Médianapló

Médianapló - A karikatúra sírásója-e az internet?

2016. május 19. 10:27 - Zöldi László

A mai lapokban olvastam, hogy holnap lesz Kaján Tibor temetése. Vajon igaza van-e Szathmáry István Pálnak, az egyik nekrológ szerzőjének, aki azt fejtegette a Magyar Nemzet hasábjain, hogy vele száll sírba a műfaja is? Ma, ugye, csütörtököt írunk, és az újságjában épp szerkesztik a cáfolatot. Készül a hétvégi melléklet, és mint annyiszor, bizonyára most is benne lesz Léphaft Pál karikatúrája.

A Vajdaságban élő újságíró-rajzoló a határon túlról kíséri figyelemmel a magyarországi fejleményeket. Ebből a nézőpontból látja meg a fáktól is az erdőt, leginkább így érzékelteti a hangulatunkat. Mielőtt pedig szerződtette volna a patinás napilap, a Heti Válasznak küldte a karikatúráit. Akkor is hetente egyszer tett le valami kifejezőt az olvasók asztalára. Csúfondáros, töprengésre késztető rajzai nyomán feltételezem, hogy ő viszi tovább azt a vonalat, amelyet Kaján Tibor hagyott ránk. Nem a napi hírekhez kötődik, hanem perszonifikálja a közérzetünket. A karikaturisták ama csoportjához tartozik, akik megszemélyesítik, és az eltúlzott személyiségjegyek révén meg is ragadják a lényeget.

Nálunk azért nem lehet napilap-műfaj a karikatúra, mert hol vannak közéletünkből a személyiségek, akik eltúlzott karaktervonásaikkal évente 317-szer dobnák föl az újságokat. Jelenleg egyetlen szerkesztőséget ismerek, a Népszavát, amely minden nap kér valamit a karikaturistájától. Kedvelem Pápai Gábor rajzait, az egyik könyvemet illusztrálta is, olykor zseniálisakat ad közre, mindazonáltal az a benyomásom, hogy nincs az a karikaturista, aki a napi kényszerben kiemelkedő átlagteljesítményre volna képes. Amíg a kőszegi Lakatos Ferenc dolgozott a szombathelyi Vas Népébe, az ő naponta megjelenő karikatúrái között is találtam korunkra és hangulatunkra jellemző rajzokat, de már évek óta nem szembesültem a munkáival, holott olvasom a lapját.

A példák azt sejtetik, hogy a nekrológ-szerző másik állítása is vitatható. Az ugyanis, hogy „A karikatúra sírásója az internet.” A világhálónkon kétségkívül kevés vélemény-rajz jelenik meg, ez azonban nem föltétlenül azzal magyarázható, hogy a híreket villámgyorsan feldolgozó digitális sajtótól idegen a kevés szöveggel tarkított, pláne a szöveg nélküli karikatúra. Nagyon is illenének hozzá, de az online újságok még nem termelnek annyi nyereséget, hogy évente 365-ször, esetleg gyakrabban adjanak teret karikaturistának. Ha egyáltalán akadna olyan, aki bírná ötletekkel a strapát. 

4 komment
süti beállítások módosítása