Médianapló

Médianapló - Kaszting

2014. november 22. 10:47 - Zöldi László

Közéleti személyiség mostanság nem kapott akkora ledorongolást, mint Kuncze Gábor. Újságírók és bloggerek pécézték ki, mert egy tévéműsorban kikérte magának, hogy a budapesti tüntetők a második Orbán-kormány négy évével együtt a korábbi két évtizedet is elmarasztalják. Akik mentegették, ők is csupán azt írták-mondták róla, hogy a hajdani belügyminiszter és liberális pártelnök elvesztette a legendás humorérzékét. Mindkét érvelésben van igazság, a brummogó politikus megnyilvánulásában mégis találtam valamit, amin érdemes eltűnődni.

Azt fejtegette, hogy „A sok-sok tüntetést valakinek össze kellene fogni, és ő még nem emelkedett ki a tömegből.” (ATV-Egyenes beszéd, 2014.11.17.) A mondat első felét vélem offline gondolkodásnak. Akik a tervezett netadó ellen kezdtek tiltakozni, abból indultak ki a maguk online módján, hogy minél több helyen tüntetnek, annál kevésbé képes kontrollálni őket a magot kereső, mindent a központosítás nézőpontjából látó államhatalom. Abban azonban igaza van Kuncze Gábornak, hogy aki egyszer majd összefogja a nemcsak a pártoktól, hanem egymástól is független tüntetésszervezőket, még ott csápolt a tömegben. Vagy fent állt a színpadon, és mondta a magáét. Jól vagy rosszul, emberi hangon vagy önmagából kikelve, mert nem tudta, hogy ha közelebb hajol a mikrofonhoz, akkor a tér sarkában is lehet hallani.

S mert nemcsak a műsorvezető hat az interjúalanyra, hanem az interjúalany is a műsorvezetőre, nem lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy az idézett mondat Kálmán Olga fülében is megakadt. Azóta kasztingol. Szónokká előlépett tüntetőket hívott be a műsorába, például Babóczy Mihályt, Füzessi Károlyt, Gulyás Balázst, Kertész Lucát, Nagy Emíliát, Nemes Balázst és Vágó Gábort. Különböző indíttatású fiatalembereket, akik a stúdióban oldottabbnak hatottak, mint a tiltakozók megszólításában. S bár eddig nekem sem tűnt föl a tömegből az, aki gondolatgazdag, jól beszélő politikusnak ígérkezne, érdemes volna folytatni a szereplőválogatást.

Budapesten kívül volt még vagy harminc magyarországi település, ahol több tízezren tüntettek. A tudósításokból megjegyeztem a szegedi Kékesi Márk, Kovács Tamás és Szalai Balázs nevét, Egerből Csarnói Ákosét, Dunaújvárosból Varga Éváét, Veszprémből Varga Tamásét és Pécsről Nagy Bandó Andrásét (igen, a humoristából lett íróét). Őket is érdemes volna bemutatni a több százezres nézőtábornak, ha már az ATV bekapcsolódott a tömegből kiemelkedő ellenzéki vezető kiválasztásába.

48 komment
süti beállítások módosítása