Médianapló

Médianapló - Élménybeszámoló a nemzet főteréről

2018. december 08. 14:46 - Zöldi László

Egy törvénytervezet elleni tüntetésre összejöttek vagy tízezren az Alkotmány-utca torkolatában, szemben a Parlament főbejáratával. Egy moderátor felolvasta a külföldi szervezetek rokonszenv-táviratait, és egy kivételével a szónokok szavaiból egyetlen mondatot se jegyeztem föl. Székely Tamáséiból hármat is. Miután a vegyipari szakszervezet vezetője fölforrósította a hangulatot, a moderátor arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza. A pódiumra ekkor ugrott zászlóval egy sárga mellényes férfi.

Komjáthi Imre edelényi lakos, kazincbarcikai szakmunkás, hatgyerekes családapa és országgyűlési képviselő belekiabálta a mikrofonba, hogy „Gyertek utánam, menjünk a térre!” Mondandóját bizonyára arra alapozta, hogy Orbán Viktor nemrégiben megjegyezte: „A Kossuth-tér a nemzet főtere.” (Miniszterelnök.hu, 2018. november 17.) Márpedig ha mi vagyunk a nemzet, mehetünk a zászlós szónok után. A tömeg átjutott a villamos síneken, és már csak annyit láttam, hogy a köpcös aktivistát leteperik a rendőrök. Húsz év körüli, bordó sapkás fiatalemberek, akik a Parlament árnyékából százszámra bújtak elő.

Előre-hátra hullámzott a tömeg, mert a rend sorfalt álló őrei tartották magukat. Egy ősz hajú tüntető visszafordult, és ezt kiáltotta a tömegnek: „Miért nem jöttök, b@szd meg?” Erre visszhangzott valaki az utca felől, szintén férfihangon: „Toljátok, ba@szd meg!” Ám a rendőrök kitartottak, ezért idősebb asszony hajolt az arcukba: „Megvéditek az ország terét?” Felhangzott a tömegből: „Álljatok mellénk!” Az is, hogy „Értetek is tüntetünk.” A két utóbbi mondatot százak ismételték meg.

E rovatban évek óta írogatom, hogy miért hatástalan az ellenzéki pártok kommunikációja. Politikusaik fogalmakkal operálnak, holott csak az értelmiségiek fogalmi gondolkodásúak. A Fidesz ismeri a nép nyelvét, és kommunikációs szakemberei a kormánypárti politikusok fejébe verték, hogy csak igei állítmánnyal lehet cselekvésre ösztönözni. Íme, itt a rabszolgatörvény-tervezet elleni tüntetés. A kormány csúcsidőben napi 12 órán át akarja dolgoztatni a munkavállalókat, és bár azt ígéri, hogy három éven belül kifizetteti a túlórákat, feltételezhető, hogy a munkaadók fizetés helyett holtidőben küldik majd kényszerszabadságra a dolgozókat.

Lám, az ide-oda hullámzó, a nemzet főteréről kirekesztett tömeg nem az íróasztal mellett találja ki a jelszavakat, hanem átveszi és hangosan ismételgeti ama mondatokat, amelyek tetszenek neki. Mindegyikben volt igei állítmány.                

62 komment
süti beállítások módosítása