Médianapló

Médianapló - Hányan vettek részt a tegnapi tantüntetéseken?

2016. február 04. 11:05 - Zöldi László

Százötvenen - olvasom a Kisalföld online kiadásában. A tudósító is érezte, hogy ez kevés, mert hivatkozik a szemerkélő esőre. És talált egy szervezőt, aki ezzel vigasztalja: „Győrben utoljára tizenkét éve, iskolabezárások miatt tüntettek pedagógusok.” Annyi azért még kiderült, hogy Sopronban hatvanan gyűltek össze. Ez adta az ötletet, hogy ma reggel szörföljek a világhálón. Vajon a megyei napilapok szerkesztői mit kötöttek a netezők orrára?

A központi tüntetés miatt az osztrák Russ úr északkelet-magyarországi hálózatát vettem előre. A miskolci Borsod Online tudósítása mintaszerű. Az ötezres megmozdulásról videofelvételek, hangképek, szöveges tudósítás szinte percről percre. A nyíregyházi Szabolcs Online beérte a Magyar Távirati Iroda tényszerű áttekintésével. Akárcsak a debreceni Hajdú Online, nála azonban akadt egy újságíró (mellesleg az egyik tanítványom), aki hozzáfűzte, hogy a régió fő eseménye Hajdúszoboszlón zajlott, busznyi debreceni pedagógus részvételével. Számot ő sem írt.

A Népszabadságot is kiadó Mediaworks nemrégiben nyolc megyei napilapot vásárolt. Érthető, ha a pécsi Bama, a kecskeméti Baon, az egri Heol, a tatabányai Kemma, a szolnoki Szoljon és a szekszárdi Teol a Népszabadság Online összefoglalóját adta közre. Ha volt is a gondjaikra bízott megyékben tüntetés, annak részletei titokban maradtak a netezők előtt. Ténybelileg a kaposvári Sonline is visszafogta magát, jegyzetét azonban a pedagógusok lázadásának szentelte. A békéscsabai Beol pedig beszámolt a megyeszékhelyi tüntetésről is, százötven résztvevőt könyvelt el.

A Pannon Lapok Társaságánál szintén vegyes a kép. A szombathelyi Vaol, a székesfehérvári Feol és a dunaújvárosi Duol beérte a Magyar Távirati Iroda korrekt áttekintésével. Ezt közölte a zalaegerszegi Zaol és a veszprémi Veol is, de ők ketten tudósítottak a helyi fejleményekről. Arany Horváth Zsuzsa például az ugyancsak tegnap megrendezett tankerületi fórumról, amelyre az oktatási kormányzat a tüntetés helyett invitálta a pedagógusokat. Bár épp arról nem számolhatott be, ami leginkább érdekelte, mert a szervezők nem tekintették sajtónyilvánosnak a tanárok felszólalásait. Balla Emőke írt a veszprémi tüntetésről is, százötven résztvevőt saccolt.

Félő, hogy az utókor aligha tudja meg, vajon 2016. február 3-án hányan tüntettek a tanszabadságért Magyarország tizenegy városában. Némi támponttal kecsegtet, hogy a miskolci tanárok kezdeményezéséhez 630 tantestület és az aláírásával harmincezer tanügyi dolgozó csatlakozott.

21 komment
süti beállítások módosítása