Médianapló

Médianapló - Katinka megint robbantott

2017. június 25. 10:44 - Zöldi László

Az évkönyvek bizonyára csak azt örökítik meg, hogy 2017. június 21-én, szerdán Pesthidegkúton Orbán Viktor miniszterelnök államférfivé nevezte ki Horthy Miklós hajdani kormányzót. Holott a napnak volt egy nemzetközibb hatású eseménye is. Néhány órával korábban, 7 óra 2 perckor a világ talán legjobb, de mindenképpen legsokoldalúbb úszónője szembefordult a FINA nevű szervezettel.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok a lehető legjobb pillanatban írt az üzenőfalára. Hamarosan kezdődik Budapesten az úszó világbajnokság, és sokan figyelnek a szavára. (Fészbukos bejegyzéseit például 477608-an követik, a kedvelők száma 488427.) Egy öttusában ötszörös világbajnok sportújságíró, Kálnoki Kis Attila tegnap a 24.hu digitális felületén össze is foglalta a helyzetet. Kristálytisztán vezette le, hogy Katinkának miért nem tetszik a nemzetközi szövetség döntése (korlátozta ugyanis a pénzdíjas versenyeken való részvételt). Iron Lady azzal úszott a világ élére, hogy versenyszerűen edzett, vagy edzésszerűen versenyzett. Akadt olyan Világkupa-állomás, ahol tucatnyiszor ugrott a feszített vizű medencébe.

A FINA vezetősége azonban hiába növelte a pénzdíjakat, hogy kárpótolja őt a kieső jövedelemért, épp attól fosztották meg - a versenyhangulattól -, amivel képes volt elviselni az emberfeletti edzésadagokat. Az a benyomásom, hogy Katinka megint csak ama szemlélettel fordult szembe, amelyet Gyárfás Tamás képvisel. A magyar úszószövetség volt elnöke itthon már nem mondhatja, a nemzetközi úszószövetség alelnökeként viszont még hangoztathatja, hogy „Az úszó ússzon, a vezető vezessen. Katinka ezen a vonalon átnyúlt.” (24.hu, 2016. december 14.)

Kálnoki Kis Attila azt is megállapította, hogy akihez csaknem félmillió ember vonzódik, annak véleményét a miniszterelnök sem hagyhatja figyelmen kívül. A cikkíró azon se lepődne meg, ha a jelenlegi kormányfő közbenjárására a sikeres világbajnokság után Katinka a volt csillebérci úttörőtáborban, eszményi körülmények között rendezhetné be a bázisát, fejleszthetné tökélyre a módszerét. Okfejtését azzal fejezte be, hogy „a FINA-ban egyelőre sokaknak úgy tűnik, a csík (Hosszú Katinka) húzza a repülőt (FINA)”. Félő, hogy e hasonlattal az egyébként tartalmas eszmefuttatás szerzője akaratlanul is éket vert a magyar élsportoló és a magyar élpolitikus közé. Orbán Viktor még első miniszterelnökösködése idején, 1999. április 12-én leszögezte hitvallását a Fejér Megyei Hírlap hasábjain: „Nem a csík tolja a repülőt.”

57 komment
süti beállítások módosítása