behúzta maga után. Másrészt, itt nem plagizált doktori disszertációról van szó, hanem elemi helyesírási hibáról amiért anno ötödik osztályban a tanító néni akkora egyest adott volna nyelvtanból hogy kilóg az ellenõrzõbõl. Persze ez még abban a csúnya poroszos Kádári oktatásban volt, és az is nyilván az én hibám, hogy én Jókait olvasva nõttem fel, és nem a Való Világon meg a Mónika Shown. Ez utóbbi esetben nyilván kevésbé gondolnám szégyenteljesnek, hogy az ország élén állók ilyen alapvetõ kulturális hiányosságokkal küzdenek.

Larrikin 2019.02.20. 11:16:47

@Netuddki.: "Az biztos, hogy aki elkövette, annak a szövegszerkesztőjében is alá volt húzva a hibás szó."
Feltéve, hogy magyar szoftvert használ, vagy utólag telepített/beállított mindent, amit kell. Ebből a külföldi ügynökös következtetést vonja le valaki más:)

midnightcoder2 2019.02.20. 11:32:09

@Látens Inszinuáció: "Nem összeszerelő üzemnek kellene tekinteni az országot, és annak munkavállalóit."
Ez a baloldal egyik állandóan ismételgetett marhasága. Mégis, mi a fenét kezdesz a 8 elemis proletárral ? Jöhetne szoftvert fejleszteni is, egy rakás cégnél van felvétel, orvosból is kellene több, stb. de ha egyszer nincs végzettsége, nem teheted oda. Kb. két lehetõsége van: vagy otthon ül és várja a segílykét, vagy megy az összeszerelõ üzembe dolgozni.

"Fejleszteni kellene az oktatást, és azon belül a szakmai oldalt, mert nincs már itthon szakember."
Persze hogy nincs szakember, amikor minden épkézláb kimegy a 4x-es kinti bérért. A másik oldalon pedig a hülye Pistikébõl nem fogsz mérnököt képezni, ráadásul mivel a szent deszegregáció nevében be kell tenni a normálisak közé, így az egész osztály tanulását is ellehetetleníti. Ma ha Pistike hülye, akkor a felsõ tagozatig még a szülõ aktív közremûködése mellett sem sok esélye van hogy speciális iskolába kerüljön, ha pedig a szülõ nem mûködik együtt (Pl. mert nem akar plusz két buszmegállót utazni vele emiatt) akkor tuti hogy ott marad. Na most, amíg csak az a gond, hogy Pistike az IQ-ja alapján szobanövény, addig nincs nagy gond, igaz hogy hülyébb lesz mint a speciális iskola után lenne, de amúgy sem egy potenciális Einsteint veszít vele az emberiség. Viszont ha Pistikének rohamai vannak, és õrjöng, akkor az osztállyal foglalkozó pedagógus azzal lesz lekötve, hogy Pistike ne ölje meg se magát, se mást. Na, ez viszont már annyira nem javítja az adott osztály teljesítményét.

Szar volt a Kádár rendszer oktatása, de azóta ahányszor nekiálltak javítani, úgy lett egyre szarabb.

"Ha már a fogyasztói árak megütik az EU. szintjét, akkor a béreknek is valahol itt kellene mozogniuk."
A béreket a munkaerõpiac határozza meg, az eszkimók és a fókák arányán múlik a fizu. Teccettek volna nem kommunizmust építeni, nem csõdbevinni, a maradékot nem szétlopni, és akkor nekünk is lenne saját gazdaságunk a multikon kívül.

konrada 2019.02.20. 11:37:07

@midnightcoder2:
....meg azzal, hogyan tudja ezt úgy megtenni, hogy se a Pistike ne verje meg, se a szülei, de még arra is vigyázzon, nehogy kirúgják azért, mert esetleg nem bírt vele másképpen, csak fizikai ráhatással, és emiatt ki ne rúgják.

...a normálisabbjai emiatt inkább elmennek több pénzért aktát tologatni....

Minden ballib bérretteg 2019.02.20. 11:52:20

@midnightcoder2:

"Szar volt a Kádár rendszer oktatása, "

Szerintem a legjobb volt Európa szerte. legalábbis a tanulmányi eredményeket, és a magyar szakemberek elismertségét tekintve mindenképpen.

A tanárok jogainak visszaállítása, a renitens tanulók büntetésének, eltanácsolásának lehetősége az egyetlen járható út, a Magyar Bálint féle MSZP-SZDSZ-es iskolarombolás után.

Kunhalmi Nelymar 2019.02.20. 13:05:37

@Minden ballib bérretteg: Erre esély sincs, mert ez szembe megy az európai alapértékekkel, de minimum antiszemitizmus. A fegyelem egyesek szerint fasiszta fogalom, a rend az önkényuralom non plus ultrája, a diák lelke pedig egy életre megnyomorodik, ha házi feladatot kell írnia. De a nemzetközi felmérésekben egyre rosszabbul szerepelünk, amire az egyetlen magyarázat az, hogy Orbán. Hát amíg ez a felfogás nem lesz közröhej – nem bánom, közröhely – tárgya, addig itt a helyzet már csak romolhat. Hiszen most tanítanak azok, akik a Magyar Bálint-féle korszakban tanultak.

Metálvörös 2019.02.20. 13:21:33

Csak kötözködésképp megjegyezném, hogy a csupa nagybetűs szavakat általában kihagyja a helyesírás-ellenőrző (remélem, jól írtam :) ) program. Ez persze mit sem von le az eset szépségéből (csak a "Word aláhúzza" kommentelők számítógépes jártasságát kérdőjelezi kissé meg). Kunhalmi oktatáspolitikusságánál nagyobb problémának érzem, hogy az életrajza szerint drámatagozatos gimnázium, meg kommunikáció szak, neki tényleg illett volna észrevennie. Ugyebár az is lehet jó rezsibiztos, aki saját bevallása szerint nem ért az energetikához :)

Nincs közöttünk csicska 2019.02.20. 14:20:52

@Metálvörös: Kunhalmi nagyon jol adta el szereny kepessegeit, hiszen ha nem lenne kepviselo, akkor a kommunikacio-bufe szakos diplomajaval, nyelvtudas nelkul max. recepcios lehetne, de nem multinal.

Kommunikacio szak egy vicc. Ha tudna melle nyelvet, akkor mehetne multi-irodaba HR-PR zombinak, vagy executive assistantnak de Kunhalmi magyarul sem tud.

élhetetlen 2019.02.20. 17:27:20

@midnightcoder2: A helyesírási hibáról, és a plagizálásról. Jó a példád. „, itt nem plagizált doktori disszertációról van szó, hanem elemi helyesírási hibáról amiért anno ötödik osztályban a tanító néni akkora egyest adott volna nyelvtanból hogy kilóg az ellenõrzõbõl”. És, gondolom, ha puskázáson kapott, akkor megsimogatta a buksidat, hogy milyen ügyes vagy. Szóval, egy helyesírási hiba szerinted ugyanolyan súlyú, mint egy plagizált doktori, vagy még súlyosabb. Szerintem nem. És rosszul emlékszel. „Schmitt Pál a botrány után eltûnt egy lyukban és behúzta maga után.”. Nem, beköltözött a kapott ingatlanba és irodába, mert ami jár, az jár. Igen, az kimaradt a törvényből, hogy, ha valaki azért mond le, mert ég, mint az olajos rongy, annak esetleg nem járna. És még sokáig jártatta a száját, hogy majd ő megmutatja, és le fog doktorálni, de ez nem megy neki. Egyébként mindegy.

gigabursch 2019.02.20. 20:10:43

@nick papagiorgo:
A legdurvább egy a napokban tőlem kiment sms volt.
Anyuéknál leszünk helyett anyák leszünk.
Én meg a kisfiam...

ételizésítő 2019.02.21. 03:07:33

@gigabursch:
Autocorrect kikapcsolását próbáltad már?
Én általában azzal kezdem.

ételizésítő 2019.02.21. 03:14:44

@Metálvörös:
"a csupa nagybetűs szavakat általában kihagyja a helyesírás-ellenőrző"
Csak ha úgy állítod be.
Az Ignore words in UPPERCASE elől kell törölni a pipát.

(Gondolom, a legtöbb embernél azért alap, hogy legkésőbb az első használat során testreszabja a beállításokat.)

gigabursch 2019.02.21. 08:18:45

@ételizésítő:
Sokszor hasznos, mert valós elgépelést értelmesen javít. Ezért nem kapcsolom ki. Mégiscsak ujjaim vannak és nem tűhegyes körmeim. De amikor átfogalmaz....
Falnak megyek tőle.

Amúgy a régi WP alatt futtatott szójavítás fényévekkel jobb volt, mint amit a kugli tud.
De a WP-nak mennie kellett. Pedig BillyBoy csapata ezen a ponton szerintem sokkal jobb volt.

engedélyes pinaellenőr 2019.02.21. 09:37:13

Ha nem figyelsz, beléd száll..:)

ételizésítő 2019.02.22. 03:41:12

@gigabursch:
Az egyszer már beírt szavakat megjegyzi, szóval tanul, és azokat később javasolni fogja (az Android legalábbis ilyen). De nem javít ki hülyeségekre.
(Sőt, többnyire a szavak valószínű sorrendjét is megjósolja, és felajánlja a következőt. Elküldés előtt véletlenül kitörölt hosszabb üzeneteknél elég hasznos tud lenni. Ha már Undo gombot nem raktak a billentyűzetre. Pedig nem ártana.)

Ha a WP alatt a MS Wordot érted, ahhoz meg a magyart egy magyar cég (Morhologic talán) írta. Aztán később állítólag több más nyelvre is a magyar motort vették át, kissé módosítva (leginkább egyszerűsítve, kiszedve azokat a fölös részeket, ami a magyarhoz kell, a többi nyelvhez meg nem).