Médianapló

Médianapló - Gyurcsány az Alkotmány-utcában

2018. szeptember 18. 10:21 - Zöldi László

A volt miniszterelnök visszatért a közéletbe. Pártja áprilisban 308 ezer szavazattal épp csak bejutott a parlamentbe. Ő be is jelentette, hogy eltűnik a nyilvánosság elől, és kötcsei magányában végiggondolja a DK és saját helyzetét. Azt vártam tőle, hogy furcsa kijelentéséről - „Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos.” (FüHü.hu, 03.16.) - most, fél év múltán számot ad. Elmulasztotta.

Múlt szombaton az övéihez beszélt egy szállodában. A képernyőn sok ősz üstök és kopasz fej tűnt fel. Vasárnap, az ellenzéki pártok Bem-téri tüntetésén körülbelül kétezer érdeklődőhöz fordult. Hétfőn a parlamentben, kétszáz közéleti személyiség előtt beolvasott a miniszterelnöknek. Majd néhány százezer tévénéző előtt bejelentette, hogy a parlamenti térbe torkolló Alkotmány utcába ma délután ötre tüntetéssorozatot kezdeményez, mondván: „Én addig leszek kint, amíg lesz ember.” (ATV, 09.17.) Erős indítás. Azt is kifejtette, hogy az Orbán-kormányt eddig leginkább a netadó elleni fővárosi felvonulás ijesztette meg. A „szenjánosbogarakra” utalt, amidőn a tömeget a Gellért-hegyről filmezték az Erzsébet-hídon. Lenyűgöző látvány volt az okostelefonok megannyi fényforrása.

A harmadik Orbán-kormányt mégsem ez késztette visszavonulásra. A miniszterelnököt és környezetét az ijesztette meg, hogy a budapesti tüntetéssel egy időben országszerte tiltakoztak a netadó ellen. A helyi médiumok nem mindenütt számolták (vagy becsülték) meg a tüntetőket, de azért érdemes felsorolni a színhelyeket. Balatonszepezden tiltakoztak, Békéscsabán 150-en, Debrecenben 300-an, Dunaújvárosban 100-an, Egerben, Esztergomban 40-en, Győrött 60-an, Kecskeméten 80-an, Kiskunfélegyházán 60-an, Miskolcon 250-en, Nagykanizsán 50-en, Nyíregyházán 300-an, Pécsett 1200-an, Szegeden 1500-an, egy másik alkalommal pedig  2500-an, Szombathelyen 1300-an, Vácott, Veszprémben 40-en, továbbá Varsóban, Amszterdamban és Londonban is.

Orbánék 2014 októberében azért csúsztak el a digitális banánhéjon, mert nem az ellenzéki pártok mozdultak meg, hanem az ország netező népe. Most, újabb négy év múltán a Bem-téri kétezrek és az Alkotmány-utcában sátorozó DK-sok aligha ijesztik meg a negyedik Orbán-kormányt. A miniszterelnök lemondatását ugyanis az a Demokratikus Koalíció szorgalmazza, amelyik idén tavasszal azért vonult le az ország egyik feléről, mert a szervezettségéből csak ennyire telt. Miért éppen most volna országos hálózata, a történelmi vereség után?            

31 komment
süti beállítások módosítása