Médianapló

Médianapló - Orbán miért talált telibe?

2015. december 21. 10:50 - Zöldi László

Miközben Kövér Ákos nőellenes kijelentéseiről vitatkoztunk a nyilvánosság fórumain, Tölgyessy Péter az Orbán-rendszert vesézte ki a Figyelő hasábjain. Legfontosabb mondatának ezt vélem: „Orbán a menekültekkel telibe talált valamit.” Az alkotmányjogász megemlíti a halálbüntetést is, méghozzá olyan összefüggésben, hogy a miniszterelnök „próbálkozott ezzel-azzal”.

Az a benyomásom, hogy jobban tesszük, ha nem ösztönös zseninek nyilvánítjuk a kormányfőt, ennél nagyobb tudatosságot is feltételezhetnénk róla. Még csak nem is a politikai garnitúra legfelkészültebbjének kéne tartani. Ha van is ebben némi igazság, félművelt, szellemi értelemben nehezen minősíthető, kontraszelektált politikai osztály tűnik föl a láthatáron - nem kunszt kiemelkedni belőle. Nem tudhatjuk persze, hogy pontosan mi történik a kormányzati boszorkánykonyhában, de úgy képzelem, hogy Orbán Viktor az egyetlen politikus a rendszerváltás óta, aki megtanulta gyakorolni a hatalmat. Sok milliárd forintból működtet például közvélemény-kutató cégeket, és mielőtt bedob valamit a köztudatba, a felmérésekből már sejti, hogy körülbelül mire számíthat.

Amiből csak rosszul jöhet ki, azt elveti (vagy elteszi alkalmasabb időkre), a többivel pedig előjön. S mert a felméréseknek van hibaszázalékuk, nem föltétlenül erőlteti a kínálkozó témát. A menekültek („migránsok”, „illegális bevándorlók”) előtt három jutott át a képzeletbeli szűrőn. Az első a kábítószer-szűrés volt, amelyet buzgó hívei az újságírókra is kiterjesztettek volna. Ezzel magyarázható, hogy a nyilvánosság majdnem érintett képviselői humorba fojtották az ügyetlen próbálkozást.

A netadó ötlete sem sült el jobban, mert már nemcsak a nyilvánosság képviselőit sértette, hanem az egész nyilvánosságot korlátozta volna. Ezt a fővárosi Erzsébet-hídon átáramló tízezrek egyszerre felvillanó mobiltelefonjai űzték el. Orbán ekkor dobta be a halálbüntetést, amely telibe találta ugyan a magyar társadalmat, csakhogy magával hozta volna kizárásunkat az Európai Unióból - és az uniós forrásokból. Miniszterelnökünk így jutott el a menekültekhez, akik januárban még gyéren szállingóztak a balkáni útvonalon. A többit már tudjuk.

Orbán Viktor tehetsége abban nyilvánult meg, hogy képes volt lemondani a hibahatáron belüli felmérések férges gyümölcseiről. Szörnyű tehetsége pedig abban, hogy negyedszerre csak eljutott ama ötlethez, amelyet úgy aknázhatott ki a belpolitikában, hogy a külpolitikában is haszna származott belőle.      

30 komment
süti beállítások módosítása