Médianapló

Médianapló - Túltolta-e Balog Zoltán a biciklit?

2018. november 02. 10:56 - Zöldi László

Ezekben a napokban beszédtéma a volt emberi erőforrás miniszter meglepően őszinte interjúja. Immár egyszerű halandóként, református lelkészként számolt el a politikai múltjával. S bár kitárulkozása utólagos, még így is kirí a kormánypárti politikusok közül. Ezt azért rögzítem, mert ezúttal olyan mozzanatot emelnék ki a terjedelmes interjúból, amely vitatható. Ezt mondta: „Az RTL Klub munkatársa például negyven percen keresztül beszélgetett velem, majd annyit vágtak be tőlem, hogy ’túltoltuk a biciklit’.” (Szemlélek.hu, 2018.10.29.)

A kijelentés annak idején kétségkívül nagy visszhangot keltett, érdemes tehát elhelyezni a korabeli összefüggésben. 2016 elejére nyilvánvalóvá lett, hogy a KLIK, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem vált be, mert az iskolák központosítása inkább hátránnyal járt, mint előnnyel. A pedagógusok tiltakozása nyomán az oktatáspolitikáért is felelős miniszter módosításokat jelentett be, és Balog Zoltán ezt találta mondani: „Túltoltuk a biciklit egy kicsit.” (RTL Klub, 2016.01.25.) Akkoriban gyakran idézték, és úgy lett szállóige, hogy lemaradt belőle az enyhítő körülménynek szánt „egy kicsit”.

A szállóigék természetéhez tartozik, hogy addig fúrunk-faragunk rajtuk, amíg eltűnik róluk minden fölösleg. Ami pedig a mondás tartalmát illeti, ha minden úgy történt, ahogy a volt miniszter most elmesélte, akkor nem szép az RTL Klub munkatársától, hogy beérte a kiemelt idézettel. Jó azonban tudni, hogy egy kommunikációs szempontból is felkészült politikus megelőzhette volna az újságíró eljárását. A szerkesztőség ugyanis szeretné „eladni” a cikket, ezért vadászik az interjúalany véleményét jellemző mondatokra, melyekből vonzó címet és érdekességgel kecsegtető alcímeket lehet fabrikálni..

Írásos hasonlattal élve ütős címmel kell olvashatóvá tenni a kolumnás (újságoldalnyi terjedelmű) interjút, amely megfelel egy negyvenpercnyi rádiós vagy tévés beszélgetésnek. Ráadásul kell hozzá még három alcím is, hogy megtörhető (olvashatóbb) legyen a betűtenger. Ha az emberi erőforrás miniszter azt szerette volna, hogy ne a biciklis önkritikát emeljék ki a szövegéből, akkor bizony gondoskodnia kellett volna számára kedvezőbb ütős mondatokról. Márpedig a jelek azt sejtetik, hogy miniszteri hat éve alatt Balog Zoltán nem értette meg a média működését. De mert a kormánypárti politikusok közül az egyik legműveltebb, utólag, a civil életben talán kamatoztatja majd a kommunikációs tanulságot.  

4 komment
süti beállítások módosítása