Médianapló

Médianapló - Orbán hogyan horgonyzott le Áder Jánosnál?

2018. május 20. 10:20 - Zöldi László

Miniszterelnökünk mestere a képes beszédnek. Családi környezetéből örökölte a közmondások (népi szállóigék) iránti érzékét, metaforákkal (sűrített hasonlatokkal) szívesen horgonyoz a közérthetőség háborgó tengerében. Tanult mesterségében, a politikában rájött ugyanis, hogy a képes beszéd sokféleképpen értelmezhető. Azzal az előnnyel jár, hogy utólag nehéz helyreállítani, kikövetkeztetni, valójában mire is gondolt.

Legutóbbi beszédében négyéves útjára bocsátotta a negyedik Orbán-kormány régi és új tagjait. Helyettesétől, Semjén Zsolttól például a Miniszterelnök.hu tanúsága szerint ezt kérte: „Ő felel azért a bizonyos horgonykötélért, amely nem engedi, hogy gyakorlatias munkánk során a kelleténél távolabb sodródjunk eszmei kiindulópontjainktól.” (2018. május 18.) Egy belpolitikában járatos újságíróval arról beszélgettünk, vajon kitől ered a horgonyos hasonlat. Ő Semjénre tippelt, nem is ok nélkül.

Az épp ellenzékben lévő kereszténydemokrata politikus 2008. július 9-én ezt fejtegette a Magyar Hírlap hasábjain: „Orbán Viktor mondta, hogy a Fidesz olyan hajó, amelyik a fősodorban hajózik, de sokszor zátonyok közt kell navigálnia, néha viharban is. A KDNP az a horgony, amely ezt a hajót a hullámverésben is az örök értékekhez köti.” Orbán tehát valahol, valamikor mondott valamit a viharban hánykolódó hajójáról, neki pedig eszébe jutott ama bizonyos horgony, amely kétségkívül hasznos a zátonyok közelében. Majd amidőn Orbán Viktor negyedszer is miniszterelnök lett, visszahivatkozott a kereszténydemokrata politikusra.

Igen ám, csakhogy az eszmei kiindulópont és a stílusos kereszthivatkozás között egy évtized telt el, közben azért történt egy s más a metafora fejlesztésében. Tovább szőtte a horgonykötelet Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, aki 2011. július 3-án ezt találta mondani az Index digitális felületén: „A KDNP horgony a csapkodó hullámokban, a Fidesz szerepe a mozdony.” S hogy még teljesebb legyen a kép, Orbán Viktor a Magyar Távirati Iroda 2012. május 2-i tudósítása szerint így jellemezte Áder Jánost: „Mi jól ismerjük a köztársasági elnököt, tiszteljük, nagyra tartjuk; egy horgonyember.”

Most már csak össze kell rakni a szövevényes hasonlat legfontosabb elemeit, hogy kirajzolódjék a lényeg: Áder János az eszmei horgony, és az lesz Semjén Zsolt feladata, hogy ne engedje, ha a zátonyok közt hajózó Orbán-kormány a kelleténél távolabb sodródik a köztársasági elnök kötelétől. 

12 komment
süti beállítások módosítása