Médianapló

Médianapló - Maradt-e vesztenivalója az MSZP-nek?

2018. április 17. 10:38 - Zöldi László

Hegyi Gyula kitűnő kulturális újságíró volt. Sokszor múlattuk együtt az időt külföldi filmfesztiválokon. Aztán fölcsapott szocialista politikusnak, és lehúzott néhány évet az európai parlamentben. Talán még most is Brüsszelből küldte figyelemre méltó cikkét, amely tegnap látott napvilágot a Népszavában. Azt fejtegette benne, hogy az MSZP csak akkor újulhat meg, ha visszatér baloldali önmagához.

Hasonló húrokat pengetett Szanyi Tibor is, aki szintén Brüsszelből küldte haza a tízoldalnyi elemzését. Jellemző az itthon maradt szocialisták belső viszonyaira, hogy a friss kudarcról úgy hallgatnak, mint hal a szatyorban. Még a múlt szombati választmányi ülésüket is elhalasztották, nehogy híre keljen, hogy esetleg magukban is keresik a bukás okait. Ám a brüsszeliek nem tartoznak az illetékességi körükbe, ezért az MSZP fenegyereke, Szanyi Tibor így foglalhatta össze a pártja helyzetét: „Most még átestünk a küszöbön, de üszkös végtagokkal, és élősködőkkel a nyakunkban.”

Az MSZP egymás után hat választást veszített el. Országgyűlésit és önkormányzatit 2010-ben, négy év múlva megismételte ezt a teljesítményt, aztán az unióst, néhány napja pedig megint az országgyűlésit. Politikusai adósak maradtak a szembenézéssel. Ez nem én állítom, hanem Kovács László volt pártelnök, aki ma reggel vonta el eme következtetést a Magyar Rádióban. Kijelentését úgy árnyalnám, hogy a legutóbbi nyolc évben megválasztott elnökök közül egyetlen akadt, Tóbiás József, aki azzal kezdte a tevékenységét, hogy kijelentette: „Meg kell értenie az MSZP-nek, hogy nem nagy párt.” (Népszava, 2014. június 20.)

Ezt aligha értette meg az MSZP, mert úgy viselkedett, mintha nagypárt volna. Ahhoz nem volt elég ereje, hogy a demokratikus ellenzék elfogadja irányítónak. Ahhoz viszont a kamarillapolitikában elég gyakorlatot szerzett, hogy háttérbe szorítsa a még nála is kisebb pártokat és az okvetetlenkedő (másféle ellenzékiséget képviselő) civileket. Miközben jelenlegi vezetői csak odáig jutottak, hogy másokban keressék az idei vereség okát, pártjuk a mélyponton találta magát. 1990-ben, a 386 főnyi országgyűlésben 534898 szavazattal és 33 mandátummal foglalt helyet, most a Párbeszéddel együtt kapott 682602 voksa a 199 főnyi parlamentben 20 mandátumot ér ugyan, ám ebből négyet átadott másoknak.

Szanyi Tibor ezzel fejezte be idézett gondolatmenetét: „Alig maradt vesztenivalónk.” Ebben a helyzetben talán mégis érdemes volna végre szembenézni a hat történelmi vereség tanulságaival.    

47 komment
süti beállítások módosítása