Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki politikusok mit kerestek a padlón?

2018. december 18. 10:26 - Zöldi László

Hozzám úgy jutott el a felvétel, hogy egyik digitális ismerősöm megosztotta a kormánypárti Mandiner, Origo és PestiSrácok nevű portálokon keringő coubot. Bocsánat az angol kifejezésért, de még nincs hiteles magyar fordítása. Úgy írnám körül, hogy tíz másodpercnyi videó. Valaki mond valami rövidet, fontosat, esetleg kínosat is, ráadásul a saját hangján - ezt nevezik hangharapásnak -, és a kép „amatőrsége” növeli az összhatás hitelességét.

A közszolgálati rádió, televízió épületében időző ellenzéki politikusok közül Bangóné Borbély Ildikó szembe fordult az okostelefonnal, és ezt találta mondani: „Kurva erős kép lenne, hogy lefekszünk a lépcső elé, és tarkóra rakjuk a kezünket.” A túszpózt javasolta, talán azért, mert túl sok bankrablásról készített filmet nézett. Az ellenzéki politikusok megfogadták a javaslatát. Láttuk őket hason fekve, arccal a padló felé, tarkóra tett kézzel. „Mit szólsz hozzá?” - kérdi kajánul digitális ismerősöm a másik oldalról. Azt, hogy Bangóné kikotyogta, amit az ügyesebben kommunikáló politikusok nem szoktak az orrunkra kötni.

De vajon miért gondolja digitális ismerősöm, vagy bárki, hogy a parlament ellenzéki padsoraiban üldögélő politikusok kivétel nélkül grállovagok? Nekik is vannak céljaik, amelyeket igyekeznek elérni. Itt vannak például a múlt hét közepén megszavazott törvények a túlórákról és a közigazgatási bíróságokról. Az utóbbi a jogállam megszüntetését jelenti majd, egyelőre azonban még nem érezhetjük a hatását. A nagyközönség szempontjából annyira elvont, hogy képtelenség volna ellene mozgósítani a társadalmat. Bezzeg a rabszolgatörvényként elhíresült jogszabály, amely a beterjesztő Kósa Lajos szerint is minimum több százezer embert érint.

Még mindig nem lehet tudni, hogy a kormánypártok kinek a nyomására, milyen gazdasági érdekcsoport kedvében járva erőltették át az országgyűlésen. A tüntetéssorozat kellős közepén azonban bebizonyosodott az, amit december 13-án még hezitálva fogalmaztam meg: „Fontos lehet Orbánéknak a túlóra-törvény, ha vállalták a kockázatot, hogy összeforrasztják az ügyesen szétmorzsolt ellenzéket.” Az ellenzék fiókjában kétségkívül nem Bangóné a legélesebb kés, ezért kitudódott a faramuci ötlet. Nekem se tetszik, mindazonáltal neki köszönhető, hogy utólag talán már elhiszi az olvasó, vajon az április 8-i választáson miért szavaztam olyan pártra, amelyben nincsenek politikusok.

169 komment
süti beállítások módosítása