Médianapló

Médianapló - A vidéki médiafogyasztók elhisznek-e mindent a kormánynak?

2017. május 07. 10:40 - Zöldi László

A Vasárnapi Hírek furcsa hetilap. A nevében lévő jelző ellenére szombaton jelenik meg, holott eredetileg arra találták ki, hogy a hét utolsó napján lássa el információval és olvasmányos cikkekkel az érdeklődőket. Akkor tehát, amikor a papír alapú újságok nem jelennek meg. A vasárnapi zárva tartás kormányzati ötlete megakadályozta a kiadóhivatalt abban, hogy a lapját eljuttassa az olvasókhoz. Amidőn viszont sikerült megsemmisíteni a hatalmi szándékot, akkor a Vasárnapi Hírek mégis maradt a szombati megjelenésnél. Azóta harcol a napilapok hétvégi mellékleteivel, és az a benyomásom, hogy nincs ugyan a helyén, de jót tett neki a versenyhelyzet.

Itt van például a legutóbbi szám, amelyből kiemelkedik a Túszul ejtett ország című áttekintés. A terjedelmes összeállítás a hazai médiahelyzettel foglalkozik. Egy-két összefüggést másként látok ugyan, ez azonban csupán véleménykülönbség. Sokkal lényegesebb, hogy a vidéki tudósítók révén árnyalt kép kerekedik a fővároson túli médiafogyasztásról. Úgy foglalható össze, hogy hiába jutnak el a kormány diadalüzenetei az ország legeldugottabb sarkaiba is, nem valószínű, hogy az ott lakók mindent elhisznek neki. Az idősebbek kétségkívül hiszékenyebbek, mert a legolcsóbb műsorcsomagból tájékozódnak, amelynek szinte teljes választéka Orbánék nótáját fújja. A fiatalok azonban neteznek. Hajlamosak olyan csatornákból is tájékozódni, amelyek a kormány számára kínos információkat tartalmaznak.

A Vasárnapi Hírek áttekintésének van még egy érdekessége. A vidéki tapasztalatokat Ungár Tamás, a néhai Népszabadság dél-dunántúli tudósítója mellett Fónai Imre írta meg. Ő a Somogyi Hírlap siófoki (dél-balatoni) munkatársa volt, míg az új (kormány közeli) tulajdonos meg nem szabadult tőle. Kiterjedt kapcsolatrendszere és íráskészsége hasznára vált az összeállításnak. Végre egy fővárosi szerkesztőség, amely a portékáját el akarja adni a vidéki Magyarországon is. Ahol akad még jó néhány kirúgott riporter, akinek a szakmai felkészültségét és valóságismeretét érdemes volna hasznosítani.

Hónapok óta napirenden van a Népszava és a Vasárnapi Hírek egyesítése. Az elképzelések szerint a hetilap volna az immár csak egyetlen baloldali napilap szombati melléklete. Azon tűnődöm, hogy ha majd pont kerül a folyamat végére, vajon mi lesz Fónai Imrével és a többi szabad vegyértékkel. A Népszava ugyanis még nem jutott el odáig, hogy kitörjön a közép-magyarországiság kelepcéjéből. 

11 komment
süti beállítások módosítása