Médianapló

Médianapló - MIért óvatoskodik az MSZP?

2018. szeptember 14. 09:15 - Zöldi László

Kunhalmi Ágnes kifejtette az ATV-ben, hogy hétfőn reggel Szakács László elnökségi tag miért tért ki egy kérdés elől. (A műsorvezető azt firtatta, hogy az Európai Parlament strasbourgi ülésén a szocialista képviselők megszavazzák-e a Sargentini-jelentést.) A választmányi elnök politikusnő szerint a párt parlamentje szombaton igenre buzdította az uniós képviselőket, ám javaslatára pecsétet várt a hétfő délután ülésező elnökségtől. Mi rejlik az óvatoskodás mögött?

2017 júniusában ama kérdés körül tornyosultak az események, vajon a Fidesz képes-e levakartatni a fél ország hirdetőtábláiról a „Ti dolgoztok, ők lopnak” feliratú óriásplakátokat. (Rajtuk Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor.) Az MSZP fölfedezte a két jobboldali párt konfliktusában rejlő lehetőséget. Parlamenti frakcióvezetője, Tóth Bertalan arról beszélt, hogy törvényjavaslatuk megakadályozná a plakáthely-tulajdonos Simicska és a hirdető Jobbik együttműködését. Néhány órával később az Országos Választási Bizottság, kampány idején a szocialisták legfőbb döntéshozó szervének vezetője, Botka László miniszterelnök-jelölt megvétózta a saját törvényjavaslatukat. Másnap az MSZP sajtófőnöke, Nyakó István kizárással fenyegette azokat, akik együttműködnének a Fidesszel.

Sem a Fidesz, sem az MSZP nem örült volna a Jobbik térhódításának, abban azonban különböztek, hogy a kormánypárt a hatalom megtartásáért harcolt, a szocialista képviselők pedig azért, hogy 2018-tól az országgyűlés legnagyobb ellenzéki pártját adhassák. Botka László viszont a Fidesz legyőzését tűzte ki célul. A szocialista honatyák ismerték a pártjuk állapotát, ám hitelesnek hatott Botka álláspontja is, aki 2018-ban miniszterelnök akart lenni. Két stratégia ütközött, és a szegedi polgármester néhány hét múlva kilépett az országos politikából.

Az MSZP úgy módosította a stratégiáját, hogy ha a két jobboldali párt meggyöngíti egymást a kampányban, akkor az általa vezetett ellenzék besétál a hatalomba. Már azt sem sikerült elérnie, hogy a nála kisebb ellenzéki pártok elfogadják a vezető szerepét. A választmányának ezzel kellett volna szembenéznie múlt szombaton, öt hónappal az országgyűlési választás után. Lehet, hogy ez megtörtént, de a következtetéseket a pártparlament elnöke, Kunhalmi Ágnes nem kötötte az orrunkra. Inkább arról számolt be, hogy a Sargentini-jelentés megítélésére egy nappal a strasbourgi vita előtt üttettek pecsétet a pártelnökséggel.

Ezt az állásfoglalást sem siették el. A másikat azonban, a választási vereség elemzését vagy elmulasztották, vagy elhallgatják a nyilvánosság elől.

16 komment
süti beállítások módosítása