Médianapló

Médianapló - Az országos napilapok sorsára jutnak-e a vidékiek?

2016. december 14. 10:47 - Zöldi László

Ezt firtattam néhány héttel ezelőtt. Miután egy magyar magánbefektető vette meg a Mediaworks nevű osztrák cég budapesti leányvállalatát, amely azonban előzőleg magáévá tette a német Springer-cég nyolc megyei napilapját, majd pedig az ugyancsak német Funke-médiacsoport öt vidéki napilapját is. (Az utóbbi esetben azért használtam másik jelzőt, mert közülük csak négy a megyei, az ötödik városi.) S mert a kormány közeli sajtóbefektető a maradék hat megyei napilapból további ötöt is kerülget, megfogalmazhattam a kérdést, amely mögött figyelemre méltó jelenség rejlik.

Az országos terjesztésű napilapok közül a legtöbb azzal a szakmai kifejezéssel illethető, hogy politikailag tömbösödött. Csatlakozott valamelyik szekértáborhoz, ezért jócskán visszaesett a példányszáma, elvégre a másik táborhoz tartozó médiafogyasztók legföljebb elvétve olvassák. A kormányzat által immár befolyásolt tizenkét megyében viszont csupán egy-egy napilap jelenik meg. Ha a szerkesztőség látványosan állna át a végrehajtó hatalom oldalára, megosztaná a megyei nyilvánosságot, és ez bizony példányszám-csökkenéssel járna. Ahogy elnézem, egyelőre sem az ok, sem az okozat nem következett be.

A korábbi (külföldi) tulajdonosok takarékosságból megritkították az újságíró-gárdát, és gyakorlatilag megszüntették a tudósítói hálózatot is. Ezzel elzárták a megyeszékhelyi szerkesztőséget a távolabbi településektől, leginkább a falvaktól. Böngésztem tegnap a volt Springer-lapok online kiadását, és érdekes közlemények tűntek föl. A Szoljon.hu (a Jász-Nagykun-Szolnok megyei portál) szerint „A Mediaworks Hungary Zrt újságíró és online szerkesztő munkatársakat keres teljes munkaidőben alkalmazotti státuszba.” S hogy érthetőbb legyen a szándék, a Beol.hu (a Békés megyei portál) hasonló szöveget közölt, azzal a különbséggel, hogy még korrektorra is szert tenne.

A jelek azt sejtetik, hogy az új tulajdonos nem tör ajtóstul a házba. Egyelőre elviseli a kezébe került újságok visszafogott hangvételét, amelyet úgy foglalnék össze, hogy a szerkesztőség jóindulatú semlegességet tanúsított a kormány tevékenysége iránt, hogy ne ijessze el a megyei közvélemény kormányellenes részét. A hagyományos (papír alapú) és a digitális részlegbe pedig új munkatársakat vesz föl, ráadásul ügyelne a szöveggondozásra is, hogy a kormánypártok üzenetei másfél évvel az országgyűlési választás előtt eljussanak a megye eldugott zugaiba is, ahová eddig nem jutottak el.

1 komment
süti beállítások módosítása