Médianapló

Médianapló - Besárgult-e az ország?

2014. október 14. 08:31 - Zöldi László

A helyhatósági választások után szokás kiszínezni a térképet. Túlgyőzte magát a baloldal? Nosza, piroslott, sőt elpirult az ország, és a vörös tengerben alig látszott néhány sárga szigetecske. 2006 ősze óta sikert sikerre halmoz a Fidesz? Besárgult, esetleg narancsszínű lett az ország - néhány piros folttal, 2014-es ellenzéki zsargonban a szabadság szigeteivel.

Tegnap, a parlamentben Orbán Viktor „óriási fölényről” beszélt. Érteni vélem a túlzását. De vajon a szavazás másnapján politológusok, újságírók, szerkesztőségi grafikusok és kommentelők miért veszik át a szóhasználatát? Igazán várhattak volna a minősítéssel, érdemes lett volna kiböjtölni a részleteket, amelyekre példát mutatnék két vidéki napilap nyomán. Azért választottam a szegedi Délmagyarország és a győri Kisalföld online változatát, mert ugyanaz a cég adja ki a két újságot, és szemlátomást közös szándékot valósítottak meg, amidőn az önkormányzati választás utáni órákban közre adták Csongrád és Győr-Moson-Sopron megye adatait.

A délmagyar szerkesztőség Algyőtől Zsombóig vette számba a településeket meg a frissiben megválasztott polgármestereket. Kiderült, hogy közülük 35 a független, 8 a fideszes, és egy-egy az MSZP-s, illetve jobbikos. S ha már Vona Gábor országgá kürtölte, hogy pártja megelőzte a szocialistákét, megnéztem a második helyezetteket is. Közöttük 36 független jelöltet találtam Csongrádban, leginkább független polgármesterek mögé szorultak. Továbbá két fideszest és egy szocit - a Jobbiknak nyoma sincs. A Kisalföldön szűkösebben bántak a helyezésekkel, közölték viszont a települések teljes névsorát. A városok sárgában virítanak, ebből mégse vonnék le következtetést, mert Abdától Zsiráig 166 független és 13 fideszes polgármestert vettem észre. Az arányon még akkor is érdemes eltűnődni, ha sejthető, hogy a függetlenek el-elfogadták némelyik párt támogatását.

De ha már színezzük a térképet, azon is el kéne töprengeni, hogy a 3177 településen lezajlott polgármester-választáshoz miként aránylik a 624 Fidesz-, a 31 szocialista, a 14 jobbikos, a 12 DK-s, a 10 Együtt-PM-es és az egyetlen MLP-s elöljáró. Összesen a 692, tehát nem egészen hétszáz pártlogós. Ez ugyanis azt jelenti, hogy csupán minden negyedik-ötödik polgármester öltözött kormánypárti mezbe. Vajon a falvak és kisvárosok vasárnapi értékítéletét milyen színnel kéne fölfesteni a térképre? Elvégre a sárga, a piros és a zöld már foglalt, a kék pedig kimúlt csapatot jelképez.

20 komment
süti beállítások módosítása