Médianapló

Médianapló - Pisiteszt helyett PISA-tesztet!

2014. december 17. 09:28 - Zöldi László

Országszerte egymásba érnek a tüntetések. Hajnalban átnéztem tizennyolc megyei napilap online változatát, és azt vettem észre, hogy összemosódtak a hétfői és a keddi események.

Akadt olyan szerkesztőség, nem is egy, amelyik nem vette le a Liga-féle tüntetésekről tegnapelőtt készült tudósítást, és „elfelejtette” föltenni a tegnapi tiltakozásokról beszámolót. Ennek folytán kirajzolódott a szemléleti különbség. Az Orbánék által anyagilag is támogatott Liga-szakszervezetek hétfőn azért torlaszolták el az utak egyik sávját, hogy szociális párbeszédre kényszerítsék a kormányt. Kedden viszont, a parlament ama döntése után, hogy a 2015-ös költségvetésben kevesebb pénz jut majd a szociálpolitikára, a tüntetők már nem is igényelték a párbeszédet. A tegnapi megmozdulásokat mégse nevezném tömegdemonstrációnak. Szinte családi körben találkoztak a rendszer ellen tiltakozók. A szónokok fel is szólították őket, hogy húzódjanak közelebb, mert nem volt pénz a hangosításra.

Nagyjából egyszerre huszonegy településen sürgettek „valódi változásokat”. Ahol a zárójelben nincs szám, ott még várni kell a becslésre. Íme: Bécs (40), Békéscsaba, Bristol, Brüsszel, Budapest („több ezer”), Debrecen (100), Dunaújváros, Gyöngyös, Helsinki, Komló (100), London, Miskolc (100), Nyíregyháza (200), Párizs (40), Pécs (400), Siófok (30), Sopron (70), Szeged (300), Szolnok (150), Szombathely, Tatabánya. Nemcsak a hideg miatt mentek ki kevesen a közterekre. Azért is, mert a helybéli tüntetők közül elég sokan a fővárosba utaztak, hogy a városuk nevét táblán mutathassák föl az operatőröknek. A tüntetések szaporodásával csökkent ugyan a tiltakozók száma, nőtt azonban az együttműködés vágya.

A tudósításokból három mozzanatra figyeltem föl. Szegeden talicskán toltak rengeteg narancsot a szabadba, és azt javasolták, hogy a résztvevők vigyék haza, majd facsarják ki a jelképes gyümölcsöt. Nyíregyházán ételosztás előzte meg a tüntetést, ezer adag fogyott el (gulyásleves, tepertő és meleg tea). Debrecenben ezzel a mondattal vonultak föl: „Pisiteszt helyett PISA-tesztet!” A pisiteszt, ugye, a kormány elképzelése a gyerekeink-unokáink kötelező drogtesztjéről. A PISA mozaikszó, és ama szövegértést jelenti, amelyben a nemzetközi mezőny végén kullognak a magyarországi diákok. Nem tudom, hogy magyarázat nélkül érti-e mindenki a jelmondatot, de nekem, a tanárembernek tetszik. Szívesen találkoznék vele más tüntetésen is.

14 komment
süti beállítások módosítása